Amikor ez a cikk íródik, a húsvéti ünnepkörben vagyunk még. Eszembe jut egy jelenet ebből, amikor a zárt ajtók ellenére megjelenik a tanítványoknak Jézus, majd mondandója után, ugyanígy el is tűnik. Vagy mégsem?

A történet 1989 nyarán kezdődött, amikor egyszer csak megjelent a semmiből a keresztény könnyűzene az életemben. Elsodort mint egy tájfun, s az volt az első reakcióm, hogy ezt mindenkinek hallania kell. Ez nemcsak az én testi, lelki épülésemet kell, hogy szolgálja, hanem ezt hirdetni, sugározni kell, hogy eljusson a lélek rejtett zugaiba, és ott valamit megmutasson Istenből. Rendben, de hogyan? Ha Jézusnak ment, lehet, hogy nekem is menni fog? A missziói parancs rám is érvényes: menni, hirdetni!

Tudtad, hogy a zene az, ami közvetlenül hat a tudatalattidra? Megkerüli a gondolataidat, az akaratodat, és úgy hat a lelkedre, hogy észre sem veszed. Illetve nagyon is befolyásol pro vagy kontra. Micsoda beépített, Isten által teremtett folyamat ez.

A rádiós Kádár rendszer

Ezzel a mennyei tájfunnal a szívemben, szimplán besétáltam az akkor pár hónapja indult Calypso rádió stúdiójába – na jó, könnyű volt, ott dolgoztam, mint technikus. Déry János volt épp a műsorvezető, és elmondtam neki, micsoda zenei kincseket tartok a szívemben és a kezemben, lemezek formájában. Azonnal leültetett a mikrofon elé, és 20 percet beszélgettünk róla, és leadtam négy dalt is. Majd lányos zavaromba megkérdeztem: a jövő héten ugye folytatjuk? Azt felelte: persze.

A harmadik alkalommal azt mondta, hogy megy ez nélküle is, csináljam. Minden szerdán, 10.33-tól-11.00-ig, 12 éven keresztül megszólalt a szignál: “Keresztény populáris rovatunk következik”, majd jött 4 keresztény dal, és köztük az evangélium néhány szóban.

Krisztus 12 évre „megjelent egy stúdióban”, és amíg ki nem kapcsolták az adót, addig szilárdan ott is maradt, s általa én is. Kb. 3 millió embernek szólt az evangélium és a zene, mely a szívekig, a lelkek legmélyére hatolt, megkerülve a tudatot, közvetlenül a lélekre hatva.

Mert az ige (a zenén át is) kimegy, és nem tér vissza dolgavégezetlenül – mondja Ézsaiás próféta.

A kedvencem Carman, aki dinamikájával, kliptörténeteivel igazi zene csemege. Az egyik hangjátékklipje: A varázsló meghívása. Némi vívódás után úgy döntöttem, hogy ezt leadom az egyik alkalommal. Abban a mintegy öt percben Budapest 100 km-es körzetében valami nagyon lefagyott a szellemvilágban, mert ennek a hatását feleségem a Pest közeli otthonunkban is érzékelte. Én pedig szavakkal nem tudom kifejezni, mit éltem át ott a rádióban, mert az leírhatatlan.

20 év telt azóta, hogy 12 évig szórtam a magot a földbe. Ha ma kiderül, hogy ki vagyok, emlékeznek rá az emberek, még vadidegenek is.

A zene csak egy hordozó, de milyen pontosan kitalált, megteremtett üzenetvivő, ami pontosan a célba talál. Kimegy, és elvégzi a maga dolgát.