Máté evangéliuma 9. fejezetében Jézus azt mondta tanítványainak, hogy imádkozzanak egy különleges imát. Ma, mint az Ő tanítványai, nekünk is imádkoznunk kell ezt – hogy Isten küldjön több munkást, hírnököt, igazságmondót, örömhíradót és tanúságtevőt arról, hogy ki Jézus és mit tud tenni a világunkban, otthonainkban, munkahelyünkön és társadalmi köreinkben azokon a helyeken, ahol az emberek nem ismerik Őt. Ez egy merész ima, ahogyan azt a tanítványok is felfedezték – hiszen ők voltak azok, akiket Jézus a Máté 10-ben a saját imáikra adott válaszként küldött ki.

Vajon imádkozunk-e ilyen bátor imákat? Időnként az ima olyan egyszerűnek és nyilvánvalónak tűnik, hogy teljesen figyelmen kívül hagyjuk. És lelkünk ellensége ezt szereti. Az ellenség azt reméli, hogy az imát passzív, erőtlen gyakorlatnak tekintjük – vallásos és lelki szavaknak az égiekhez, amelyek nem jutnak el Isten fülébe, és bizonyosan nincs szerepük abban, hogy itt a földön bármit is megváltoztassunk. Az ellenség azt reméli, hogy elhisszük, hogy a szeretteinkért való imádkozás nem segít semmin. Azt reméli, hogy elvetjük az ima erejét, így nem férünk hozzá az Istenhez vezető nyitott kommunikációs vonalakhoz. Reméli, hogy nem imádkozunk több munkásért, hogy részt vehessünk az aratásban. Azt akarja, hogy csendben maradjunk.

De az 1 János 5:14 biztosítja számunkra, hogy Isten meghallgat minket: “Az iránta való bizalmunk pedig azt jelenti, hogy ha bármit kérünk az ő akarata szerint, meghallgat minket.”

Isten akarata, hogy mindenki megismerje Őt. Nem vagy egyedül azzal, hogy szeretnéd, ha szeretteid megismernék Istent. Ő még nálad is jobban szereti őket, és partnered akar lenni abban, hogy kinyilatkoztasd, kicsoda Ő.

Öt lépésből álló útmutató a szeretteidért való imádkozáshoz

A Kolossé 4:2-6 csodálatos útmutatót ad nekünk, hogyan imádkozzunk azokért a körülöttünk élőkért, akik még nem tapasztalták meg Isten szeretetét.

“Az imádkozásban és a hálaadásban legyetek kitartóak és éberek! Imádkozzatok egyúttal értünk is, hogy Isten nyissa meg előttünk az ige ajtaját, hogy szólhassuk Krisztus titkát – amely miatt most fogoly is vagyok –, hogy azt úgy hirdethessem, amint szólnom kell róla. Bölcsen viselkedjetek a kívülállók iránt, a kedvező alkalmakat jól használjátok fel. Beszédetek legyen mindenkor kedves, sóval fűszerezett, hogy így mindenkinek helyesen tudjatok felelni.”

Imádkozz folyamatosan. Ne add fel, hogy folyamatosan imádkozz szeretteidért. Élj az ilyen imáknak szentelt életet. Az itt szereplő szó az eredeti görögben azt jelenti, hogy következetesen erőt mutatni, kitartani, elviselni. Isten arra hív minket, hogy kitartsunk az imádságban. Hogy erővel folytassuk az imádkozást. Hálás szívvel legyél éber, és összpontosítsd imáidat barátaid és családtagjaid konkrét szükségleteire.

Imádkozz nyitott ajtókért. Imádkozz Istenhez lehetőségekért, hogy kinyilatkoztathasd az Ő szeretetét és megoszthasd az Ő történetét. Isten szeret ajtókat nyitni. Imádkozz értük. Keresd őket. Várd őket. És imádkozz bátorságért, hogy amikor megnyílnak ezek az ajtók, át tudj lépni rajtuk.

Imádkozz bátorságért. Imádkozz, hogy Isten adjon bátorságot, amikor megosztod a bizonyságodat és Jézus örömhírét. Imádkozz, hogy Ő adja meg neked a megfelelő szavakat. Minden embernek, akihez beszélsz, megvan a maga egyedi lencséje, amelyen keresztül látja önmagát, Istent és a világot. Imádkozz, hogy világosan meg tudd osztani velük az Isten szeretetéről szóló jó hírt úgy, hogy azt befogadják és megértsék.

Imádkozz tudatosságért és bölcsességért. Imádkozz, hogy Isten adjon bölcsességet a mindennapi életetedben. Imádkozz, hogy amikor bevásárolni, dolgozni vagy születésnapi partira indulsz, Isten fokozott tudatosságot adjon a körülötted lévő emberek iránt. Imádkozz, hogy az empátiád bővüljön. Imádkozz, hogy minden nyitott ajtót ki tudj használni magad körül.

Imádkozz kegyes szavakért. Imádkozz, hogy amikor beszélgetéseket folytatsz, szavaid kedvességgel telítődjenek, és az igazságot, amelyet a Megváltóról mondasz, aki megment és helyreállít, úgy fogadják majd, amilyen valójában: a legjobb hír, amit bárki valaha is hallhat. Imádkozz, hogy a szeretet vezesse az utat. Imádkozz, hogy a beszélgetéseiden keresztül Isten szeretete úgy táruljon fel, mint a legkedvesebb, legbefogadóbb, leghívogatóbb szeretet, ami csak létezik.

Soha ne hagyd abba az imádkozást. Amikor nem tudod, hogyan imádkozz, akkor imádkozz a Kolossé 4. fejezetének ezen versein keresztül. Használd útmutatóként, hogy imádkozz szeretteidért, a világért, azért, hogy Isten több munkást küldjön az Ő földjeire, és megmutassa neked, hogyan lehetsz részese az Ő aratásának.