Bill Gaither
Bill Gaither

Mint azt egy korábbi cikkünkben írtuk, a bőség és alkotás Isten szándéka, és ezek láthatóak Bill és felesége, Gloria életében is. Ketten együtt, mintegy 700 (hétszáz) dalt írtak, köztük sok gyerekeknek valót is. Énekeiket Presleytől kezdve Crowderig jónéhányan előadták. Bill először egy családi trióval indult, majd megalapította a Vocal Band együttesét, melyben nagyon sok énekes vált ismertté az évek során.

Ebből a csapatból indult: Mark Lowry (aki komikus is egyben, és ő írta a Mary Did You Know éneket), Michael English, a szenzációs hangú tékozló fiú, Russ Taff, Steve Green, Michael Phelps, Larnelle Harris és Guy Pernod is. Többen szólókarrierbe kezdtek a Gaither csapat után, ám jellemző, hogy milyen jó légkör lehetett itt, mivel többen visszatértek valamilyen módon a Vocal Band koncertjén énekelni. Erre jó példa a következő klip, a Love is Like a River (A szeretet olyan, mint egy folyó). Szenzációs hangok, nagyszerű vokálok és vidámság – ezek ők.

Gaither Vocal Band – Love is Like a River

Bill óriási ismertségét és népszerűségét többek között arra is használta, hogy segítsen más modern gospel művészeket, így Carmantól kezdve, Sandi Patty és Don Francisco is sokat köszönhetett neki, mivel együtt turnézhattak együttesével. 2009-ben nálunk is felléptek a debreceni Főnix csarnokban, és óriási érdeklődés övezte ezt a koncertet, hiszen például nagyon sokan jöttek Romániából, ahol hihetetlenül népszerűek Gaitherék. Itt volt velük Michael English is, aki hosszú kitérő után jött vissza ide énekelni. Hogy fogalmat alkothassunk, milyen képességű énekeseket indított útjára Bill, hallgassuk meg English egyik legismertebb énekét, mely a mennyről szól.

Michael English – Heaven

Gaither szerző, énekes, producer, lemezkiadó, és ez is nagyon szép életpálya önmagában. Ám ami különlegessé teszi őt, az egy képesség és egy hajlandóság. Képesség, hogy felismerje a tehetségeket, és hajlandóság, hogy maga mellé vegye őket. Azt sem bánta, hogy azután akár népszerűbbek lesznek, mint ő. Hasonlított ebben Jézusra. Megmutatta, hogyan kell csinálni, de segített másoknak is, hogy ők is járjanak ezen az úton.

Végül jöjjön egy kis hangbemutatóval egybekötött jellegzetes előadásuk, a Satisfied (Megelégedett).

Michael English, Mark Lowry, Wes Hampton – Satisfied

Együtt, szépen, mókásan – ahogy barátokhoz illik. Minőség és barátság – ez Gaither titka.