John Wimber, a Vineyard közösség alapítója nagyon érzékeny volt a Szentlélekre, márpedig Jézus megmondta, hogy “az engem dicsőít majd, mert az enyémből vesz, és megjelenti néktek” (János 16,14). A Szentlélek nagyon szereti, ha Istent és Jézust imádjuk, kimondottan aktív ebben a közegben. Ez a légkör jellemzi a Mennyet, így érthető, ha otthonosan érzi az imádók közt magát.

John Wimber
John Wimber

A Vineyard hozta el közénk a bensőséges imádatot, mely ugyanakkor a természetfeletti megnyilvánulásoknak is elválaszthatatlan kísérője lett. Itt tapasztaltuk azt, hogy egy teológiai felismerést mennyire messze el tud vinni a zene. A nyolcvanas években fedezte fel az Egyház, hogy Isten a mi mennyei apánk, és ez a hír körbeszaladt az egész földön.

Ez a felismerés annyira áthatotta Wimberék gyülekezetét, hogy elindították a Touching the Fathers Heart (Megérinteni az Atya szívét) albumsorozatot, melyből több tucatot adtak ki az évek során. Akkoriban a popzene volt a divatos Amerikában, a dicsőítést csak az Integrity és a Vineyard preferálta. Íme az egyik legemblematikusabb Vineyard ének abból az időből. Andy Park, a nagyon termékeny szerző énekli a More Love More Power (Több erőt, több szeretetet) dalt:

A Vineyard nyugodtan tekinthető a Hillsong elődjének, mivel ők élték meg először a bensőségességet, az intimitást, az érzelmek kifejezését az imádatban. Ez nemcsak az éneklésben jelentkezett, hanem a kimutatott szeretetben is. Ha bemész közéjük, akkor nagy szeretettel és mély imádattal találkozol.

Az 1982-ben alakult kis közösség világméretű gyülekezetlánccá nőtte ki magát, és ebben óriási szerepe volt a nagyon míves imádatnak is. Ma, mintegy 2400 közösséget számlálnak világszerte, és ez az Élet jelenlétét mutatja, benne az életet hordozó zenével.

Végül hallgassuk meg a talán legismertebb éneküket, melyet a szerző élete egyik legmélyebb pontján írt, mikor Kanadából Londonba költözött. Now is the Time to Worship (Jöjj, itt az idő imádni) Brian Doerksen előadásában:

A Vineyard a feltámadt Jézust helyezte mindig is a középpontba. Hozzá hívják az embereket, őt imádják, és ez teszi vonzóvá ezeket a közösségeket.