Hogyan jött az ötlet a Lifelane névre és mi a jelentése?

Nem csak egy jól hangzó nevet szerettem volna, hanem sokkal inkább egy üzenetet, egy szót, ami mindenkire érvényes és mindenki számára aktuális. Innen jött a life (élet) rész, majd ezek után eleinte a Lifegate (életkapu). Ezzel azt akartam kifejezni, hogy az újjászületéssel átléphetünk az élet kapuján. Nem sokkal később azonban rájöttem, hogy egyfelől a Lifelane szó sokkal jobban hangzik, másfelől pedig jóval több van a lane (ösvény) szó mögött. Ez pedig az, hogy napi szinten járjunk Istennel, napi szinten tanuljunk és kitartsunk azon ösvényen, amelyen vezet bennünket.

A Lifelane Élet című dalának videóklipje

Kérlek mutasd be röviden a csapatot! Kik alkotják és milyen felekezethez tartoztok?

Jelenleg hat tagot számlál csapatunk. A húgommal, Dunmade Annával alapítottuk az együttest, majd csatlakozott hozzánk producerként Hegedűs Dávid, énekesként Godáts Barnabás és Godáts Kamilla, valamint kreatív munkatársként Kozma Lajos. Felekezetek szempontjából eléggé sokszínűek vagyunk, de ha kiemelhetnék gyülekezeteket akkor az az Agapé, a Biblia Szól, és az Élő Ige volna, ugyanis többségünk ezekbe jár.

Hogyan indult el az együttes? Hogyan találtatok egymásra?

A zenekar alapítása nagyon egyszerűen nézett ki. Annyi volt, hogy egyszerűen megkérdeztem Anna húgomat, hogy lenne-e kedve közösen zenélni, és ő erre igent mondott. Ettől kezdve kezdtem el tudatosan foglalkozni a zeneírással. A többiek csak később jöttek mivel Kamillát, Barnit és Dávidot egyáltalán nem ismertem. 2018-ban elmentem a Dics-Suliba, itt találkoztam velük először. Amikor láttam, hogy közös a célunk és tehetségesek is, akkor felkértem őket a csatlakozásra. A Lifelane azonban még nem zárta be a kapuit, tagok terén alakulóban van a formáció.

Lifelane csapatkép
A csapat

Mesélj kicsit az alkotói folyamatokról. Hogyan születik meg nálatok egy dal?

Általában van egy nagyon egyszerű dallam ötletem, egy-két sor, amiből azonnal készítek egy hangjegyzetet. Ha ez megvan, akkor leülök és kidolgozom az egész dalt, majd készítek egy instrumentális verziót. Eközben (vagy később) mindig meghatározom, hogy milyen legyen a hangnem és hogy milyen témáról szeretnék írni. Ezek után kitalálom hozzá az ének dallamot, majd erre ráhúzom a szöveget. Amikor ez megvan elküldöm Dávidnak, a producerünknek a sávokat. Ő kijavítgatja hibákat, elvesz, hozzá tesz, majd egyeztetünk és amikor dűlőre jutunk, akkor megszületik egy dal.

Mit jelent számodra a dicsőítés?

A dicsőítés számomra egy hely, ahol kapcsolatba kerülhetek Jézussal, valamint sokszor egy emlékeztető Isten gondoskodásáról. Ugyanakkor a dicsőítés egy módszer is, mellyel a saját stílusomban fogalmazhatom meg a gondolataimat, érzéseimet és az Istennel való járásom fázisait. A legfontosabb ezek mellett azonban az, hogy ez egy remek eszköz arra, hogy barátaimnak és ismerőseimnek beszéljek Istenről.

Hogy látod a zene és a hit kapcsolatát?

A zene szerepét én abban látom, hogy épít és megszólít embereket. Segít abban, hogy amikor nem látjuk az előttünk álló utat, akkor bízzunk, és ne adjuk fel. Emellett pedig egy szuper evangelizációs módszer!

Mi inspirálja a dalaitok szövegét, illetve hangzását?

Elsőnek az, hogy Magyarországon hihetetlen kevés hazai előadó van, aki hasonló műfajban alkot. Másfelől pedig az, hogy ha visszanézek a tini éveimre annyira hiányzott az, hogy egyszerre tudjak ugrálni, táncolni és dicsőíteni Istent. Ezt akarjuk elhozni a most felnövekvő generációnak.

Lifelane – Hűséges (akusztikus verzió)

Legutóbbi publikált dalotok a „Hűséges” többféle hangszerelésben is megjelent. Hogyan született meg az akusztikus és remix verziója a dalnak?

Ez nagyon érdekes volt, ugyanis mind a remix, mind az akusztikus egy teljesen külön projectként indult. Aztán amikor elkészült a hűséges stúdió verziója, akkor észrevettem, hogy kis változtatásokkal a szöveg beilleszthető az akusztikus, illetve a remix instrumentáljába. Az akusztikus mindig is női hangnemben volt, így végül a változatosság kedvéért megkértem Kamillát, hogy énekelje fel.

Mi az, ami szerinted jó a keresztény zenei szintéren és mi az, aminek örülnél, ha máshogy lenne, amin változtatnál?

Szerintem dalszövegek terén a keresztény zene olyat tud hozni, amit a világi nem, olyan értékeket megfogalmazni, amit más műfajok nem. Amit talán hiányolok a hazai előadókból az a minőség – és ez egy olyan dolog, amiben nekünk is még sokat kell fejlődünk –, illetve a változatosság (pl. keresztény rap előadót alig ismerek). Hála Istennek ilyen szempontból is kezd egyre jobb lenni a helyzet, úgyhogy nem panaszkodok 🙂

Milyen terveitek vannak a 2021-es esztendőre? Dolgoztok új dalokon?

Rengeteg új dalunk van készülőben! Nyolc-tíz projekt is fut jelenleg, amelyek közül vannak olyanok, amiket már teljesen befejeztünk. Nem szeretnék sokat elárulni, meglepetésként készítjük, talán csak annyit, hogy a pop-dance stílustól hajszálnyit eltávolodva tervezünk egy kicsit „dicsőítősebb” dalokat is kiadni. Ha befejezem ezt a félévet komolyabban tudok foglalkozni az elkövetkezendő dalokkal. Ezek mellett pedig idővel szeretnénk offline is zenélni, fellépni.