Március 15-én indítottuk el Mozdulj! elnevezésű kezdeményezésünket, miután láttuk, hogy leginkább azok vannak megterhelve, akik a legtöbbet tesznek a betegek gyógyulásáért. Úgy éreztük, hogy eljött a cselekvés ideje, hogy ne csak elméleti, hanem gyakorlati módon nyújtsunk segítséget azzal, hogy – az imádság és böjt mellett – lehetőségeinkhez mérten egyéb módon is szolgálunk. A felhívás közzététele után napról napra egyre több helyi segítőcsoport jött létre, melyek közül most a kisvárdai csapat életébe nézünk egy kicsit bele.

Adományozás a kisvárdai kórházban

Hogyan alakult meg a kisvárdai csoport? Hogyan jutott el ilyen sok emberhez?

Amikor megláttam a kezdeményezést azonnal éreztem, hogy ez az! Ezt kell csinálni ebben a nehéz helyzetben! Tettekkel is mellé állni ahhoz a küzdelemhez, amibe kerültünk a pandémia miatt. Van egy alapítványunk (Segítő Kéz az Elesetteknek Alapítvány), ami a szívem-lelkem. Többször, sokféleképpen segítünk, támogatunk. Ám a Mozdulj! kezdeményezés minden álmomat felülmúlta! Ahogyan elkezdtem a csoportot létrehozni, egyik percről a másikra csatlakoztak, mellém álltak a helyiek. Kisvárdán és környékén csodálatos emberek élnek!

Milyen egyedi felajánlások érkeznek a Mozdulj! Kisvárda Facebook csoport tagjaitól?

Jöttek gazdák, akik több mint 500 liter gyümölcslevet hoztak a termésükből. Volt, aki a nővérkéket fuvarozta a munkába. Tudtunk vinni vérnyomásmérőket, pulzusmérőket nagylelkű cégek és magánemberek felajánlásaiból. Nagyon sokan meleg ételt, gyümölcsöket, süteményeket hoznak. Tanárok korrepetálást vállalnak a dolgozók gyerekeinek. Volt, aki édesanyjával poháralátéteket horgolt, ők a kezük munkájával kedveskedtek. Még az óvodásaink is kiveszik a részüket a segítségben azzal, hogy szép, színes papírvirágokat készítettek a nővérpultokra.

Milyen visszajelzések érkeznek a kórházi dolgozók részéről? Hogyan fogadják a felajánlásokat?

Mindenért hálásak! Csupán az jól esik nekik, hogy érzik mennyien szeretjük, becsüljük őket. Megmozdultak az emberek! Mindennek nagyon örülnek, legyen az kézkrém a fertőtlenítőtől már elgyötört kezeikre, vagy a fodrászok felajánlása, akik ingyen hajmosást, frizurát készítenek. Az összes kedvesség, ajándék, szolgáltatás hálás szívekre talál!

Mozdulj! - Segítsünk az egészségügyi dolgozóknak
Mozdulj! – Segítsünk az egészségügyi dolgozóknak

Az orvosok, ápolók mellett másoknak is jut a kedvességekből?

Mindenképpen! Varrónők kis nyuszikat és macikat készítettek – ezzel gondoltunk a járvány idején megszületett gyerekekre is, így ezek a „kis barátok” várták őket születésük után. Igyekszem, hogy senki ne maradjon ki! A takarítóknak is, udvari munkásoknak, mosodai dolgozóknak, betegszállítóknak is juttattunk adományokat. Mert mindannyian nagyszerű munkát végeznek!

Mi az, ami téged személyesen hajt abban, hogy így összefogj egy ilyen kezdeményezést?

Amit szeretnél, hogy az emberek cselekedjenek veled, te is akképpen tegyél! Ez a titok és próbálom így élni az életem. Mottóm: „Érezzék egy kézfogásról rólad, jót akarsz és te is tiszta jó vagy. Egy pillantásuk elhitesse véled, jó dologért élsz, érdemes élned.” Mindezek mellett nálam a legfontosabb a hit, a mosoly és a kedves szavak. Jó lenne, ha ezek is olyan gyorsasággal terjednének, mint a segítő kezek!

A Mozdulj! ima- és segítőcsoportok már országszerte több tucat helyen alakultak meg. Látogass el a http://mozdulj.ezazanap.hu/ weboldalra és csatlakozz te is a helyi csapatodhoz, vagy ha még nálatok nem alakult ilyen, akkor jelentkezz regionális összekötőnek!