A felvidéki Crux együttes nem teljesen ismeretlen az Ez az a nap! látogatói számára, hiszen már többször tiszteletüket tették rendezvényeinken. A velük készült interjúnkból többek között megismerhetitek történetüket, szolgálatukat és a felvidéki magyar kereszténység helyzetét.

Bemutatkoznátok röviden, kikből áll az együttes?

Az énekesnőnk Gábriel Deni, az akusztikus gitáron Gábriel Pál játszik. Elektromos gitáron Sikula Gábort, a basszusgitáron Belicza Tamást, a doboknál pedig Domján Kristófot láthatja és hallhatja a közönség.

Mikor és milyen céllal alakultatok? Milyen előadók vannak rátok hatással?

A zenekarunk 2007-es megalakulása előtt az alapítók közül többen is zenéltünk már együtt különféle formációkban, templomi énekkarokban. Idővel viszont éreztük, hogy szeretnénk a templomok falain kívülre is elvinni Jézus Krisztus üzenetét és egy zenekari formációval koncerteket vállalni. Így született meg a CRUX zenekar, amellyel kezdetben még többnyire feldolgozásokat, főként a Gável Testvérek dalait játszottuk a koncertjeinken. A kezdetek óta dolgoztunk saját dalokon is, 2008-ban pedig Marosi Péter is belépett a zenekarba, neki köszönhetően a feldolgozások helyét átvették a saját dalaink. Fontos megemlítenünk továbbá Sillye Jenőt is, akinek dalait a kezdetek óta a mai napig énekeljük a templomi zenei szolgálatainkon.

Hogyan jutottatok el a máig? Mesélnétek a mögöttetek álló évekről?

A zenekar Pozsonytól nem messze, Egyházfán alakult, a kezdeti években pedig főleg Szlovákia délnyugati részén koncerteztünk. Később viszont érkeztek felkérések Magyarországra is, és idővel több keresztény zenei fesztiválra is meghívást kaptunk. Ekkor kezdett bekerülni a zenekarunk neve a magyarországi köztudatba is, amiről korábban nem is álmodhattunk. Azóta pedig már rengeteg kilométert megtettünk szerte a Kárpát-medencében, sok koncert és dicsőítés van már mögöttünk. Az évek alatt természetesen több változás is történt a zenekar felállásában, folyamatosan fejlődtünk, dolgoztunk új dalokon, albumokon, videóklipeken. Immár összesen 6 albumunk és 56 saját dalunk jelent meg.

Mesélnétek a zeneszerzési folyamatotokról? Hogyan születik meg egy új dalotok?

A dalszerzésben fontos szerepe van Marosi Péternek, aki sok éven keresztül volt a zenekar énekese, és a mai napig velünk dolgozik dalszerzőként és szövegíróként. Mellette pedig Igor Baar, a zenekarunk producere is szerez zenéket, amelyekre Peti írja a szövegeket. Így készülnek el az első demó felvételek, a dalok hangszerelése és végső formája a stúdióban születik meg, ez már egy csapatmunka eredménye. Az utóbbi két albumon már a zeneszerzésbe és a dalszöveg írásába is bekapcsolódtunk többen a zenekarból, tehát az alkotói folyamat egy kreatív együttműködésben történik.

Hogyan látjátok a felvidéki magyar kereszténység helyzetét? Milyen kihívásokkal néztek szembe?

Szerte a Felvidéken tapasztaljuk, hogy több szempontból sem könnyű a magyar keresztény közösségek helyzete. Az elmúlt években a koronavírus járvány óta még inkább meggyengültek ezek a közösségek, az addig rendszeres programjaik megritkultak, sokan leszakadtak a közösségektől. Ezekre a nehézségekre válaszolva kezdtük el a Dicsőítő Felvidék mozgalmat, amelynek a célja, hogy együttműködve a helyi keresztény közösségekkel és szervezetekkel olyan dicsőítő rendezvényeket szervezzünk, amelyek összekötik a felekezeteket és a generációkat, és amelyek új lendületet adhatnak a fiataloknak. A tavalyi évben összesen 10 felvidéki magyar dicsőítő csapattal működtünk együtt, hiszen őket is szeretnénk támogatni ezzel a munkával. Hiszünk abban, hogy a közös dicsőítés lehet az egyik útja a felvidéki keresztény közösségek építésének.

Mit jelent számotokra a dicsőítés és a mindennapi dicsőítő életforma?

