A kezdetekben a Nemzetközi Alpha program szárnyai alatt kibontakozó Worship Central mára egy szervezetté vált, amelynek célja, hogy az emberek találkozhassanak Istennel, és a dicsőítés szolgálatában meglássák az egyház felemelkedését. A csapat több mint tíz éves fennállása alatt több nagylemezt is kiadott, amelynek dalait legtöbbször a helyi konferencián rögzítettek.

Worship Central

Első élő felvételes albumuk (Spirit Break Out) nagy hatással volt az emberekre, hiszen a megjelenés után egy héten belül a tizedik leggyakrabban letöltött lemez lett az Egyesült Királyságban. 2011-ben elindították a Worship Central nevű, hét részből álló kurzust, amely amellett, hogy segít felfedezni a kulcsfontosságú vezetői értékeket, támpontot ad abban is, hogy a dicsőítő csapat hogyan készüljön fel a helyi szolgálatra. Emellett egy Akadémiát is vezetnek kifejezetten dicsőítés vezetőknek, ahol a diákok az egy éves tanév elvégzése során a strukturált programok mellett világszínvonalú teológia képzést kapnak, illetve gyakorlati oktatáson is részt vesznek. Ebben a programban a helyi partnergyülekezetekkel együtt működnek, hogy a dicsőítésvezetők következő generációját segítsék a fejlődésben.

Üzenetükkel és képzésükkel már több mint 110 országot értek el – köztük a világ 20 régiójában van egy-egy központjuk-, és becslések szerint már 65 ezer hívő vett részt ebben a fajta szolgálatra való felkészülésben. A csapat feladatai mellett év közben járja a világot és dicsőítést vezet nagyobb eseményeken, így jártak már többek között Malajziában, Kanadában, Norvégiában, Ausztráliában, Indiában, Dél-Afrikában is, és vendégül láttuk már őket Budapesten is.

A Worship Central a 2018-as Ez az a nap!-on

Tim Hughes – a Worship Central egyik társalapítója – a következőt nyilatkozta a dicsőítéssel kapcsolatban a Mission Worship-nek adott interjújában:

Soha nem voltak jobb minőségű dalaink, mint most; lenyűgöző szerzeményeink vannak kitűnő témákról. Ezekre a dalokra támaszkodva létrehozhatunk egy csodálatos találkozást, de itt fennáll a veszély is! Ha hagyjuk, hogy a dal váljon királlyá, akkor az imádat egyre inkább csak arról fog szólni, hogy mit tudunk létrehozni, és kevésbé Isten kezdeményező szeretetére és dicsőségére adott válaszainkról. Mindig arra kell törekednünk, hogy keressük a Lélek vezetését a dicsőítésben. A Szent Lélek életet ad, szabadságra és örömre szabadít fel, új dalt tesz az ajkunkra, és feltárja Krisztus szépségét és méltóságát.”

Ez a lelkület jellemzi nem csak Tim alkotó munkáját, hanem az egész Worship Central mozgalmat is.