Martin hat hónapos korában tüdőgyulladást kapott, és a kórházban vastüdőbe tették. Szülei visszaadták Istennek, és azt kérték, hogy leheljen bele a kicsi fiuk tüdejébe, hogy tudjon hangot kiadni. Kérésük meghallgatást nyert. Martin életben maradt, és ez a kérés – bár szülei nem gondolhatták – sokkal hosszabb távú válaszra talált: Martin hangja az egész világon hallhatóvá vált.

Egész gyermekkorában látszott, hogy van valami más benne, hogy különbözik a többi gyerektől. Nyolcévesen elhatározta, hogy Istent fogja szolgálni, és sokat foglalkoztatták a hit dolgai – sok kérdése volt, és kitartóan kereste ezekre a válaszokat. Szülei stabilitást adtak a családnak, és Martin sok jó dolgot tanult és honosított meg maga is. Ilyen volt a vendégszeretet, a nyitott ajtó, a befogadó család. (Martin és felesége, Anna is ilyenné tette az otthonukat. Egy magyar lány, Eszter segített nekik, és beszámolt róla, hogy mindig volt Martinéknál valaki vendég.)

Rendszeresen jártak gyülekezetbe, és egy evangelizáción megfogta őt a dicsőítő csoport zenéjének a frissessége. Tizenhárom éves volt, amikor édesapja megkérte, hogy játsszon az ifjúsági alkalmon. Gyorsan megtanult három akkordot, és ő vezette vasárnap a hatfős dicsőítő csapatot az imádatban. Aztán a Spring Harvest fesztiválon látta, hallotta Graham Kendricket énekelni, és úgy érezte, hogy hazaérkezett. Ekkortól kezdtek jönni a dalok, és jönnek azóta is. Utána beletanult a hangfelvétel készítésébe, a stúdiómunkába, s ez azóta is jól jön, hiszen így tudott a házi stúdiójában dalokat rögzíteni.

Martin Smith az Ez az a nap! Roadshow pécsi állomásán

Egy barátja elvitte egy izgalmas gyülekezetbe, és itt ismerte meg leendő feleségét, Annát. Érdekesség, hogy Anna két nővérét a Delirious? billentyűse, illetve dobosa vette el, így három sógor játszott a csapatban. Nemsokára beindultak a Cutting Edge esték, ahol dicsőítős, evangelizációs alkalmakat tartottak, és hamar híre ment, hogy Isten mennyire megáldja ezeket. A dalokat fel is vették, s van olyan, akinek máig ezek a kedvencei.

Martin egyszer annyira fáradt volt, hogy mielőtt hazaértek volna, elaludt a volánnál, és egy falnak ütközött. A tűzoltók nem gondolták volna, hogy életben lehet valaki abban a kocsiban, de végül „csak” a lábszárcsontja tört el. A kórházban összeállt benne több jelzés és hatás, s ennek eredményeképpen megfogalmazta, hogy el kell indulni, és főállásban zenélni. Megkérdezte a társait, akik igent mondtak. Így indult a legendás Delirious? együttes tizenhárom éves pályafutása, mely 2009-ben ért véget. Híres számaik, mint a Rain Down, Majesty, Lord You Have My Heart, Thank You for Saving Me, Did You Feel the Mountains Tremble?, What a Friend I’ve Found és a 94-ben írt I Could Sing of Your Love Forever – velük együtt – bejárták az egész világot.

Innentől már ismert a történetük, milliók hallgathatták őket koncerteken és felvételeiken keresztül. Martin a zenekar felbomlása után is aktív maradt, nagyszerű számokat írt, s kiváló zenésztársaival többször is járt Magyarországon. Martin Smith a 2019–20-as Roadshow aktív résztvevője és a Stadion 2020 rendezvényünk egyik fő szolgálója is.