A dalok képesek életet hordozni, és akik hallgatják, azoknak beviszi a lelkébe azt az életet, és akkor az illetőnek nagyobb kedve lesz élni azután. Ha megnézed, hogy milyen kommentek vannak a pozitív töltésű dalok klipjei alatt, akkor megdöbbensz, hogy hány ember életét mentették meg vagy tették jobbá.

Itt van például Jason Mraz: I Won’t Give Up című dala, melyben azt fejezi ki, hogy nem szabad könnyedén feladni a kapcsolatunkat, mert ami értékes, azért mindent meg kell tenni, hogy megtarthassuk. Ám ha nem sikerül, akkor is megmaradhat a jó viszony köztünk. Ebben a mai világban, ahol olyan könnyen lecserélik még a házastársukat is az emberek, ez egy nagyon bátorító üzenet. Christina Grimmie a hívő énekes így énekelte ezt az éneket a dalversenyen, ahol indult:

Nem véletlen, hogy – a különböző feldolgozásokat számítva – közel 200 millió megtekintést tudhat ez a nagyon szép ének magáénak. Olyan sok negatív mondatot mondunk mi emberek néha akaratlanul is egymásnak, és jólesik a lelkünknek, ha olyan zenét hallunk, amelyik felüdít bennünket, ami lelket önt belénk. Ha pedig egy jószándékú dal ilyen sokat jelenthet, akkor mekkora lehetőségük van azoknak, akik magával az Élettel állnak kapcsolatban. Itt van például napjaink egyik felfedezettje, Charity Gayle, aki annyira dús hangjával olyan szépen visz végig bennünket a megváltáson, a reménytelenségből a diadalig vezető úton. Thank You Jesus for the Blood:

Aki átélte ugyanezt, az vele együtt köszöni meg a kiontott vért annak, aki hagyta, hogy az élete kifolyjon értünk.

Aztán van egy ének, amely mindenfelé eljutott már a földön, és ha egyszer hallottad, attól kezdve bármikor felismered a refrénjét. Rich Mullins: Awesome God. Csodálatos, bámulatos Isten a dal címe, és szövegéhez méltó a dallama is. Ez egy 1997-es koncertfelvétel, mely Amerika legnagyobb keresztény rockfesztiválján készült. A színpad egy völgyben volt, és a körülötte levő dombokon 20-25 ezren hallgatták illetve énekelték vele együtt július 4-én, az ország legnagyobb ünnepén. Szeptemberben pedig Rich már szemtől-szemben láthatta ezt a szavakkal le nem írható dicsőségű, fenséges Alkotót. Ám ez az ének azóta is minden generációnak az életet adja át a maga egyéni szépségével, utánozhatatlanul különleges dallamával.

3 percbe kell belesűríteni egy élettel teli dallamot, és egy olyan szöveget, amelyik megszólítja, felemeli, elgondolkodtatja vagy megállítja a lefelé menő úton a hallgatót. Sokszor a dallam hamarabb éri el valakinek a szívét, mint a szöveg. Még nem is tudja, hogy mi is az üzenet, vagy nem is beszéli azt az adott nyelvet, de már ott mozog benne, és tölti bele az életet. Ez a hívő előadóknak, szerzőknek a lehetősége és felelőssége. Illusztrációnak jöjjön az egyik legtöbbször hallgatott Hillsong dal, a Surrender. Ez is visz magával, mégpedig jó irányba. Lefelé az egónkkal, felfelé a szellemünkkel. Átadunk mindent, és így kapunk meg minket.

Aztán persze tovább is lehet énekelni, mint 3 perc, de a dalnak a szíve általában ennyi. A szerző és az énekes szíve ad át valami nagyon értékeset a hallgatók szívének. Ami aztán ottmarad és szétsugározza az életet. Ilyen dalokat írjunk, ilyeneket kérjünk, hogy megszülessenek.