Az Igében tanítottak, üzenetet adtak át a papok és a próféták, a léviták pedig dicsőítettek. Megvolt a helye a beszédnek és a zenének is. A modern korban is több hasonló példát ismerünk olyan duókra, akik nagyon jól kiegészítették egymást, és volt, ahol ennek a hatékonyságát mérni is lehetett.

Az egyik ilyen volt a híres prédikátor Moody és az énekes Sankey együttműködése a 19. század második felében. Sankey ezen felül összeállított egy énekeskönyvet is az akkoriban énekelt dicsőítő énekekből, mely nagyon sok gyülekezetnek jelentett segítséget. Majdnem 30 évig szolgáltak együtt, és ahová a szó nem hatolt be, oda az ének bevitte az üzenetet.

A következő kettős már korban közelebb van hozzánk: Billy Graham és George Beverly Shea nem kevesebb, mint 66 éven át szolgáltak együtt. Graham óriási tömegek előtt prédikált, így könnyen lehet, hogy Shea volt az az énekes, aki a legtöbb embernek énekelt élőben a világon. A visszajelzésekből tudható, hogy sokakat az ő éneklése alatt érintett meg a Szentlélek. Érdekesség, hogy Graham 100, Shea pedig 104 évet élt, így tényleg volt idejük betölteni küldetésüket (bár a 28 évesen eltávozott Keith Green is teljes értékű örökséget hagyott hátra). Ők ketten is aláírták annak idején a The Modesto Manifesto nyilatkozatot, amely azoknak az etikai alapszabályait fogalmazta meg, akik nyilvános szolgálatot vállalnak. Ez is benne van ennek a két nagyszerű embernek a kimagaslóan hosszú szolgálatában. Shea egyik kedvenc énekét itt hallhatjuk:

George Beverly Shea – I’d rather have Jesus

Következő példánk Roger Forster angliai lelkész, az Ichthus közösség vezetője és Graham Kendrick énekes/szerző együttműködése. Néhány barátjukkal együtt ők találták ki a March for Jesus eseményt, mely azután mindenhova eljutott a földtekén. Graham akkoriban kimondottan olyan dalokat írt, melyeket ezeken a felvonulásokon jól lehetett közösen énekelni. Ötletük, és annak megvalósítása ezen az új megközelítési módon, sok millió embernek közvetítette az evangéliumot. Graham egyik legszebb éneke, a Love Each Other:

Velük párhuzamosan végezte szolgálatát a Gerald Coates – Noel Richards kettős. Coates egy prófétai alkat volt, aki a Felvonulásban is közreműködött, korai szakaszában segítette a Delirious? együttest, és nagyon sokakat buzdított, bátorított, köztük magyarokat is. Noel Richards pedig éppen Gerald hathatós segítségével hozta tető alá az 1997-es Wembley stadionbeli 45 ezres dicsőítést, melynél végig kitűnően működött kettejük szimbiózisa. Noelt nekünk nem kell bemutatni, hiszen évek óta fellép nálunk, tanácsaival pedig segíti az Ez az a nap! munkáját, és nagyon várja, hogy a 2022-es Puskás Arénás rendezvény megvalósulhasson.

Nagyon eredményes duettet alkotott Mike Pilavachi és Matt Redman is. Utóbbi jóval ismertebb, de jó tudni, hogy pályájának elején együtt vezették a Soul Survival fesztiválokat, melyek 25 éven át szolgálták az angliai, hitükben megújulni szándékozó fiatalokat. Ez idő alatt írta Redman ezt a nagyszerű dalát, melyet most a Passion konferencián énekel.

Matt Redman – Heart of Worship

Ha már Passion, akkor említsük meg Louie Giglio és Chris Tomlin közös munkáját, mely gyülekezet és konferencia is egyben. All My Fountains:

Chris Tomlin & Passion – All My Fountains

Utolsó példánk pedig már mérhető is. Onnantól kezdve, hogy a Praise Band elkezdett dicsőíteni Franklin Graham evangelizációin, érzékelhetően többen tértek meg, mint annakelőtte.

Mint látható, Isten úgy vezette a beszélők és az énekesek útját, hogy találkozzanak, és felismerjék, hogy amennyiben összeadják erőiket, akkor valami több szabadul fel ezáltal Isten országában. Azt is látjuk, hogy ez a kooperáció többnyire egy időszakra szólt. Ez az alapelv mindannyiunkra érvényes. Fel kell ismernünk, hogy kivel szolgálunk együtt, milyen területen, s hogy ez az időszak meddig tart. Graham és Shea esetében szinte egy emberöltő volt, másoknál néhány év – nincs rá recept, figyelni kell a Szentlélekre. Alázat kell ahhoz, hogy igényeljem a másikkal való együttműködést, de Jézus mindig többes számban fogalmazott, a hívő élet nem a szólisták terepe. Szavak és zene, ezeket együtt alkalmazza az Úr, és nagy köszönet azoknak, akik ezt megértették és megélték. Sokat köszönhetünk nekik.