Nagyon jó nyerni! De néha a sikerre törekedve elfelejtjük, hogy a győzelmek, a hírnév és a társadalomban elfoglalt hely csak nagyon rövid időre tehet boldogabbá bennünket. A sakkjáték végén a király és a gyalogok ugyanabba a dobozba esnek. Van egy olyan célom, amiért valóban érdemes küzdeni, elesni és felkelni, utolsó erőmmel haladni. A lelkem üdvössége a legfontosabb és legkedvesebb számomra – vall Darina Kochanzhi, az ukrán keresztény énekesnő életfilozófiájáról. Az alábbi cikkben az ő életútját ismerhetitek meg bővebben.

Darina Ukrajna déli gyöngyszemvárosában, Odesszában született. Apja kubai, anyja ukrán volt. Szülei ugyanazon az egyetemen tanultak, ott ismerkedtek meg és szerették meg egymást. Hamarosan megszülető lányuk az ukrán Darina nevet kapta. Sajnos románcuk rövid életű volt. A diplomaszerzés után a srác Kubába repült, az anya és a kislánya Ukrajnában maradtak.

Darina Kochanzhi

Darina nem emlékezett az apjára, és a legutóbbi időkig nem látta. Édesanyja és nagymamája nevelte. Pénzük nem volt sok, de a család barátok közt és boldogságban élt. Anyja esténként szeretett mesélni a lányának apjáról. A történetek meghallgatása után Darina gyakran arról álmodozott, hogy egy nap találkozik apjával.

A lány korán kimutatta a kreativitás utáni vágyát, elsősorban a zene iránt érdeklődött. Hamarosan az egyik legjobb odesszai zeneiskolában találta magát, ahol a tanárok elismerték nyilvánvaló tehetségét. Mint maga Kochanzhi mondta, akkoriban gyakran gyönyörű zene szólalt meg a fejében. Nagyon jól tanult a középiskolában, emellett szerény, jó modorú és félénk volt. Iskolai tanulmányai során megnyerte a rangos „Ukrajna tehetségei” versenyt.

Nagymamája ismertette meg a hittel, aki gyermekkorától kezdve magával vitte istentiszteletekre. Ennek hatására kamaszkorától kezdve gondolkodni kezdett az élet értelmén, a jón és a gonoszon, az ember küldetésén a Földön. A lányt komolyan érdekelte a keresztény hit, és egyre gyakrabban látogatta a helyi baptista gyülekezetet. Tizenöt évesen bűnbánatot tartott, majd egy év múlva bemerítkezett és szövetségre lépett Istennel. A lelkészeknek tetszett a hangja és az érzelmes, lelkes előadásmódja, ezért egy idő után felkérték, hogy énekeljen istentiszteleteken. Ugyanebben az időszakban elkezdett dalszövegeket is írni, többek között az Úr iránti szeretetről. Kedvenc zenetanára, Elena Stepanidi segítette első szerzeményeinek összeállításában.

Darina Kochanzhi – Isten mosolya

Az egyetemen folytatott tanulmányai során Darinának komoly egészségügyi problémái voltak, de az önmagába és az Istenbe vetett hit, valamint a napi imák segítettek neki átvészelni ezt a nehéz időszakot. A diploma megszerzése után matematikatanárként kapott munkát egy odesszai középiskolában. Munkája során nem hagyta abba a zenei tanulmányokat, és szabadidejében rendszeresen színpadra lépett a keresztény Pirs csoporttal.

Házassága után három lánya született – Vanessa, Dayana és Sabrina. Első terhessége alatt egészségügyi problémái voltak, és majdnem elvesztette gyermekét. De az őszinte hit, az imádságok, és természetesen az időben történő kezelés segített megmenteni az újszülött Vanessát. Első gyermeke születése után az énekesnő több évig szülési szabadságon volt. Ebben az időszakban aktívan dolgozott új kompozíciók létrehozásán, amelyeket az interneten tett közzé. Amikor a lányok nagyobbak lettek, Kochanzhi ismét elkezdett fellépni a színpadon és énekelni a templomban.

Minden dicsőség Neked! – a dalt Darina írta, a videón lánya, Vanessa is énekel

Az énekesnő a Baptista Egyház segítségével, férjével és lányaival együtt átköltözött az Egyesült Államokba. Az új országban nagy szeretettel fogadta az egyházi közösség. Elkezdett intenzíven angolt tanulni és dalokat írni az új nyelven. A dalok írása és előadása mellett nem feledkezett meg videoklipek készítéséről sem, amelyeket rendszeresen közzétett YouTube-csatornáján.

Darina első lemeze a 2005-ben megjelent „Save” volt. Tíz gyönyörű dalt tartalmazott, melyek közül kiemelkedik a „Szív”, „Elegem lett a lélekből” és a „Taníts meg engem, Isten”. Már Észak-Amerikában kezdett el dolgozni második albumán. Angol nyelvű „My Hope Is in God” című korongját melegen fogadták a hallgatók, és népszerűvé tette az énekesnőt új hazájában. Kochanzhi úgy nyilatkozott erről egyszer, hogy ez az album valóban fényt hoz az egész világra.

Darina eredetileg maga írta az összes szerzemény szövegét és zenéjét. Később azonban időnként ismert dalszerzőkhöz fordult segítségért, akik támogatásával alkotásai igazi remekművé váltak. 2012-ben megjelent harmadik korongja „Isten az én kedvesem” címmel. 2015-ben felvette negyedik albumát, az „I Loved You”-t. A gyűjtemény ezúttal 11 kompozíciót tartalmazott, amelyek közül sok igazi keresztény slágerré vált. 2019-ben jelent meg az előadó eddigi utolsó lemeze, a „Kapaszkodj Jézusba”.

Darina Kochanzhi

Darina amellett, hogy albumokon dolgozik, rengeteget utazgat a világon a keresztény küldetéssel, és segít az embereknek megerősíteni Istenbe vetett hitüket. Több európai országokban is járt már, rendszeresen hazalátogat szülővárosába, Odesszába, és egyszer még Ausztráliában is koncertezett. Érdekes, hogy azok is, akik ateistának tartják magukat, néha eljönnek meghallgatni előadásait. Sok éves szolgálatának elismeréseként, amellyel segíti az embereket a hit és a remény megtalálásában, megkapta a rangos „Dávid hárfája” díjat.

Darina 2018 tavaszán ellátogatott Kubába, ahol a régóta várt találkozót megtörtént édesapjával. Kiderült, hogy ő és apja egyaránt azért imádkoztak Istenhez, hogy találkozhassanak egymással. Egy nap a lány megnézte e-mailjét, és megdöbbenve látta, hogy van egy levél apjától. Darina nagyon látni akarta őt, ugyanakkor tartott is az apjával történő első beszélgetéstől. Nemsokára Kubába repült, és az első feszült pillanatok után hamarosan jó kapcsolat alakult ki közöttük. Azóta apa és lánya közel állnak egymáshoz, és rendszeresen kommunikálnak.

2020 nyarán Darina tagja lett a „Your World” nemzetközi keresztény projektnek, melynek keretében megosztja a hittel kapcsolatos gondolatait és érvelését, beszél Istenről, bölcsességéről és erejéről. Az újév megünneplése után újra dalokat kezdett írni. Jelenleg egy afrikai keresztény misszió keretében utazást tervez, mely során egy hónapon át Vanessa lányával együtt fognak szolgálni a turné állomásain.

Koncz József

YouTube lejátszási lista Darina legszebb dalaival (elsőként az egyik angol szerzeményével)