A dicsőítő zenében is vannak régebbi előadók, és újabban színre lépők is. Keleten nagy becsben tartják az időseket, mivel tudják, hogy nekik a legnagyobb az élettapasztalatuk. A kínai állami csúcsvezetők között gyakran találni 80 év felettieket is. Mi itt nyugaton sokszor teherként nézünk az idősekre, és nem használjuk ki azt a potenciált, melyet az ő tapasztalatuk adhat.

Michael Card
Michael Card

Mi itt az Ez az a nap!-nál mindig is szívesen hívtuk idősebb testvéreinket, élükön Szabó Dani bácsival. De jött Győri János, Sillye Jenő, Mézes László és Rácz Lajos is. Igaza van Pál apostolnak, miszerint a külső romlik, de a belső napról napra megújul(hat). Idősebb barátaink szellemileg frissek, az évek során újabb és újabb oldaláról ismerik meg Jézust, és jól tesszük, ha figyelünk rájuk.

Ilyen, évtizedek óta alkotó alakja a modern keresztény zenének Michael Card, aki november végén jelentetett meg egy könyvet (The Nazerene), melyben 40 elmélkedés található Jézusról. Ezekben személyessé és ezáltal valóságosabbá teszi a jól ismert történeteket. Minden kis esszé kapcsolódik egy-egy dalhoz, így minden ének egy bibliai tanítás is egyben. Card különleges dalszerző és előadó, akinek leghíresebb dala az El Shaddai, melyet Amy Grant éneklése tett világhírűvé. Itt maga a szerző adja elő:

Card zongorán és gitáron is “folyékonyan beszél”, és őt tartják teológiailag a legképzettebbnek a keresztény könnyűzenészek között. Magát inkább tartja bibliatanítónak, mint zenésznek. Ezzel együtt több mint 400 éneket írt, és kicsit hasonlít a mi középkori, balladás énekeseinkhez, akik az élet megfontolandó dolgait mondták el a zene segítségével. Ilyen előadó még John Michael Talbot és Don Francisco is.

Káleb 40 éves korában bizakodó híreket hozott az Igéret Földjéről, de neki is el kellett mennie a 40 éves büntetőútra. 85 évesen aztán odaállt barátja és harcostársa, Józsué elé és azt mondta, hogy 85 évesen is olyan erőben van, mint a kémlelés idején, és kér egy részt magának. Aztán kiválasztotta a legmagasabb hegyvidéket, ahol a legnagyobb termetű óriások laktak, és elfoglalta azt.

Becsüljük meg idősebb barátainkat, zeneszerzőket, énekeseket, ők pedig legyenek aktívak, termékenyek, és teremtsünk módot arra (akár helyi szinten is), hogy átadhassák tudásukat, tapasztalataikat.

Forrás: CCM Magazine