Chris Tomlin énekes-dalszerző és dicsőítésvezető, aki a kortárs keresztény zene egyik legismertebb képviselője. A világszerte többmillió lemezt eladott művész az elmúlt évtizedekben a keresztény zenei mozgalom egyfajta szószólójává vált. Olyan dalait, mint a How Great Is Our God (Mily nagy Istenünk) és az Our God (Nincs más Isten) minden gyülekezetben éneklik vasárnaponként. Rendszeres fellépője a Passion konferenciáknak és tagja a Martin Smith által alapított Compassionart szervezetnek is.

Chris Tomlin 1972-ben született Texasban, countryzenét hallgatva nőtt fel, és édesapjától tanult meg gitározni. Kilencéves korában elfogadta Jézus Krisztust megváltójának, 14 évesen pedig már megírta első dicsőítő dalát. A ’90-es évek elején orvosnak kezdett el tanulni, de Isten hívásának engedve végül a zenei pálya mellett döntött. Hamarosan megismerkedett Louie Giglióval, akivel elkezdtek együtt szolgálni ifjúsági konferenciákon és táborokban. Idővel Giglio csoportjából nőtt ki a Passion mozgalom, egy országos szervezet az egyetemekre járó keresztény fiatalok számára. Megalakult az ehhez tartozó Six Steps Records nevű lemezkiadó cég is, amely kezdő keresztény előadók lemezeit adta ki, köztük az első Tomlin albumot, a 2001-ben napvilágot látott The Noise We Make-et. A következő években zenekara egyre többet kezdett turnézni az egész Egyesült Államokban.

„Csak nekifogtam dalokat írni, olyanokat, amelyeket az emberek tudnak énekelni a gyülekezetekben. Isten pedig ajtókat és lehetőségeket nyitott előttem. Először néhány kisebb közösség kezdte el vasárnaponként énekelni a dalaimat, aztán egyre több és nagyobb gyülekezet. Olyan volt, mintha nyilakat lőttek volna ki egy íjból. A dalaim alulról jövő, organikus módon találtak utat az egyházban. Texasban történt mindez, még a lemezkiadók, albumok és nagy turnék előtt. Én csak zenéltem, igent mondtam minden lehetőségre, kis ifjúsági csoportokban játszottam, majd ez egyre csak nőtt és nőtt.”

A 2004-es Arriving kiadványa elnyerte az év dicsőítő albumának járó Dove-díjat, a 2006-os See the Morning címűért pedig két Grammy-díjra jelölték. Tomlin dalai szélesebb közönségre találtak, de ő továbbra is hangsúlyozta, hogy a küldetése fontosabb, mint a saját zenéje. Ötödik stúdióalbuma, a 2008-as Hello Love arany minősítést kapott. Ezt követte 2009-ben a karácsonyi Glory in the Highest című album, a 2010-es And If Our God Is for Us… és a 2103-as Burning Lights, amely a Billboard 200-as listájának első helyén debütált. Tomlin tizedik stúdióalbuma a Love Ran Red volt 2014-ben, amelyen a Waterfall és a Jesus Loves Me című dalok is helyet kaptak, a következő évben pedig az Even So Come című Passion kiadványon is közreműködött. Szintén 2015-ben indult útjára a Worship Night in America nevű turné, amely során az ország legismertebb helyszínein, köztük a New York-i Madison Square Gardenben és a denveri Red Rocks Amphitheatre-ben tartott dicsőítő koncertet.

Tomlin számára az egyik legnagyobb motiváció lehetőséget adni az Istent keresők számára, hogy a zenén keresztül megismerhessék az Atyát. “Már gyerekkoromban, amikor a gyülekezetben játszottam, nagyon szerettem az emberek énekének hangját” – emlékszik vissza Chris az első emlékeiről arról, ahogy a helyi közösségek dicsérete felszáll a mennyekig. “Nem sejtettem, hogy egyszer dicsőítésvezető leszek. Egyszerűen csak szerettem olyan zenét játszani, amit az emberek énekelhettek, és gyönyörködtem benne, amikor Istent magasztalták”.

Tomlin mainstream sikere 2016-ban folytatódott egy újabb, imár nyolcadik Grammy-jelöléssel és egy új stúdióalbum, a Never Lose Sight megjelenésével. Továbbra is évente turnézik a Worship Night in America koncertsorozattal, amelybe olyan vendégelőadók is bekapcsolódtak, mint Kim Walker-Smith, Matt Maher és Tauren Wells. 2018-ban megjelentette 12. stúdiólemezét, a Holy Roar című albumot. 2020-ban olyan előadókkal működött közre, mint Thomas Rhett, a Florida Georgia Line és a Needtobreathe, hogy létrehozzák a Chris Tomlin & Friends című közös albumot. 2022-ben jelent meg az Always című dicsőítő lemeze, melyen vendégszerepelt az Elevation Worship, Brandon Lake és Steffany Gretzinger.

„Nagyon szeretek turnézni, ezért örülök, hogy rengeteg helyre juthatok el. Kiváltság számomra látni az embereket, akiket felemel, felfrissít és bátorít a dalaim által közvetített Istenben rejlő remény. Az élet olykor igazságtalan és nehézségekkel teli, de annak felismerése, hogy Istent nem veheti el tőlünk semmilyen betegség, csalódás vagy gazdasági probléma örömmel tölthet el bennünket. Ez a mély, Isten által adott öröm az, amit hirdetni szeretnék mindenkinek és bízom benne, hogy dalaim hozzájárulnak ahhoz, hogy erre emlékeztessük magunkat a mindennapokban.”

Chris Tomlin 2024. június 1-jén Magyarországra is ellátogat, a miskolci Ez az a nap! Stadion 2024 fő előadójaként. Részletek a www.ezazanap.hu honlapon.