A Worship Forever az elejétől a végéig újraértelmezte a 20 évvel ezelőtt megjelent albumot, ezúttal egy teljes szimfonikus zenekarral. Az új lemez egy bónusz számot is tartalmaz, a “Sing Again” című dalt, amelynek szövegét Smith különösen aktuálisnak érezte a jelenlegi időkben. A Worship Forever 2021. július 12-én, Nashville-ben, élő közönség előtt került rögzítésre, és Amy Grant, Matt Redman és Tauren Wells különleges közreműködését is tartalmazza.

Michael W. Smith - Worship Forever
Michael W. Smith – Worship Forever

Az eredetileg 2001. szeptember 11-én megjelent Worship reményt nyújtott a kétségbeesés és gyász idején. Az alábbiakban a The Christian Beat Michael W. Smith-el készített exkluzív interjújából szemlézünk.

Gratulálunk a Worship Forever megjelenéséhez! Mikor született meg az ötlet, hogy újragondoljátok a Worship gyűjteményt?

Köszönöm! Valójában 2020 őszén jött az ötlet. Arra gondoltam, hogy 2021-ben lesz a szeptember 11-i események 20 éves évfordulója. De gondoltam a ‘Worship’ lemezre is, arra az elsőre, ami aznap jelent meg. Az egy különleges lemez volt, és azt hiszem, gyógyító hatással volt az országunkra.

Mi volt az elképzelésed a teljes szimfonikus zenekar használata mögött? Kizárólag egy másfajta hangzás elérése volt a cél, vagy volt valami személyes kapcsolat is?

Nagy filmzene-rajongó vagyok, azóta, hogy megjelent Az elveszett frigyláda fosztogatói, és először találkoztam John Williams zenéjével. Az elmúlt két évtizedben filmzenéket írtam és hangszeres lemezeket készítettem. Egy nap arra gondoltam, hogy a ‘Worship’ lemezt egy teljes szimfonikus zenekarral újragondolom. Nem tudtam, hogy működni fog-e, de emlékszem, hogy 2020 végén bementem a stúdióba, és három feldolgozással álltam elő. És képzeld… nem csalódtam, folyamatosan azt gondoltam, hiszem, hogy ez működni fog.

Az albumot idén nyáron élő közönség előtt vettétek fel. Van olyan pillanat, ami számodra a legjobban kiemelkedik abból a napból?

Nehéz kérdés, mert nagyon sok csúcspont volt. Hogy csak néhányat említsek, valami elszabadult a “Let It Rain” alatt, az “Agnus Dei” királyi volt, és Amy Grant velem énekelt rajta… és a meglepetés pillanat az volt, amikor a dobosok hátulról bevonultak, hogy elkezdjék az “Awesome God”-ot.

A teljes Worship Forever koncert

Hogyan hatott rád és a karrieredre a Worship az eredeti, 20 évvel ezelőtti megjelenése óta? Számítottál erre a hatásra, amikor először készítetted a projektet?

Végül ez lett karrierem legnagyobb példányszámban eladott lemeze. Nem gondoltam volna, hogy ez lesz. Azt hiszem, az a nagy dolog, hogy kevésbé törődsz azzal, hogy sikeres legyél, csak a pillanatban akarsz élni, és csak egy csatornája akarsz lenni annak, amit Isten akar tenni az emberekért szerte a világon. Egy emberekkel teli terem vezetése… legyen az 100, 1000 vagy 20 000 ember, amikor teljes szívvel válaszolnak, az nagyon lehengerlő. Nehéz ezt szavakba önteni, de minden szinten csodálatos.

Milyen leckét vagy leckéket tanultál, vagy tanultál újra a Worship Forever létrehozásának és kiadásának folyamata során?

Bármi lehetséges. Ha valami váratlanul ér, vagy úgy tűnik, hogy valami nem működik egy megállapodással, ne borulj ki, maradj koncentrált, és légy türelmes. Úgy tűnik, mindig összejön. Soha nem volt egy pillanatnyi bizonytalanság. Azt hiszem, ennyi év után talán csak a szívedben bízol.

Kik vagy mik a jelenlegi legnagyobb inspirációid, spirituálisan és zeneileg?

John Williams a zenei hősöm. Az összes csodálatos filmzenéje, amit az évek során készített, lenyűgöző. Lelkileg ez a dolog, amit kreativitásnak hívunk… ez egy olyan isteni dolog. Amikor leesik az égből… a dalok… ezek a feldolgozások, az valamilyen szinten természetfeletti. És végül azt kell mondanom, hogy anyukám és apukám a legnagyobb inspirációm és támogatóim voltak az elmúlt években. Apám 2015-ben a mennybe ment. Anyukám pedig két nappal azelőtt ment a mennybe, hogy felvettem a ‘Worship Forever’-t. Kisebbfajta csoda, hogy egyáltalán túléltem azt az éjszakát, de tudtam, hogy anyukám mit szeretne, hogy tegyek. Annyira hitt bennem. És hiszem, hogy anyám és apám az első sorból nézhette végig azt az éjszakát.

Mire számítasz leginkább 2021 hátralévő részében?

Két nagy turné áll előttünk, az őszi és a karácsonyi koncertsorozat. Az emberek annyira ki vannak éhezve a turnékra és arra, hogy élő zenét halljana, különösen a nehéz szezon után, amin keresztülmentünk. Mi a zene, ami meggyógyítja az emberek szívét? Még mindig hiszem, hogy ez a legerősebb univerzális nyelv a világon. Dallamok, rímek, szavak együtt… micsoda rejtély… és milyen gyönyörű hallani olyan emberek történeteit, akiknek az életét teljesen megváltoztatta a jó irányba egy dal, ami több mint valószínű, hogy kevesebb, mint 4 percig tartott. Megdöbbentő!

Michael W. Smith
Michael W. Smith