Noel Richards tinédzser volt, amikor befogadta Jézust a szívébe, és egész életét Isten szolgálatába állította. Akkoriban a gyülekezetük fiatal pásztora – John Glass – nagy hatással volt rá, aki megtanította őt énekelni, gitározni, és bevezette a dicsőítésbe, mint szolgálati formába. Azóta is példaképként tekint Graham Kendrick-re, akit tinédzserként látott először élőben zenélni, de megadatott számára az is, hogy különböző rendezvényeken vele együtt szolgálhatott emberek tízezrei felé.

Noel Richards Ez az a nap! Roadshow 2019 Debrecen
Noel Richards Debrecenben

Noel először csak a helyi hívő közösségükben állt színpadra, később megismerkedett a Youth for Christ nevű szervezettel, akikkel evangélizációk során bontotta ki Istentől kapott tehetségét, és vált végül teljes munkaidejű szolgálóvá.

Az iskola befejezése után 3 évig egy tervező irodában dolgoztam, de hihetetlenül unalmasnak találtam. Ezután valami érdekesebb dolgot szerettem volna csinálni, így gyógyszerészeti termékek forgalmaztam szupermarketeknek, emellett pedig minden szabadidőmet koncertezéssel töltöttem. A napi munkám egyszerűen a számlák kifizetése miatt kellett. Aztán amikor meghívtak a Youth for Christ (Fiatalok Krisztusért) szervezethez, hogy teljes munkaidőben dolgozzak velük, azonnal igent mondtam. Ez volt a lehetőség, amire vártam!” – emlékezett vissza erre az időszakra a zenész.

Ekkoriban ismerkedett meg a szintén dicsőítésben színpadra álló Triciával, akivel 1978-ban fogadtak örök hűséget egymásnak. Noelt szolgálata során gyakran elkíséri felesége is, aki nem csak útitársa, hanem sokszor ének-társa is a koncertek során. A házaspár mindig is aktívan részt vett a világszintű keresztény zenei mozgalmakban, és több jól ismert dicsőítő dal megszületésében is közreműködtek, ezek közül az egyik legismertebb az ’All Heaven Declares’.

Noel Richards a budapesti 60 éves életmű koncertjén

A brit dicsőítésvezetőnek van egy kis zenekara, akikkel 1980-ban kezdett el együtt zenélni, és bár az eltelt évtizedek alatt voltak tagcserék, még mindig egy jól és sikeresen működő formációról beszélhetünk. A csapat 36 országban játszott már, és nem csak Közép-Európát járta be fennállása óta, hanem zenélt többek között Brazíliában, Új-Zélandon, az Egyesült Államokban, és Dél-Afrikában is. Noel 1986 óta készít albumokat, amelyből eddig összesen 18 nagylemez jelent meg. Ezek között találunk élő felvételes kiadást, válogatást a legjobb dalaiból, és a legsikeresebb, több mint félmillió példányban elkelt ’Warrior’-t is, amelyen olyan világszerte ismert dicsőítő dalok kaptak helyet, mint a ’I Could Sing Of Your Love Forever’, vagy éppen a ’We Want To See Jesus Lifted High’. Legutolsó, szintén saját, akusztikus számokkal feltöltött korongja ’Quiet My Soul’ címen jelent meg 2017-ben, amelyet szintén felesége közreműködésével rögzítettek, és immáron ’The Emigres’ csapatnéven.

Noel a szóló karrierje mellett – Wayne Drain és Brian Houston mellett – tagja még egy másik, ’The Hudson Taylors’ névre hallgató formációnak is. Ők fennállásuk óta két nagylemezt adtak ki, és többször turnéztak is közösen.

Legnagyobb kültéri fellépése a ’97-es ’Champion of the World’ nevű rendezvény volt a londoni Wembley Stadionban, ami a valaha volt egyik legnagyobb kortárs keresztény zenei rendezvénynek tituláltak, és 45 ezer ember előtt játszott zenekarával. Emellett említhetjük a 2007-es berlini Olimpiai Stadionos koncertjét is, valamint a 2020-ra tervezett budapesti Ez az a nap! rendezvényt, ami a járványügyi korlátozások miatt halasztásra került 2022-re.

Noel Richards – Champion of the World // Ez az a nap! 2019

Az általam írt dalok legfőképpen az evangélium üzenetéről szólnak. Fogalmam sem volt, hogy tudok olyan dalokat írni, amelyeket a gyülekezetek énekelni fognak. Mivel az egyházi dicsőítésben a dalok nagy részét John Wesley-nek és kortársainak köszönhetjük, én őszintén azt hittem, hogy halottnak kell lenni ahhoz, hogy „himnusz-író” legyek! […] Néha külön időt szánok az írásra, de ez frusztráló is lehet, amikor várom, hogy az inspiráció szikrája felpattanjon. Sok dal hirtelen születik, és csak rohanok, hogy gyorsan rögzítsem, amíg emlékszem. Ennek ellenére a himnusz-szerű dalok, mint a ’He Has Risen’ vagy a ’Come Lord Jesus’, elkészítése hosszabb időt vesz igénybe. Trish részt vesz az összes dalban, egyeseknél a dallamban vagy a szövegben is közreműködik. Néha együtt inspirálódunk, máskor jön egy ötletem, és ő hangtáblaként működik. Ha egy alkotás sikeresen átmegy a ’Tricia-teszten’, akkor tovább viszem. ” – osztotta meg a dalírással kapcsolatos gondolatait Noel.

A házaspár 2010-ben Spanyolországba, Mallorca szigetére költözött, és jelenleg is ott élnek. Családjukat tekintve két gyermekük és 4 unokájuk született. „Nincs különösebb hobbim vagy érdeklődésem a munkán, családon és barátokon kívül. Kiváltságos helyzetben vagyok, hogy a hobbimat – zenélést – űzhetem, és fizetnek érte.”

Noel Richards már több alkalommal fellépett Magyarországon az Ez az a nap! rendezvényeinek keretén belül, és mindig nagy örömmel veszi meghívásiunkat. Szívügyének érzi az evangélium üzenetének megosztását Közép-Európában minél szélesebb körbe, így nagy lelkesedéssel várja ő is az Ez az a nap! következő nagy rendezvényét, amelyen a Puskás Arénában terveink szerint ő is ott lesz előadóként.

Noel Richards
Noel Richards

Olvasd el az Ez az a nap! Roadshow készült interjúnkat is Noel Richards-al!