Braun Áron a Virtuózok V4+ 2021-es évadának magyarországi győztese és számos zenei verseny díjazottja. Zenei polihisztor – ütőhangszerek mellett zongorázik, gitározik, klasszikus és egyházi könnyűzenét szerez, énekel, továbbá vezényelést tanul és előadóművészként koncerteket ad. Az ifjú tehetséggel személyes életéről, hitéről, zenei víziójáról és jövőbeli terveiről is beszélgettünk.

Hogyan mutatnád be magadat? Ha megkérdezi egy idegen, mint mondanál neki, kicsoda Braun Áron?

Gödöllőn élek, 17-ik életévemet töltöm egy 7 fős család 4. gyermekeként. Keresztény könnyűzenei előadó, dalszerző, producer, zenész és dicsőítő vagyok. Talán ezek a leginkább látható oldalaim, amelyekről ismerhetnek az emberek, azonban mint egyén, én Braun Áron, Isten megváltott gyermeke, így Jézus Krisztus örököstársa vagyok. Mindezzel az örökséggel, amely ilyen módon rám bízatott, szeretném elérni az embereket, hogy megértsék, miért van szükségük a megváltásra és hogyan változhatnak el egyre inkább Isten képmására az Ő kegyelméből.

Mit jelent számodra a zene és mióta része az életednek?

Édesanyám már csecsemő koromban énekelt nekem altatókat, illetve gitározott. Így tehát meglehetősen korán kapcsolatba kerültem a zenével. Nagycsoportos korom óta nem csak élvezem, hanem tanulom is a klasszikus zenét. Sok hangszerrel ismerkedtem az évek alatt, játszom furulyán, kalimbán, gitáron, zongorán és sok egyéb ütőhangszeren, mint marimba, vibrafon, harangjáték, darbuka, dzsembe, stb… 

Jelenleg zeneiskolában tanulok ütőhangszereket, zongorát, összhangzattant, vezénylést és zeneszerzést is.

A zene számomra egy olyan eszköz, amivel kifejezhetem magam, megélhetek vele érzelmeket mélyebben, de ami a legfontosabb nekem a zenében az az, hogy lecsendesíti a lelkemet, és így teret biztosít annak, hogy Isten szóljon hozzám és formáljon engem.

Vannak olyan előadók, zenészek  akik nagy hatással vannak rád, akiket példaképnek tekintesz?

Az egyik nagy kedvencem Pintér Béla, akit kisgyermekkorom óta hallgatok, meglehetősen sok koncertjén vettem részt, és sokat tanultam tőle. Nagyon inspiráló számomra a hozzáállása és az a céltudatosság, amivel nem tart meg magának semmit abból, amit kapott, hanem a dicsőséget Istennek adva futja be a rábízott utat. 

Hogyan születik meg egy dal benned? Milyen az alkotói folyamat nálad?

Összességében kétféleképpen szokott ez működni nálam. Az egyik az egy nagyon különleges metódus, amikor Isten “lediktálja” nekem a dalt, én pedig csak lejegyzem azt. A legfőbb felelősségem ilyenkor, hogy figyeljek Istenre, meghalljam az Ő hangját. Így nekem már csak a hangszereléssel és stúdiós munkával kell foglalkoznom. Ezekben az esetekben könnyen előfordul, hogy egy-egy dal születése 5-10 percig tart, persze ehhez még hozzájön sok munka, mire eljut oda a dal, hogy a YouTube-on hallgathassák az emberek.

A másik mód ettől meglehetősen több gyakorlati befektetést igényel a részemről, Isten a szívemre helyez egy témát, egy igeverset vagy akár egy dallamot, majd legjobb tudásom szerint, hosszas és átgondolt szerkesztői munkával írom meg ahhoz a dal többi részét. Legújabb “Késői eső” című kislemezemen mindkettőre van példa, szeretettel ajánlom a kedves olvasók figyelmébe.

Milyen szerepet tölt be életedben az Istennel való kapcsolatod és mennyire érzed elhívásodnak, hogy hitedet a zenén keresztül is hirdesd?

A zenétől, az elhívásomtól, mindentől függetlenül, én, mint Braun Áron, szeretném úgy élni az életemet, hogy Istennel járva, hozzá elköteleződve, bibliai alapokon hozzam meg életem döntéseit, és folyamatos élő kapcsolatban legyek Vele. Ennek következtében tehát célom, hogy eleget tegyek Jézus missziós parancsának, amiben arra szólítja fel a híveket, hogy szerte a világban ismertessék meg az emberekkel az evangéliumot és szólítsák döntésre őket. Kinek-kinek erre más és más eszköz adatott, nekem ilyen eszközöm a zene, így minden erőmmel azon vagyok, hogy a lehető legtöbb embert érjek el, hogy ők is részesei legyenek annak a nagyszerű tervnek, amit Isten megálmodott felőlük.

Milyen jövőbeli terveid vannak akár rövidtávon, akár távolabbi célokban?

Szeretnék minél több üzenetet közvetíteni az emberek felé dalok formájában, hogy halljanak arról az Istenről, akinek a szolgálatában állok. Továbbá szeretnék olyan dalokat is írni, amikkel indirekt módon mutatok Istenre, hogy ezzel a lehető legtöbb világi embert is gondolkodásra sarkalljam, és ezzel is a következő lépést megtegyék a megtérésükhöz vezető úton. Idén ősszel szeretnék egy ilyen típusú kislemezt kiadni, illetve az év folyamán egy-egy önálló dicsőítő dalt.

Hol találhatnak meg azok, akik szeretnének jobban megismerni téged és a dalaidat? Hogy tudnak támogatni akiknek fontos a munkád?

A dalaim elérhetőek a népszerű zene szolgáltatókon Braun Áron név alatt, illetve a FaceBook oldalamon a legfontosabb információkat és legújabb dalaimat találhatják a kedves olvasók. Bátorítok mindenkit, hogy ha tetszik, amivel foglalkozok és amit képviselek, akkor támogassanak azzal, hogy követnek a FaceBook oldalamon és feliratkoznak a YouTube csatornámra, hogy azonnal értesüljenek, ha közzéteszem egy-egy újabb szerzeményem.

Ezen túlmenően, mint induló dalszerző és előadó művész nagyon hálás vagyok, ha imádkoztok azért, hogy Isten elhívása növekedjen az életemen és ne térjek el attól se jobbra, se balra. Folyamatosan dolgozom újabb és újabb projekteken (dalszerzések, album kiadás, stúdió fejlesztés, stb.) amik rengeteg pénzeszközt emésztenek fel. Ha szeretnéd hirdetni felém a monetáris evangéliumot, és támogatnád a munkámat, kérlek keress meg, örömmel fogadok minden segítséget.

Mindemellett be tudnak állni a szolgálatomba azzal, ha megosztják ezeket a dalokat másokkal, hogy minél több embert elérhessen és formálhasson Isten azokon keresztül.