Van egy érdekes rész a Bibliában, mely jelöli a hívők alkati tulajdonságait. Az Efézusi levél 4,11-ben ez áll: “Igen, Krisztus az, aki apostolokat, prófétákat, evangélistákat, pásztorokat és tanítókat adott ajándékul az embereknek”. Az apostol az összetettebb kérdés, de az a tapasztalat, hogy minden hívő a másik négy szolgálati ajándék egyikében (ritka, ha többfélében is) érzi jól magát, ez jellemző rá. Ha megfigyeljük a lelkészeket, akkor ez náluk is így van. Ha evangélista a primer alkata, akkor gyakran szólítja fel az Úr melletti döntésre a hallgatóit. Ha tanító alkat, akkor gyönyörű elemzéseket hallhatunk tőle az Igéből, és így tovább.

Ugyanez érvényes a keresztény könnyűzene és a dicsőítés előadóira is. Vannak közülük olyanok, akik szeretik direktben, határozottan kimondani az igazságot. Ilyen volt például Carman, aki nagyon otthon érzi magát ebben a klipben.

Carman – 1955

Egy tipikus evangélista, aki harcos, humoros, konfrontatív és kreatív.

Hasonló alkat még Steve Camp, aki dalaiban mindig kiállt a teljesen elkötelezett, megalkuvás nélküli hívő élet mellett, és akárhol nézünk bele a következő koncertrészletbe, ez az intenzitás sugárzik az énekesből:

Steve Camp – Sold Out

Természetesen ide sorolandó a legendás Keith Green is, akinek gyönyörű éneke, a Prodigal Son (Tékozló Fiú) máig páratlan alkotása a modern gospelnek:

Keith Green – The Prodigal Son

Ugyanakkor ott van Michael Card, aki nagyon képzett teológiailag, és a dalai kibontják számunkra az Igét. Ezért is írt többször tematikus dalokat, mert nála egy ének az egy dal formában elhangzó tanítás. Love Crucified Arose:

Michael Card – Love Crucified Arose

Ebben az is segíti, hogy ritkaságszámba menően, zongorán és gitáron is magas szinten játszik.

A példákat vég nélkül lehetne sorolni, de kedves olvasóink is be tudnák azonosítani az evangélistai, tanítói, pásztori vagy prófétai alkatú énekeseket.

Egy indirekt módon kommunikáló, nagy művész Michael W. Smith, aki mindenkit szeret, fontosak számára az emberek, így könnyű felismerni, hogy mi is az ő alkata. Place in This World (Helyem a világban):

Michael W. Smith – Place in This World

És lám, ez a szelíd, egyáltalán nem konfrontatív alkatú művész, ezzel a fantasztikus szövegű énekkel mégis megtalálta az utat az emberek szívéhez. Nagyon sokan elgondolkoztak azon, hogy a helyükön vannak-e, s ha nem, akkor megkérik Istent, hogy segítsen nekik, hogy oda kerülhessenek. Van, aki vet, és van, aki arat – mindkettő fontos. Egyik sincs meg a másik nélkül. Szükségünk van minden alkatú testvérünkre, mert olyat jelenít meg, ami fontos nekünk, a többieknek. Mindenki egy szál virág, de együtt vagyunk egy csokor: Krisztus illata, ahogy az Írás fogalmaz. De egy szál virág is kellemes önmagában. Nyíljon minél több, minél szebb.