Amerikában a hippi mozgalom bevitte a fiatalokat a lázadásba, a szabad szexbe, a drogba, és sokaknak ez az életébe került. Ám erre válaszul, szülők ezrei kezdtek el imádkozni, és létrejött a Jézus mozgalom (Jesus Movement). A gyülekezetek eleinte nem tudtak mit kezdeni a mezítlábas, hosszú hajú, színes ruházatú fiúkkal és lányokkal. Chuck Smith az elsők között volt, aki megnyitotta előttük a templomajtót. Jöttek is, találkoztak Jézussal, és a Szentlélek felváltotta a mámort okozó szereket.

Innen indult útjára a Calvary Chapel gyülekezethálózat, melynek egyik szép ága nálunk Golgota néven ismeretes. Smith közösségéből 15 (igen, tizenöt!) együttes indult el, zenével hirdetve az örömhírt. Ezek egyike volt a Love Song 1970-ben, melynek alapító tagja volt Coomes valamint a legendás Chuck Girard is. Hat évig járták Amerikát, számtalan koncertet adva. Íme egy koncertrészlet tőlük, melyben egy kis betekintést is kapunk az indulásról:

Mára annyit fejlődött a stúdió és a színpadtechnika, hogy nehéz elképzeni, hogy ezek a fiúk akkor szuperjó zenét játszottak. Pedig így volt, és sokak életét mozdították Isten felé.

Az élet persze ment tovább a Love Song után, ám egy igazi művész keresi az újabb és újabb kifejezési formákat. Így jött létre a 90-es években Coomes vezetésével a Maranatha Praise Band, ahol 11 kiváló muzsikus és csodálatos hangú énekes állt össze, és hozott létre egy olyan hangzást, amilyen odáig még nem volt. Többen voltak, mint egy dicsőítő csapat, de kevesebben, mint egy kórus, friss hangszerelés, remek vokálok. És ami addig és azóta is hiánycikk: a hangszerszólók. Pedig ezek nagyon színesítik a dicsőítést, csak megfelelően kell adagolni, hogy a közösségi éneklés magába tudja fogadni, sőt együtt mozduljon vele.

Íme néhány dal a Praise Band talán legszínvonalasabb albumáról:

A csapatot egyszer felkérték, hogy dicsőítsenek Franklin Graham evangélizációin, és érdekes jelenségre lettek figyelmesek. Amikor ők énekeltek, akkor egyértelműen többen döntöttek Jézus mellett.

A Praise Band később megszűnt, de Coomes ezen a vonalon haladt tovább. Saját együttest alapított, és azóta főleg Graham prédikációi alatt dicsőítenek. Így volt ez 2012-ben is, amikor a Budapest Arénában hallhattuk őket a Reménység Fesztiválon. Nálunk is színvonalas volt az éneklés és remek a vokálozás.

Tommy Coomes Band a budapesti Reménység Fesztiválon

Tommy Coomes 51 éve mozog a modern gospel közegében. Többször is olyan formációban vállalt aktív szerepet, mely megújította a műfajt. Ilyen egy igazi alkotó, mindig újra és többre törekszik.

Legyünk mi is ilyenek, akár zenei pályára szól a küldetésünk, akár az élet más területére.

Tommy Coomes
Tommy Coomes