Igazából minden hitbeli előrejutáshoz kell egy felismerés. Így van ez teológiailag és a dicsőítésben egyaránt. Isten végtelenségéből, Jézus megváltásából, a Bibliából és a teremtés nagyszerűségéből ismerünk meg újabb és újabb részleteket, részeket. Akinek van, annak adatik – mondta a Mester, és ebben van a kulcs az egyre bőségesebb élethez.

A bőséget legtöbbször anyagilag értjük, ám a zenei alkotásra és előadásra ez éppen úgy igaz. Aki hűséges a kevesen, az utána többet kap, és ez egész életünkben folytatódik. Ez a folyamat magában foglalja a nagyon nehéz időszakokat is, mert akkor (jó esetben) közelebb húzódunk Istenhez, mivel egyedül Ő tud akkor segíteni.

Bőség és alkotás

Három tényező játszik döntő szerepet az előbbrejutásunkban: a tehetség, az idő kihasználása és a szorgalom. Ott tudunk minőségi alkotást létrehozni, ahol van némi tehetségünk, legyen az kézügyesség, gyógyítás, művészetek vagy bármi, ami tényleg érdekel. Aki zenei tehetséget kapott, az nem feltétlenül lesz aktív zenész. Lehet koncertszervező, technikus, építhet színpadot vagy taníthat zenét, s foglalkozhat zeneelmélettel.

Mindegyik területen lehet fejlődni: jobban hangosítani, ügyesebben szervezni, hatékonyabban oktatni. Aki pedig muzsikál, az használja ki jól a számára adatott időt (és lehetőségeket), képezze magát szorgalmasan, és így egyre többre lesz hivatott.

A lehetőségeket két példa segít megérteni, és ösztönözzön bennünket eme két nagyságnak a teljesítménye. 

Az első Salamon király, akinek uralkodása alatt Izrael legfényesebb pompájában tündökölt. Indulásakor bölcsességet kért, és azon felül – apjától biztosan sokat örökölve – zenei tehetséget is kapott. Dávid zsoltárait ismerjük, de talán azt kevésbé, hogy Salamon “3000 példabeszédet és 1005 éneket szerzett.” (1Kir 4,32). 1005 ének! Közben irányított egy országot, templomot és palotát építtetett, találkozott más uralkodókkal plusz volt 300 felesége is. Mindezek mellett volt ideje több mint ezer éneket megírni! Elképesztő teljesítmény – inspiráljon bennünket is, akiknek néha egy család vagy háztartás meg a megélhetés épp elég gondot okoz. Itt egy dal olyan stílusban, melyet ez a nagyszerű király is használhatott:

A következő inspiráló példa Zinzendorf gróf, aki a 18. században élt. Ha meg tudnánk számolni a tevékenysége nyomán hitre jutott embereket, lehet, hogy Pál apostollal együtt vezetnék a listát. Elképesztő teljesítményt nyújtott, egy olyan közösséget vezetve, amely az elindítója volt a modern missziói tevékenységnek, és imamozgalmaknak (100 éven át volt náluk folyamatos imádság). Lelkész, polgármester, missziós vezető, aki meglátogatta messze földön is embereit és prédikátor egyszemélyben. Whitefield és Wesley mellett őt tartják a nagy amerikai megújulás legfontosabb szereplőjének, az európai utazásait nem is említve. Mindezek mellett szerzett 2000, azaz kétezer! éneket. Persze van, ami csak töredék, de akkor is mekkora teljesítmény.

Ma is játszott himnusza, a Jesus Still Lead On (Jézus, vezess tovább), melynek szövege mutatja azt a mély elkötelezettséget, és a nehézségek vállalását is, mely mindenre kész volt, Jézus követését vállalva.

Isten kész adni a többet, vegyünk át belőle, amennyit csak lehet. Kapunk időt, akaraterőt és lehetőségeket – használjuk ki őket!