Az évnek ebben az időszakában mindenütt fények vannak. Már ősszel látni az első fényeket, amikor az üzletek elkezdik a díszítést. Aztán a városok is felrakják a sajátjaikat. Végül sokan otthonaikban, ablakaikban helyeznek el karácsonyi fényeket. A karácsony mindössze négy nappal az év leghosszabb éjszakája után következik, így ez a sok fény a legjobbkor jön. Amikor az év legsötétebb időszakában vagyunk, a karácsony fénye áttör.

A fény a Biblia egyik fő témája. Az evangéliumokban Jézus születéséről szóló történetben arról olvashatunk, hogy a bölcseknek egy csillag mutatja meg az utat Jézushoz. Mindenkinek vannak sötét pillanatai. Vannak olyan napjaink, amikor nem akarunk felkelni az ágyból és szembenézni a körülöttünk lévő világgal. Elgondolkodunk azon, hogy vajon tényleg megéri-e az élet azt a sok erőfeszítést. Amilyen örömteli is lehet az ünnepi időszak, olyan különösen sötét is lehet.

  • A csalódás sötét napjaival nézünk szembe. Elveszítünk egy állást, egy kapcsolatot vagy az egészségünket. Őszintén szólva, az ünnepek csak felnagyítják a csalódást. Az életünkben lévő lyukak egy kicsit nagyobbnak tűnhetnek az ünnepi karácsonyi fények alatt.
  • A stressz sötét napjaival szembesülünk. Elárasztanak bennünket a feladatok, és kevés időnk van arra, hogy mindet elvégezzük. A naptárunk tele van. A pénztárcánk üres. Testünk kimerült. És az ünnepek megint csak rontanak a helyzeten. A naptárunk egyre teltebb, a pénztárcánk egyre üresebb, a testünk pedig egyre kimerültebb.
  • A kétségek sötét napjaival nézünk szembe. A világ körülöttünk tele van bizonytalansággal. Könnyű elmerengeni a jövőnkön, és kételkedni abban, hogy mit tartogat. Azon tűnődünk, vajon holnap is meglesz-e még a munkánk. Vajon az egészségünk kitart-e. Az ünnepek alatt ismét új erőre kapnak ezek az aggodalmak.
  • A depresszió sötét napjaival nézünk szembe. Úgy érezzük, mintha az egész világunk kész lenne összeomlani. Talán idén olyan válsággal szembesültél, ami ezt előidézte, és most azon tűnődsz: “Érdekel ez valakit is?” A depresszió érzései annyira gyakoriak az ünnepek alatt.

Bár mindannyiunknak vannak sötét napjai, a karácsony a jó hírekről szól. Arról szól, hogy Isten fényét hozza el a sötét helyekre. A válasz Krisztus világossága! Jézus a világ világossága. Ő az egyetlen, aki valódi és tartós fényt hozhat a legsötétebb napjaidba – és az ő fénye megváltoztat mindent, amit megérint.

  • Isten bátorít téged, amikor csalódott vagy. Amikor csalódott vagy, Isten tudatja veled, hogy közel van. Nem kaptad meg az előléptetést? Nem kötötted meg az üzletet? Az eljegyzésed félresikerült? Isten azt mondja: “Itt vagyok. Figyelek. Melletted járok.” Nem véletlen, hogy amikor Máté Jézusról beszélt, Ézsaiás próféciájára hivatkozott, amely őt Immanuelnek hirdeti, ami azt jelenti: “Isten velünk”. Isten azért jött a Földre, hogy egyszer s mindenkorra megmutassa nekünk, hogy mindig közel lesz hozzánk, bármilyen csalódások érnek is minket. A Biblia azt mondja nekünk: “Akik az ÚRhoz kiáltanak, azokat meghallgatja, és kimenti őket minden bajból.” (Zsoltárok 34:18).
  • Isten megerősít, amikor stresszelünk. Nem számít, hogy mennyi mindennel küszködsz az ünnepi időszakban, a Biblia bátran mondja nekünk: “Mindenre van erőm Krisztusban, aki megerősít engem.” (Filippi 4:13). Egyedül összeomlanál a stressz súlya alatt. Nincs elég időd a nap folyamán, hogy megoldd a problémáidat, vagy elég pénzed a bankban, hogy kivásárold magad a nehézségekből. De Isten segítségével bármivel megbirkózhatsz, amivel csak szembe kell nézned.
  • Isten vezet, amikor kételkedsz. Nem tudod, hová fordulj? Nem tudod kitalálni, milyen lépést tegyél? Ne aggódj! Isten meg tudja mutatni, hogy mit kell tenned a következő lépésben. Jézus azt mondja: “Én vagyok a világ világossága: aki engem követ, nem jár sötétségben, hanem övé lesz az élet világossága.” (János 8:12). Ne az alapján hozz döntéseket, amit helyesnek érzel. Az alapján hozz meg a döntéseket, amit Isten mond. Isten Igéje az egyetlen megbízható útmutató az életedben. Isten általa ad neked világosságot az utadhoz. A Biblia azt mondja: “Lábam előtt mécses a te igéd, ösvényem világossága.” (Zsoltárok 119:105).
  • Isten reményt ad, amikor lehangolt vagy. Ő többet akar tenni, mint elűzni a depresszió sötétségét; ő fényt akar vinni a kétségbeesésbe és reménytelenségbe, amit érzel. Isten vigaszt és szabadságot akar neked nyújtani. Azért küldte el nekünk Jézust azon az első karácsonyon, hogy a depresszió sötétségében is reményt találjunk. A Biblia azt mondja nekünk: “A reménység Istene pedig töltsön be titeket a hitben teljes örömmel és békességgel, hogy bővölködjetek a reménységben a Szentlélek ereje által.” (Róma 15:13).

Amikor arra a legelső karácsonyra gondolunk, elámulhatunk, ha belegondolunk, hogy sok más ember is látta a csillagot keletről. De csak a bölcsek követték az égi fényt. Ugyanez igaz ránk is ezen a karácsonyon. Isten mindenkire rávilágít a fényével. De nekünk van választásunk. Követjük-e az ő fényét?

Forrás: pastors.com/Rick Warren