Chris Tomlin

Gyakran énekelsz és írsz dalokat másokkal együtt. Mennyire tartod fontosnak az ilyen együttműködéseket?

Valóban ez elég rendszeres nálam és nagyon szeretem. Nagyszerű csapat vesz körül, akikkel hasonló a gondolkodásunk és sokat alkotunk közösen. Ugyanúgy ég a szívünk azért, hogy dalokat írjunk az egyház számára, melyeket felajánlhatunk Istennek, kérve őt, hogy használja úgy ahogy jónak látja. Úgy gondolom egy ének jobbá, erőteljesebbé válik azáltal, ha közösen alkotják meg.

Egyik legismertebb, és Magyarországon is nagyon kedvelt dalod a Mily nagy Istenünk (How Great is Our God). Mesélnél arról hogyan született meg benned ez az ének?

Jól emlékszem a történetére. A kanapén ültem a lakásomban Bibliát – közelebbről a 104. zsoltárt – olvasva. „Uram, Istenem, igen nagy vagy, fenségbe és méltóságba öltöztél, világosságot vettél magadra, mint egy köpenyt.” – szól a zsoltár első verse, s ezen elmélkedve, Isten nagyságán tűnődve fogalmazódott meg bennem először a dal refrénje. Elkezdtem énekelni ezeket az egyszerű szavakat, dicsőíteni vele Istent. Hamarosan sor került a következő albumom felvételére, melyen ez a dal is helyet kapott volna. Amikor a producer, Ed Cash, meghallotta a dalt meglepetésemre azt mondta, hogy elég jó ugyan, de nincsen még kész. Fogta a gitárját, s azonnal hozzáénekelt pár sort. Először meglepődtem, de úgy érzem végül azáltal, hogy ő is hozzátett valamit még jobb lett a szerzemény.

Nemrég jelent meg a Holy Roar című könyv, melynek te vagy a társszerzője. Mesélnél röviden az üzenetéről?

A pásztorommal, Darren Whiteheaddel közösen írtuk a könyvet. Hét kifejezésről szól, mely megváltoztatja azt, ahogyan dicsőítünk. Az ókorban mindig valami rendkívüli történt, amikor Isten népe összegyűlt, hogy magasztalja őt. Több volt ez éneklésnél, egy kinyilatkoztatás volt Isten nagyságáról, s egy olyan minőségi idő, amikor valóban kifejezték Istennek hálájukat azért aki ő és amit tett. A zsoltárokban hét olyan szófordulat található, melyet ma dicséretként fordítunk. Mindegyik kifejezés különböző szemszögből mutatja be mit is jelent igazán imádni Istent. Erről szól ez a könyv.