A kanadai származású – jelenleg a keresztény zene szülőföldjének számító Nashville-ben élő – dalszerző tehetségét szülei már egészen korán felismerték. Matt hamar megismerkedett a művészet ezen ágával, így nem meglepő, hogy – tudatosan – diplomáját is jazz zenészként szerezte meg, tanulmányai alatt pedig hotelekben való zongorázással kereste meg kollégiumi költségeire a pénzt. 27 éves volt az énekes, amikor megjelent az első összeállítása ’The End and the Beginning’ címen, amelyet kettő, illetve öt évvel később újabb stúdióalbumai követték.

Matt Maher
Matt Maher

Ezekre olyan dicsőítő dalok kerültek, mint a ’Better Is One Day’, vagy a magyarul is jól ismert ’Your Grace is Enought (Kegyelmed elég)’ és a ’The Heart of Worship (Zene nem szól már)’. Ez az időszak hozta el Matt számára az igazi ismertséget, hiszen amellett, hogy közkedvelt előadókkal írt közös szerzeményeket, egyre több keresztény rendezvényen – köztük a legnagyobb amerikai fesztiválokon – is fellépett, illetve szerepelt azóta is. Így együtt turnézott és színpadra állt többek között Chris Tomlin-nal, Michael W. Smith-tel, a Mercy Me-vel, a Third Day-el, vagy éppen TobyMac-el.

2007-ben a profi Essential Kiadó szerződtette az énekest, ahol egy évvel később jelent meg a leginkább pop-os fűszerezésű, dicsőítő ’Empty and Beautiful’ című lemeze. Még ebben az évben összesen több mint 750 ezer ember előtt játszott élőben, és osztotta meg dalainak történetét, amelyeket leginkább a személyes élményei, bizonyságai inspiráltak. „Nagyon fontos közösségben maradni, akkor is, amikor az egyház számára szeretnék dalokat írni. Innen származnak a dalok, a Krisztussal, a közvetlen családdal, és a hívő testvérekkel való kapcsolatból” – emelte ki egy vele készült interjúban.

Matt nem csak „egyszerű” zenészként tekint magára, hanem gyakran zenei misszionáriusként is körülírja személyét a családban betöltött szerepe mellett. A 2009 őszén kiadott ’The Love In Between’ is éppen erre erősít rá, hiszen bemutatja azt az apai és férj oldalát, amelyek által mélyebben beleás a szenvedés, a kegyelem, a megváltás és a remény gondolataiba. Matt az előzőekhez képest a sokkal pop-rockosabb, dallamosabb irányt követve énekel az Úr nagy szeretetéről, és arról, hogy hogyan tudunk mindig menedéket és a megváltást megtalálni általa.

Matt Maher – All The People Said Amen

A 2013-as év nem csak új szólólemezének kiadása miatt volt különleges, hanem azért is, mert akkor több mint hárommilliós tömeg előtt lépett fel a Rio de Janeiro-ban megrendezett Ifjúsági Világtalálkozón a Ferenc pápa által vezetett vigília során. Ezt követően a későbbi (2015, 2017) Országos Katolikus Ifjúsági Napoknak is állandó fellépője volt Amerikában, Indianapolis-ban. Érdekesség, hogy a következő, 2015-ben debütáló, klasszikusabb dicsőítésre hajazó ’Saints and Sinners’ korongon a korábbiaktól eltérő módon új zenészekkel közösen alkotta meg egy-egy dalát. Így készült el Jon Foreman (Switchfoot) közreműködésével az ’Instrument’, vagy éppen a David Crowder-rel írt ’Abide with Me’. Munkásságának szakmai elismeréseként Matt abban az évben elnyerte a keresztény Grammy-díjnak számító Dove Awards-on az ’Év dalszerzője’ díjat.

A 2017-es ’Echo’ kiadást követően újdonságokkal jelentkezett a kanadai zenész, ugyanis egy évvel később az ünnepi időszakban piacra dobta első karácsonyi albumát és első gyermekkönyvét is, amelyeknek ugyanazt a nevet, a ’The Advent of Christmas’-t adta. Utóbbit eredetileg, azért írta meg, hogy segítsen átadni a hitet a saját gyermekeinek, végül igazán közkedveltté vált, mert kellemes és hittel teli forrást kínál a szülőknek és a gyerekeknek egyaránt, ahogy együtt várják a karácsony megérkezését. Matt legutóbbi lemeze 2020 februárjában jelent meg Alive & Breathing’ címmel. Az énekes eddigi zenei missziója során nem csak saját felhasználásra írt dalokat, hanem számos olyan dicsőítő dalt is készített, amit a Jesus Culture, a Hillsong, vagy éppen a MercyMe énekel.

Matt Maher jelenleg Nashville-ben él feleségével Kristinnel, és három gyermekükkel, és a sok utazás ellenére nagyon figyel arra, hogy elég időt szakítson a családjára. Az, hogy elismert kortárs keresztény előadóvá nőtte ki magát, és hiteles a missziójában a megélt hitének, és az őszintén felvállalt bizonyságainak is köszönhető.

Személyes küldetésem a János evangéliumának 17-es versében gyökerezik, amikor Jézus az egységért imádkozik. Azt gondolom, hogy a kultúránkban azt akarják az emberek, amikor a keresztényekre néznek, hogy csak őszinték legyenek. Légy őszinte az élettel kapcsolatban, a küzdelmekkel szemben – amelyekkel találkozol, legyél átlátható, légy, aki vagy. A világnak tanúkra van szüksége nem tökéletes, hanem őszinte emberekre, mert szerintem az evangélium valóban az őszinteséggel kezdődik. [..] A dicsőítés nagyon is valóságos, mert egy mély odaadás helyéről származik. Arról írsz, amit tudsz, ez az írás első szabálya. Csak azt mondom, ami a szívemben és az életemben történik, mert ez, és az Istennel való kapcsolatom inspirálja a zenémet.

Matt Maher – Lord, I Need You