Martin Smith, Ez az a nap! Roadshow Pécs 2019
Martin rendszeresen olvas a Bibliából koncertjein

Közösen járjuk az országot és a Kárpát-medencét az Ez az a nap! Roadshow keretében. Milyenek eddig a benyomásaid? Hogyan tetszik a turné?

Nagy megtiszteltetés itt lenni, utazni ezeken a hihetetlen nemzeteken keresztül. Felemelni Jézus nevét, látva ahogy dicsőítenek az emberek, s ahogy meggyógyulnak szívek és helyreállnak életek. Nagyszerű dolog amikor az egyház felsorakozik egymás mellett, mint egy hadsereg, s most ez történik ezeken az estéken. Felemelő érzés itt lenni és részese lenni ennek!

Többször jártál már hazánkban és rendezvényeinken. Hogyan látod kívülről az Ez az a nap! mozgalmat? Mit vársz az Ez az a nap! 2021-től?

Csodálatos, hogy ilyen hosszú ideje kitartatok e vízió mellett. Úgy gondolom, hogy a stadionban ennek az álomnak a megvalósulása igazán lelkesítő lesz. Ahogy épült és épült a stadion, úgy épült fel bennetek is ez a látás, s 2021-ben mindannyian ott lehetünk, hogy dicsérjük Jézus nevét és megvalljuk, hogy ő úr a nemzetek felett. Hiszem, hogy Isten össze akar gyűjteni embereket, hogy együtt énekeljünk, dicsőítsük őt, s egyszerűen csak jól érezzük magunkat egymás közösségében. Ahol egység van különböző nemzetek között, ott tudjuk igazán meglátni Isten dicsőségét. Ezért bízom abban, hogy a stadionban meglátjuk Isten jelenlétét!

A Roadshow során többször kiemelted, hogy Ezékiel 37-ik fejezete az egyik kedvenc részed a Bibliából. Az Everybody Is Broken című dalod is erről szól. Mesélnél arról, hogy mit tanított Isten neked az itt leírtakon keresztül?

Ebben a fejezetben egy olyan történet van megírva, melynek során a száraz csontok életre kelnek. Az egyedüli ok, hogy ez megtörténhetett az az, hogy Isten úgy döntött felemeli őket és beléjük leheli lelkét. Ez a leírás arra figyelmeztet, hogy önmagunkban semmit sem tudunk tenni. Az élő Isten lélegzete nélkül reménytelenek vagyunk. Gondolhatjuk úgy, hogy jól vagyunk, jól teljesítünk, de anélkül, hogy Isten lehelete belénk jönne, felemelne, betöltené tüdőnket, önmagában semmit nem tudunk elérni, céltalanok maradunk.

Dicsőítés Eszéken Martin vezetésével

Tavaly jelent meg az új albumod. Mesélnél a létrejöttéről? Mi az, ami leginkább inspirált az elkészítésében?

Az album címe Iron Lung, s a születésem utáni első hónapokra tekint vissza. Amikor hat hónapos voltam kórházba kerültem, mert nem tudtam rendesen lélegezni. Egy mesterséges oxigén sátorba tettek, ez tartott életben. A szüleim folyamatosan imádkoztak, könyörögve Istenhez a gyógyulásomért és a teljes felépülésemért. Azt kérték, hogy tudjak még hangot kiadni magamból, s ha ez megtörténik, akkor felajánlják az életemet az ő szolgálatára. Hamarosan erőre kaptam, elkezdtem újra beszélni, nemsokára énekelni is, s végül az egész életemet a hangok kiadására tettem fel. Igazán csodálatos dolog ez, s ez ihlette az új albumomat is.

Számos dalt írtál az elmúlt évtizedekben. Van olyan saját kedvenc műved, ami igazán közel áll a szívedhez?

Sok évvel ezelőtt született az Obsession című dalom, s máig ez az egyik kedvencem. 23 éves voltam, egy autóbaleset után törött lábbal a kórházban feküdtem. „A szívem érted ég” – ezek az egyszerű szavak fogalmazódtak ott meg bennem, s ezt éneklem a dalban is. Nagyon különleges szerzemény ez számomra és úgy érzem kiállta az idő próbáját is.

Az egyik legismertebb és sokunk kedvenc dala az I Could Sing Your Love Forever. Ennek mi a háttértörténete?

Nem sokkal az Obsession megszületése után íródott ez is. Egy családi nyaraláson voltunk vidéken. Felmentem egy közeli hegyoldalra, ahonnan egy folyóra és további hegyekre lehetett rátekinteni. Elcsodálkoztam a táj szépségén és Isten nagyságán, ahogy hegyek és tengerek felett az ő szeretete folyóként áraszt el. Nem tudtam, hogy tetszeni fog-e másoknak, énekelni fogják-e, de úgy tűnik ez a dal lett az, ami leginkább körbejárta a világot.

Martin Smith, Ez az a nap! Roadshow Miskolc 2019
Gyakran hallhatjuk Martint magyarul is énekelni

Néhány évvel ezelőtt Army of Bones néven egy új zenekart alapítottál. Ez csak egy rövid projekt volt, vagy vannak hosszabb távú terved is vele?

Jelenleg csak egy egy albumos projektről van szó. A célom az volt vele, hogy könnyebben tudjunk kapcsolódni olyan emberekhez, akik nem mennének el gyülekezetbe. Olyanokhoz, akik az élet peremén vannak, és akik még nem találkoztak a kegyelem üzenetével. Ugyanakkor – vagy talán éppen ezért –, ez az album csak általánosan szól az életről, a szeretetről, a reményről, s nincs rajta sok egyértelmű keresztény utalás. Úgy érzem sok minden feltört bennünk az alkotás során, megélhettük kreativitásunkat, mert nem kötöttek korlátok bennünket, és mindez segített az Iron Lung elkészültében is.

Dicsőítésvezetőként ismerünk, tekintünk rád. Mit jelent számodra személyesen a dicsőítés?

A dicsőítés életem dala. Ez a dal egyszerűen csak az, hogy köszönetet mondjak. Milliószor. Soha nem unhatunk bele abba, hogy köszönetet mondjuk Istennek. Mindig van valami, amiért hálásak lehetünk. Úgy gondolom a dicsőítés egyszerűen ez. Isten kegyelméből itt vagyok és ezért mindig hálás leszek.

Végezetül mit üzennél a magyar kereszténységnek?

Most van az ideje a felemelkedésnek és a Szentlélekkel való betöltekezésnek! Gyűljetek össze, dicsőítsetek, reméljetek egy fényes jövőben. Énekeljetek és daloljatok megállás nélkül. Jöjjetek össze egységben, megosztottság nélkül, ez a kulcs. Az élet jönni fog, az áldások jönni fognak, az ébredés jönni fog!

Martin Smith a szombathelyi Roadshow-n