Amerikában ez az ünnepkör már november végén elkezdődik, a Hálaadás napja után. Díszekbe öltöztetik a házakat, a tereket, odaát ez egy hónapon át tart. Az ismert karácsonyi énekeket nagyon sok stílus ruhájába fel lehet öltöztetni. A klasszikus Franks Sinatra, Aretha Franklin, Bing Crosby időszak folytatásaként folyamatosan jönnek az előadók, mint Mariah Carey, sőt rockegyüttesek is, egészen a máig.

Persze olyanok is a zászlójukra tűzték ezt az ünnepet, akik életmódjuk szerint igencsak távol álltak Jézus tanításaitól, dehát ezek a napok ott vannak a naptárban, és bárki használhatja őket. Ám úgy az igazi, ha az, aki énekel a gyermek születéséről, ott hordozza a szívében a feltámadott Jézust, mert ettől lesz hiteles az előadás. Itt van példának mindjárt a Casting Crowns és az I Heard The Bells On Christmas (Karácsonykor hallottam a harangokat):

Szokásos egy decemberi turné is, ahol csupa ilyen énekkel készülnek az előadók. Ilyen fellépéssorozatot szokott vállalni Chris Tomlin is, aki az egyik legújabb formációval, a We The Kingdom csapattal énekel:

Jó tudni, hogy a hívő közösségek nemcsak énekelnek, hanem millióknak adnak is ajándékokat. Olyanoknak, akik ezt nem engedhetnék meg maguknak, mert szegények, hajléktalanok, idősek, kórházban vannak,  illetve nincs kitől kapjanak, mert egyedül élnek. Hiszen csak a Samaritan’s Purse alapítvány például mintegy 9 millió cipősdobozt juttat el egy évben, de ennek a többszörösét állítják össze világszerte a kisebb és nagyobb közösségek, s küldik/viszik el oda, ahol ezek kimondhatatlanul sokat jelentenek.

Ezek az ágak, de a fa gyökere abban a tényben van, hogy Jézus eljött közénk. Mindegy, hogy melyik naptári napon született, ezen a napon emlékezünk meg, és ahogy a Mennyben mindenki leborul előtte, a világ legszebb hangú énekesei is ezt teszik. Andrea Bocelli és Mary J. Blige így köszönti az emberré lett Istent a What Child Is This (Ki ez a gyermek?) jól ismert énekkel:

Ez így is járja, hogy gyönyörű hangok dicsőítsék azt, akit születésekor angyalok kórusa imádott.

Végül jöjjön magának a szerzőnek a tolmácsolásában az ikonikus Mary Did You Know (Mária, tudtad-e?). Mária óriási megtiszteltetésben részesült, és áldott az emberek között, ahogy Jézus előrevetítette ezt. Mária sok mindent tudott a fiáról, és ezeket ott őrizte a szívében. Hányszor nézhette a fiúcskát annak különböző életszakaszaiban, s gondolkozhatott felőle. Mert ugyanolyan volt, mint a többiek, de mégis más – néhány dologban nagyon más. És amikor Jézus elkezdte nyilvános szolgálatát, akkor Mária látta az egész életutat, és a feltámadás után még többet értett meg, s ott lehetett Pünkösdkor is. Ha valakinek, akkor neki egy ívben állt össze fiának a küldetése. Mark Lowry: Mary, Did You Know?

Amikor Jézus megszületik bennünk, mi sem tudjuk még, mi lesz ebből, merre vezet majd az utunk. Ahogy neki fizikailag, nekünk mindannyiunknak megvan a lelki gyermekkorunk, aztán sok mindent megértünk, és érettebbek leszünk. Mi is megtanulunk “Atyánk dolgaival foglalkozni”, egyre jobban rálátunk küldetésünkre, és egyre hatékonyabbak lehetünk. Legyünk hálásak, hogy Jézus eljött ebbe a világba, és kapcsolatba kerülhettünk vele. Ez nem a karácsonyi ünnep kultúráján keresztül történik, hanem egy személyes életátadás révén, de ünnepelje csak a világ őt, mégha sokan megszokásból is.

Ő a lényege a csillogásnak, a díszeknek, a szeretetnek, az ajándékozásnak, az örömnek, a meghittségnek. Mert övé a legcsillogóbb dicsőség, ő a teremtés dísze, a szeretet maximuma, a legnagyobb ajándék, akinek örülhetünk, és a legmélyebb meghittség a vele való kapcsolatban található. Nincsenek túlzó jelzők vele kapcsolatban, jó, hogy eljött, s jó, hogy újra el fog jönni. Készüljünk az ünnepre, de készüljünk arra a találkozásra is. Nagy ünnep lesz.