Gréta jelenleg énekesekkel foglalkozik, illetve a Mai Ige alapítvány egyik munkatársa. Ezen kívül a gyülekezetének dicsőítő csapatát igyekszik erősíteni, segíteni, valamint dolgozik a következő saját lemezén. Olvassátok el a vele készült interjúnkat, mely által jobban megismerhetitek őt!

A Földdel összeér a menny – énekelte Gréta az egyik Reménység Estén

Hogyan és miért kezdtél el énekelni?

Gyerekkoromban nagyon szerettem dicsőítő dalokat dudorászni, ami közben mindig éreztem Isten jelenlétét és békességét. Mégis sosem gondoltam volna, hogy egyszer én a színpadon fogok állni, mert nagyon izgulós, lámpalázas típusnak éreztem magam. Azonban 14 éves koromban Isten elkezdett noszogatni embereken és a belső hangján keresztül, hogy ott a helyem az Ő szolgálatában. Ahogy dicsőítettem Őt a szobámban egyik pillanatról a másikra lett bennem egy meggyőződés, hogy el kell indulnom ezen az úton. És nem bántam meg. Ez egy csodálatos ajándék, az embereknek énekelni Neki és Róla. Életátformáló ereje van, és én is változok, ahogy átadom magam neki a dicsőítésben.

Mikor írtad az első dalodat és hogyan fogadta a családod?

Nem is emlékszem pontosan, melyik volt az első dalom, de azt hiszem nem volt nagy hatása, mert elfogott az az érzés, hogy valami „nagyot” énekeljek, és ez nem jó motiváció egy dal írásához. Mára már teljesen más lett az indítékom. Üzenetet szeretnék átadni, nem zenét vagy szép éneklést. Istent szeretném bemutatni zenei köntösben.

Fridvalszki Gréta Ez az a nap! 2019 Budapest Aréna
Gréta az Arénában a 2019-es Ez az a nap!-on

Milyen előadók vannak rád hatással? Miért pont ők a kedvenceid?

Gyerekkoromtól kezdve Hillsong dalokat hallgattam, részben azért, mert a legtöbb gyülekezeti fordítás az ő dalaikból készült, de mindemellett nagyon erőteljes énekeik vannak. Később, ahogy tágult a keresztény könnyűzenei paletta a Planetshakers lett az egyik kedvencem, mert nagyon szeretem a dinamikus dalokat, amiből nekik sok van. Ezen kívül sok más csapat van rám hatással, mostanában leginkább az Elevation Worship, akik szintén magas színvonalon és erővel telve játszanak nagyon mély üzenetű, és hiteles dicsőítő dalokat. Nagyon szeretem Kari Jobe-ot is, aki kedvességet, nyugalmat, Isten békességét árasztja a dalaiból.

Hogyan születik meg benned egy új dal?

Különböző módokon születhet meg egy dal bennem. Ritkábban történik az, hogy leülök és kiírok magamból aktuális érzéseket. Általában forognak bennem a témák, amikből mindig leírok néhány mondatot, amit úgy kikiáltanék magamból a világnak, és bátorítja, elgondolkodtatja az embereket. Aztán elkezdek rímeket faragni belőlük, amiket még a dallam megszületésekor formálhatok. Próbálok folyamatosan kapcsolatban lenni közben Istennel, hogy ne az én gondolataim legyenek meg, hanem az Övé. Azok mindig sokkal jobban behatolnak az emberek szívébe, mint az én elképzeléseim. Nem egyszerű, de nagyon izgalmas és egyben felelősségteljes feladat Isten szívét átadni az embereknek.

Gréta dalait angolul is meghallgathatjuk

Van valamilyen fő üzeneted, melyet a dalaid által közvetíteni szeretnél?

Fő üzeneteim általában azok körül forognak, hogy Isten létezik, ismeri és szereti az embert, és segíteni akar, hogy olyan életet tudjunk élni, amilyet Ő tervezett számunkra. Csodálatosat. Meg szeretne gyógyítani, célt akar adni, és az a vágya, hogy élvezzük az életet Vele itt a földön és majd a mennyben is.

Mi az, amit legjobban élvezel a zenélésben?

Nagyon élvezem, ha a zenészek ügyesek és lelkesek. Nagyon szeretek jó üzeneteket kiénekelni magamból, és felszabadulni a zene lüktetésére, de legjobban azt élvezem, hogy érzem Isten támogató jelenlétét közben, ha Rá figyelek, és nem a hibákra stb.

