Az mindig a zenének a csúcsa, amikor magas szinten találkoznak stílusok. Ilyen, amikor a dzsessz és a rock kiválóságai közösen zenélnek, vagy amikor a népzene mai stílusba öltve szólal meg. Andraé Crouch elévülhetetlen érdemeket szerzett abban, hogy összehozta a fekete gospelt és a fehérek játszotta keresztény könnyűzenét.

Crouch egyik legismertebb éneke, a Jesus is the Answer (Jézus a válasz)

Andraé Crouch egy személyben dalszerző, lemezkiadó, énekes, zenekarvezető és lelkész is. Zenei polihisztor, ami ritkaság, mert általában vagy a zenéléshez ért valaki, vagy a művészek körüli szervezéshez. Dalai könnyen énekelhetőek, és annak idején bejárták az egész világot.

Michael W. Smith így emlékszik vissza rá:

“Soha nem felejtem el azt a pillanatot, amikor először hallgattam Andraé muzsikáját. Olyan volt, mintha kinyitottak volna egy ajtót, melyen át beléphettem egy zenei világba, melyről addig nem is tudtam, hogy létezik. Ő volt az, aki fiatal koromban leginkább ösztönzőleg hatott rám. Felmérhetetlen hatással volt a keresztény könnyűzenére, és mindnyájan nagyon sokat köszönhetünk neki.”

A hatvanas évek végén, és a hetvenes évek elején a Jézus mozgalom és az egész időszak olyan volt, mint egy forradalom. Ekkor indult el a katolikus karizmatikus hullám, és szinte az összes hagyományos felekezet átélt valamilyen megújulást. Ez volt Isten válasza azokra az álszabad életstílusokra, melyek annyi naiv áldozatot szedtek. Andraé stílusokat, művészeket, bőrszíneket és világnézeteket is összekötött. Gospel kórusa énekelt Michael Jackson egyik dalában, valamint Paul Simon és Elton John partnereként is.

Andraé Crouch
Andraé Crouch

Ha egy hívő művész bekerül a világi közegbe, akkor nagyon vigyáznia kell, hogy “a csónak legyen a vízen, és ne a víz a csónakban”. Ha valaki képes folyamatosan a hite szerint élni, akkor nemet tud mondani a művészvilág csábításainak, és el tudja szórni az Ige magvait. Azt csak az örökkévalóságban tudjuk majd meg, hogy hányan kerültek a Mennybe Crouch példája, beszélgetései és énekei nyomán. Azt viszont már most is tudjuk, hogy korszakos zenész volt, aki sokaknak volt példa és inspiráció, a modern gospel világának pedig megmutatta, hogy a különböző stílusokból a jó zenék egymásra tudnak találni, mint ahogy a jó zenészek is.

“Hamar, nagyon hamar” a fordítása legismertebb énekének, melynek óriási mozgósító ereje volt. Kedvet adott a hithez a Földön, de a Mennyre is mutatott. Ez a művészet: egyszerű és tartalmas is.

Andraé Crouch – Soon and Very Soon