Isten arra teremtett bennünket, hogy szeressük és dicsőítsük Őt. Nem csak az énekünkkel és a zenénkkel, hanem az életünk minden percében, a munkánkban, a kapcsolatainkban. Bármilyen hétköznapi tevékenység lehet az Isten dicsőítése, ha azt szeretetből tesszük, a lehető legtöbbet kihozva önmagunkból. A közös éneklés, a közösségben történő dicsőítés pedig segíthet bennünket abban, hogy a mindennapokban is megéljük a hitünket, hiszen mindezt könnyebb együtt, egymáshoz kapcsolódva megvalósítani. Ezért is fontosak azok az élmények, amikor egy nagy dicsőítő tömeget alkotva énekelhetünk és imádkozhatunk.

Hogyan válaszoltok azokra a kritikákra, amelyek szerint a modern zenének nincs helye az egyházban?

A fiataloknak szükségük van arra, hogy számukra is érthető, befogadható és átélhető formában is találkozzanak az evangélium üzenetével, erre egy jó eszköz a zene. A mi dalainkban, dalszövegeinkben olyan emberi érzéseket fogalmazunk meg és viszünk az Isten elé, amelyeket mindannyian átélünk. Sok olyan visszajelzést kaptunk már az évek során, hogy valakinek egy dal segített megküzdeni egy nehéz élethelyzettel. Látjuk és tapasztaljuk tehát, hogy fontos szerepe van a modern zenének a közösségek életében, emellett viszont azt is fontosnak tartjuk, hogy ez hozzáadjon, és ne pedig elvegyen az egyházi tradíciókból vagy liturgiából. Törekszünk arra, hogy mindenhol a megfelelő formában végezzük a zenei szolgálatainkat.

Mivel foglalkoztok mostanában? Van valamilyen projekt, amelyen dolgoztok? Milyen jövőbeli terveitek vannak?

Idén márciusban jelent meg a 6. nagylemezünk, amelyen több, mint 3 éven át dolgoztunk. Hamarosan egy új videoklipünk is megjelenik az album egyik új dalával. Közben persze nagy izgalommal és lelkesedéssel készülünk a debreceni stadionos dicsőítésre is. Ezekben a hónapokban a Dicsőítő Felvidék rendezvények keretében járjuk a felvidéki városokat és visszük a debreceni dicsőítés hírét, hiszen szerte a Felvidékről szervezünk csoportokat és autóbuszokat, hogy minél többen együtt dicsőíthessünk majd júniusban. Mindemellett már dolgozunk új dalokon is, és egy angol nyelvű albumot is készítünk, amely egy sokéves munka gyümölcse lesz hamarosan. (A Dicsőítő Felvidék 2023-as beszámolója itt.)

Tavaly ott voltatok a stadionban a jubileumi rendezvényünkön. Milyen élményekkel tértetek haza? Van esetleg más Ez az a nap!-os emléketek – akár fellépőként, akár résztvevőként – amelyet szívesen megosztanátok?

Leírhatatlan érzés volt több tízezer emberrel együtt dicsőíteni a nemzet stadionjában. Ez az élmény sok energiát és lendületet adott nekünk az elmúlt időszakban. Külön megtiszteltetés volt számunkra, hogy a Felvidéket képviselve léphettünk színpadra. Bár a térképen elválaszt bennünket egy határ, a stadionban Jézus Krisztus testvéreiként egy nagy közösséget alkothattunk, határok nélkül.

A korábbi Ez az a nap!-os emlékeink közül kiemelnénk az első szolgálatunkat a 24-órás dicsőítésben tíz évvel ezelőtt, 2013-ban. Az volt az első alkalom, amikor átélhettük az ilyen jellegű közös dicsőítést sok más zenekarral együtt, egy igazán felemelő élmény volt. A következő fontos emlékünk pedig a 2015-ös Ez az a nap! volt a Papp László Sportarénában, ahol amellett, hogy a színpadra léphettünk, átvehettük az Ez az a Dal! díjat az Emmánuel című dalunkért. Ez egy hatalmas megerősítés volt a csapatunknak, amely nagy hatással volt a későbbi éveinkre, és azóta is egy meghatározó elmény számunkra.

Hol találhatnak meg benneteket, akik szeretnének jobban megismerni titeket és belehallgatni a zenéitekbe?

Nagy szeretettel ajánljuk a zenekarunk weboldalát: www.cruxmusic.eu. A dalaink megtalálhatóak a zenekar YouTube csatornáján és a Spotify oldalunkon. A zenekar élete és a legfrissebb hírei megtalálhatóak a Facebook oldalunkon és az Instagramon. A dalaink együtt a legújabb lemezünkkel letölthetőek a zenekar Bandcamp oldalán. Aki pedig szívesen követné a felvidéki dicsőítéseinket, annak szeretettel ajánljuk a Dicsőítő Felvidék oldalát: https://www.facebook.com/dicsoito.felvidek.