Fridvalszki Gréta - Veled oly csodás
Fridvalszki Gréta – Veled oly csodás

Hogyan született a legutóbbi albumod? Mi inspirálta, mi a mondanivalója?

A legutóbbi Veled oly csodás című album több év dalait öleli fel. Leginkább arra mutat, hogy Istennél van megoldás és válasz mindenre – a betegségekre, a kapcsolatokra, a céltalanságra, a munkahely választásra stb. Csak Őt kell keresni, és sokkal jobb lesz az ember élete.

Úgy tudom összeállt mögötted egy csapat is, akikkel együtt viszitek a szóló projekted. Kik ők, hogy csatlakoztak az együtteshez?

Igen, alakulunk. Egyik oszlopos tagja a bátyám, aki basszusgitáros; talán ő az egyik legnagyobb támogatóm ebben a projektben. Ő hozta az egyik nagyon kedves és lelkes gitáros barátját, aki nem játszott még keresztény zenekarban, de az egyik legnagyobb rajongója a csapatnak. Van egy zseniális dobosunk, aki szintén annyira lelkes és inspiráló, hogy élvezet vele játszani. Ő pedig beajánlott egy szintén nagyon ügyes gitáros haverját, aki váltotta egy korábbi gitáros barátomat. Zongoristánk még nincsen fixen, csak beugrósként, de eljön ennek is az ideje.

Milyen kihívásokkal találkozol, mint hívő zenész?

Nem egyszerű betörni, és ismertté válni a zeneiparban, de hiszek abban, hogy Isten intézi a szálakat a háttérben, és tudja az időzítéseket, kit mikor kell előtérbe helyeznie. Én nem döngetem az ajtókat, hiszem, hogy mindent idejében cselekszik az életemben. Igyekszem figyelni, és felkészülni, és Ő majd nyitja a lehetőségeket. Jézus is sokat készült rá, hogy aztán felforgathassa a világot három és fél év alatt.

Hogyan válaszolsz azokra a kritikákra, melyek szerint a modern zenének nincs helye az egyházban?

Istent nem a zenénk stílusa érdekli, hanem a szívünk állapota, és hozzáállása. Teljesen mindegy, hogy milyen zenét játszunk, ha azzal el lehet érni az embereket, hogy elgondolkodjanak, és közelebb kerüljenek Istenhez, akkor az a zene jó eszköz volt Isten kezében. Lehet nagyon szép orgonamuzsikát játszani a templomokban, és közben emberek ezrei maradhatnak nagyon távol Istentől. Úgy gondolom, hogy leginkább az számít, hogy ki adja elő, milyen szívvel, és milyen üzenetet hordoz a mondanivalója. Egyébként a Biblia nem beszél arról, hogy milyen zenét kell játszanunk, csak annyit mond, hogy ügyesen játszatok hangszereiteken, és Istent dicsőítsétek vele.

Mi az, amin mostanában dolgozol? Van valamilyen új dal születőben? Milyen elképzeléseid vannak a 2021-es évre?

Tervezek ebben az évben is kiadni egy kislemezt körülbelül hat dallal. Sok minden formálódik még bennem; a témákat nagyjából összegyűjtöttem már, és ki is dolgoztam párat, de még várok dolgokra, hogy még hitelesebben tudjak egy-egy területről szólni. Azt tudom, hogy nagyon szeretnék olyan nyelvezetben írni, amit azok is megértenek, akik még nem ismerik Istent személyesen. Főleg nekik szólna ez a lemez, de meglátjuk, mi lesz. A kislemez kiadásán kívül, szeretnénk a klipforgatással is előre lépni. Ami a koncerteket illeti, meglátjuk, hogy alakul a járványhelyzet. Jó lenne már élőben találkozni a hallgatósággal!

Mit üzennél azoknak, akik most indulnak el a keresztény könnyűzenei színtéren?

Kezdjetek el dalt írni, keresni Istent, és kérdezni Őt, mit üzen a világnak. Fejlesszétek magatokat zeneileg, és építsetek jó kapcsolatokat, a többit bízzátok Istenre. Ő adni fogja a lehetőségeket és a támogatókat a megfelelő időben.

Gréta és a Dics-Suli a 2019-es Ez az a nap!-on

Grétát az alábbi linkeken lehet követni és zenéit hallgatni: YouTube, Apple Music, Spotify, Deezer, Amazon, Facebook, Instagram.