Svédországtól Oroszországig ezrével működnek kórusok, és milliók énekelnek így világszerte. Ez nem csupán az éneklésről szól, mivel ez egy közösség és baráti kör is. Sok időt töltenek együtt, utaznak, fellépnek, közös élményeik születnek. Kis falvak lelkes zenetanárai is nagyszerű énekes csapatokat tudnak összehozni – néha egészen magas művészi színvonalon. Az Apáca show emlékezetes éneklései jó példák erre.

Nézzünk meg néhány gospel kórust, akik nagyon magasra tették a mércét, s akiket a világi színpadokon is szívesen látnak. Ők a hit nagykövetei. Elsőként jöjjön az Oslo Gospel Choir, ami kulturálisan is különleges, hiszen Norvégia nem a gospelről ismeretes. Mégis, 1988-as indulásuk óta magas színvonalon halljuk őket, amerre csak fellépnek. Jöjjön egy karácsonyi koncertfelvétel tőlük: 

Érdekesség, hogy Andrae Crouch többször is megfordult náluk, énekelt velük, és ennek a zseniális muzsikusnak nagy szerepe volt zenei megjelenésük kialakításában. Egy másik csapat a London Community Gospel Choir Nagy-Britannia, Európa és Amerika egyik legismertebb modern gospel kórusa. 1982-ben eredetileg csak egy koncertre állt össze egy alkalmi kórus, de úgy döntöttek, hogy folytatják. Vezetőjük, Bazil Meade egy rugalmas felállást hozott létre, mivel akár nyolcan is vállalnak mondjuk egy esküvőn fellépést, de egy stadionban is lennének elegen, hangjukkal megtölteni azt. A 30. jubileumi koncertjükön így éneklik a Happy Day-t – ahol tényleg nagyon boldog mindenki.

Nézzünk szét most a tengerentúlon is, ahol aztán bőségesen találunk gospel kórusokat. Talán a leghíresebb a Brooklyn Tabernacle Choir. Egy gyönyörű előadásukat itt láthatjuk, melyben arról énekelnek, hogy Isten kezében van életünk: 

Nálunk, magyaroknál is nagy hagyománya van a kórusoknak, és például akik énekeltek bármelyik Continental Singers csoportban, tudják, milyen áldásos szolgálat egy kórus tagjaként vinni az evangéliumot. 

Ezek a gospel kórusok millióknak vitték el az Örömhírt, miközben a tagok is részesedtek az áldásokban. Ám ez csak egy szerény előgyakorlat. Mert odafenn majd csatlakozunk egy olyan különleges kórushoz, melyben sok millióan dicsőítik Istent és a Bárányt, akiket immár színről-színre látnak. Ami pedig a sokaságot illeti, nézzünk meg egy koreai gyülekezetet, amint éneklik a Joy to the World éneket: 

Zárásként pedig nézzük, miképpen énekelt az Ez az a nap!-on az 1000 fős kórus: