Phil Driscoll
Phil Driscoll

Már egészen korán látszott, hogy Phil Driscoll mekkora tehetség, és huszonévesként az egész országban ismerték. Joe Cocker volt az első, aki rekedtes hanggal lett világhírű, és Phil éneklése is ilyen volt. Még turnéztak is közösen, de több, más popsztárral is fellépett. Ám az életnek ez a közege veszélyeket is rejteget, és Driscoll rászokott a drogra. 30 éves korára rájött, hogy ez így nem mehet tovább, szakított addigi életmódjával, és menyasszonyával együtt Jézus követését választotta. Innentől kezdve főleg a modern gospel közegében alkotott és koncertezett. Nézzük meg szenzációs előadását az 1984-es Grammy Díj színpadán, ahol a jól ismert Amazing Grace-t hallhatták úgy, ahogyan csak ő tudta eljátszani.

Phil Driscoll – Amazing Grace

Amikor először lehetett keresztény könnyűzenei felvételeket kapni nálunk a 90-es években, akkor Driscoll volt az egyik legkeresettebb előadó. Írt egy szenzációs éneket (Soldier), melynek lefordított változata sokezrek kedvence lett itthon is.

Harcos magyarul

Driscoll szerette a kihívásokat, és írt egy lendületes számot a harcról, melyet a sötétség erőivel vívunk. Ez is közönségkedvenc lett. Abban az időben ő és Carman jelenítették meg művészi módon ezt a témát.

Phil Driscoll – Warriors

Aki harcol, annak kell a biztatás, és ha ezt jó ének által kapja, amelyet dúdolhat, akkor ennek különleges ereje van. Ilyet pedig csak olyan tud írni, aki maga is harcos alkat. A trombita gyakran szerepel a Bibliában, hangjára csatába indultak, de imádságot is jelzett, és a Jelenések Könyvében is kiemelt szerepe van. Sok hadsereg használta katonai jelzésekre, és még a Pál utcai fiúk is erre küzdöttek a grundon. Így Driscoll eme két énekében fontos szerepe van az üzenetnek és a hangszernek egyaránt.

Végül megemlítjük ennek a csodálatos trombitásnak egy fontos szolgálatát is, mely keveseknek adatik meg. Több amerikai elnöknek is játszhatott, és így dalainak szövegén át eljuttatta hozzájuk az Evangélium üzenetét. Ilyenkor nagyon sok magas rangú vezető is jelen volt, és Billy Graham mellett Driscoll is vetette a magokat az állami vezetők lelkébe. Carter, Reagan, Clinton, apa és fia Bush is hallhatta őt. Itt éppen a Clinton házaspár hallgatja a Fehér Házban, ahogy a sófáron és a trombitán is brillírozik:

Driscoll kihasználta ezt a különleges zenei adottságát, és nagyon aktívan élt, kezdeményezett, sok fellépést elvállalt. Koncertjeit nézve, soha nem érezni, hogy oda lenne magától, hanem inkább azt, hogy éppen az adott dalra koncentrál, és megpróbálja abból a lehető legtöbbet kihozni.

Egy harcos trombitával, egy korszakalkotó művész.