A Csillagpont egy kétévente megrendezett református ifjúsági találkozó, ami alkalmanként több ezer 14-35 éves fiatalt vonz. Többet kínál az egyszerű fesztiváloknál: a Csillagpont egyben lelki alkalom is, ahol tényleg fel lehet töltekezni. A táborozók áhítatokon, lelki témájú előadásokon kötetlenül gondolkodhatnak együtt Istenről és a világról, a szabadidős programokon pedig közösen alkothatnak, sportolhatnak, játszhatnak. A Csillagponton a fiatalok a saját nyelvükön kaphatnak útmutatást, hogy hitre jutva vagy hitükben megerősödve térjenek vissza saját közösségükbe.

Csillagpont 2021 SzabadON
Csillagpont 2021 – SzabadON

A Csillagpont azért felejthetetlen élmény, mert nyári ifjúsági eseményként nemcsak igényes kulturális és szórakozási lehetőségeket kínál, hanem egyben találkozási pont is, ahol résztvevőkként együtt gondolkodhatunk a világról, közös értékeinkről, Istenről.

„Minden házon van legalább egy ajtó. A református egyházon a fiatalok felé nyitott ajtó a Csillagpont, ami azt üzeni nekünk: az egyház vár benneteket. De a Csillagpont az egyházon belül lévőknek is fontos, hiszen aki részt vesz a találkozón, átélheti, hogy sokan vagyunk és jó együtt lenni. Egy-egy gyülekezetben talán csak négy-öt fiatal van, itt pedig több ezer. Óriási ereje van annak a felismerésnek, hogy ugyanaz a hit éltet bennünket. A célunk az, hogy ne legyen olyan fiatal Magyarországon, aki ne hallott volna arról, hogy Krisztus adja az igazi belső szabadságot. Erről a fiataloknak, a fiatalok nyelvén fogunk beszélni a Csillagponton, de több is történik majd: át lehet élni, hogy a keresztyénség, ezen belül a reformátusság nem elvont tanítás, hanem életforma, amelyben boldogan, felszabadultan, derűsen lehet együtt lenni” – mondta a Csillagpont sajtótájékoztatóján a parokia.hu érdeklődésére Balog Zoltán dunamelléki püspök

A Csillagpont hivatalos dala a Szabadág, íme a hozzá készült klip az Első Lépés együttes előadásában:

Pörgős ütemek, fülbemászó refrén, mély mondanivaló – ez a Szabadság, a Csillagpont idei témadala. A találkozó idei témájához igazodva a debreceni Első Lépés zenekar, vagyis a CSP Band írta meg a fesztivál slágerét. A küzdelmek és örömök mélységéről és magasságáról, valamint a megváltó szabadságról szóló szöveghez klip is készült. A videó a Csillagpont helyszíneit is bemutatja, a fesztiválnak otthon adó Debreceni Egyetem campusán.

A fesztiválon jelen lesz Pintér Béla énekes-dalszerző is, aki a parokia.hu kérdésére így nyilatkozott arról, hogy számára mit jelent a rendezvény fő témája, a szabadság:

„Aki egyszer már volt rabságban, az tudja valójában élvezni a szabadságot. Én is rab voltam, de Krisztus megszabadított. A szabadság tehát nem automatikus dolog. Érzem, honnan jöttem és mivé váltam azáltal, hogy Jézus azt mondta: nyitva van az ajtó, kimehetsz a cellából.” A szabadságot ezért is lehet értékelni – fűzte hozzá. „Az elmúlt bő egy évben megtapasztalhattuk, hogy az ember terveit, álmait egy másodperc alatt keresztülhúzhatja valami, sőt, van, hogy a túlélésre kell játszani. A legfontosabb tanulság az volt nekem ebben, hogy Isten minden körülmények között Isten. Ahogy egy földműveléssel foglalkozó ismerősöm említette: a természet ugyanúgy élte az életét, miközben minden állt. Virágba borultak a fák, eljött a gyümölcstermés ideje. Az Isten is valahogy így van: a szeretetét nem állította takarékra, a kegyelmét nem köti védettségi igazolványhoz. A körülményektől függetlenül jöhetünk hozzá, Ő ugyanaz marad, a tőle kapott belső szabadság pedig kiegyensúlyozottá tesz.”

Az idei Csillagponton az Ez az a nap! is jelen lesz egy standdal, ahol megismerhettek bennünket, válaszolunk kérdéseitekre és megvásárolhatjátok termékeinket, TITD márkájú ruháinkat és a jövő évi Puskás Arénás Ez az a nap! jegyeit. Találkozzunk Debrecenben!

Minden további részlet és regisztráció a Csillagpont honlapján: http://csillag.reformatus.hu/

Összefoglaló a 2019-es Csillagpontról

Forrás: reformatus.hu, parokia.hu