Már az egykori Neurotic együttesben is látszott, hogy mekkora szabadságvágy dolgozik benne, és milyen egyedi mondatokat rakott össze, de akkor még olybá tűnt, mint egy sámáni punk: hatás alatt hatni másokra. Talán nincs még egy olyan film (Rocktérítő), melynek készítése alatt a főszereplő élete ekkora változáson ment volna át. És azután ajándékba kaptunk egy igazi szabadság-harcos, költő-énekest.

Pajor Tamás Ámen 2016 Ez az a nap
Pajor Tamás a 2017-es Ez az a nap!-on

Az mindig nagy kihívás, hogy egy előadó, aki aktív és sokat szerepel, a saját egóját vagy Isten dicsőségét tartja fontosabbnak. Tamás annyira mélyen elkötelezte magát Jézus mellett, hogy a legextrémebb, táncos, önmagát megnyitó pillanatokban sem tolakszik előre. Alázat van benne Alkotója és a művészet iránt is. Ettől annyira hiteles.

Pajor Tamás – Váradi Méri

Ám ahhoz, hogy valaki ilyen kifejezéseket, énekszövegeket hozzon össze, mélyen is kell gondolkodnia. Ha elolvassuk a vele készült interjúkat, akkor kitetszik ez az átgondoltság és az egyéni, komplex megközelítése az élet bármelyik területének. A kifejezések pedig lelket gyönyörködtetőek. Talán Romhányi (Rímhányó) József volt ezen a szinten, ám Tamás ettől a magasságtól sem szállt el.

“Jézus felold a tévé terror alól”, “a jéghegy csúnya” és társaik új fejezetet nyitottak a magyar nyelv használatában. Egy átlagos polgár 16, kicsit műveltebb honfitársa 18, a költők akár 25 ezer szót is használhatnak, míg állítólag Jókai 30 ezer fölé jutott. Egy showműsor érzékelteti, hogy Tamás merre tarthat:

Induláskor jöttek a klipek tele energiával, új módon, a jelennek aktualizálva a régi üzenetet.

Íme egy nagyszerű szám ebből az időszakból:

Mostanság pedig ilyen dalokat készít, mint a Holokauszt emléknapra írt Rosenberg Dani:

Azt tanulhatjuk tőle, hogy legyünk mindig aktívak, használjuk kapott tehetségünket, és tegyük meg azt, amire módunk van. Azt, ami bennünk van, ott, ahol vagyunk, akkor, amikor lehet.

Szép múltú művész él köztünk, aki még sok alkotással gazdagíthat bennünket.