A tisztaság és a szentség témája nagyon fontos számomra – nem csak az istentiszteleten, hanem mindenben, amit hívőként teszünk. Annyira sok minden, amiért Isten megítél és megjutalmaz minket, azokon a dolgokon múlik, amiket akkor teszünk, amikor senki sem figyel: mit nézünk, mit mondunk, milyen döntéseket hozunk. Istennek mindez számít! Amikor a dicsőítésről és az emberek vezetéséről van szó, a tisztaság és a szentség még inkább számít. Miért? Mert vezetőként magasabb mércére vagyunk hivatottak. A Titusz 1:7 szerint,

A püspök ugyanis mint Isten sáfára legyen feddhetetlen, nem önkényeskedő, nem indulatos, nem részeges, nem kötekedő és nem haszonleső.”

Függetlenül attól, hogy ki vagy – akár mikrofonnal vezetsz, akár hangszeren játszol, akár hangosítással foglalkozol, akár dalokat írsz – arra vagy hivatott, hogy magasabb mércével élj.

Ha egy dolgot mondhatnék, az a következő lenne: a dicsőítés életmód. Ez nem csak egy pozíció vagy egy lehetőség – ez az életünk módja. Rendkívüli megtiszteltetés embereket vezetni, de az emberek vezetése hatalmas felelősséggel jár. Istennek számít, hogyan éljük az életünket, láthatóan és láthatatlanul.

A gyülekezeti dicsőítés vezetésének 3 alappillére:

  1. Igei alapok
    A Biblia nagyon fontos, hogy az alapunk legyen. A mindennapi Igében való elmélyülés a legfontosabb ahhoz, hogy képesek legyünk elvezetni az embereket Isten igazságába. Ha véletlenszerűen választunk ki verseket, hogy azok megfeleljenek a saját véleményünknek, a dolgok elferdülnek. Hívőként, de különösen vezetőként a Bibliát az elejétől a végéig kell látnunk, és nem azt kell kiválogatnunk, ami a saját narratívánkhoz illik. Ha nem értjük az Igét és Isten természetét, akkor a hitünk sekélyes.
  2. Elszámoltathatóság a vezetőség felé
    Az életed megnyitása a vezetőség felé nagyon fontos, de még fontosabb, amikor embereket vezetsz a dicsőítésben. Minden dalszövegemet átfuttatom a vezetőimen. Kérj meg egy teológust, vagy egy olyan ismerőst, aki jól ismeri Isten Igéjét, hogy segítsen abban, hogy ne vezesd az embereket megtévesztésbe. Nagyon fontos, hogy a dalszövegeink ne ássák alá Isten teljes természetét. Ő mindig jó, mindig hűséges, mindig szerető, és a dalszövegeinknek ezt az igazságot kell közvetíteniük (Titusz 1:9).
  3. A Szentlélek vezetése
    A Szentlélek az a szűrő, amelyen keresztül Isten Igéjét át kell futtatnunk. Nagyon sok helyen úgy tűnik, hogy a Biblia ellentmond önmagának, ezért van szükségünk a Szentlélekre, hogy vezessen és elvezessen minket minden igazságra (János 16:13).

Dicsőítésvezetés

Nagyon fontos, hogy olyan dalokat énekeljünk, amelyekben minden egyes szót elhiszünk. Különbség van aközött, hogy egy jó dicsőítő dalt énekelünk, és aközött, hogy azt énekeljük, amiben minden porcikánkkal hiszünk. Inkább nem énekelek, minthogy olyan dalt énekeljek, amelynek nem hiszek szilárdan minden egyes szavában. Olyan nagy erő van abban, hogy a hitet, amivel rendelkezel, társítod azzal, amit énekelsz. Amikor valaki tekintéllyel énekel, az egy teljesen más és erőteljes élmény!

Dalszerzés

Személyesen láttam a mélyreható különbséget, amikor valaki Isten természetéből kiindulva vezet, nem pedig az emberi lét érzelmeiből. Arról van szó, hogy az embereket magasabbra vezetjük, abba, hogy ki az Isten és kik vagyunk, ahelyett, hogy az emberségünkben vergődnénk. Írjatok dalokat arról, hogy Jézus mire hívta az egyházat, ahelyett, hogy arról írnátok dalokat, hogyan érzitek magatokat abban a pillanatban – mert az, ahogyan érzitek magatokat, csak átmeneti.

Forrás: Worship Leader/Jenn Johnson