Jota Áldom című dala nagy sikert aratott A Dal 2021-ben

Kezdjük az elején! Honnan jött az ötlet, hogy jelentkezzél a műsorba?

Nagyon egyszerű a története ennek, és igazából nem is én voltam az ötletgazda. Producerem, Ferencz Péter (Peet) hívott fel egy nap azzal, hogy nincs-e kedvem jelentkezni az Áldommal A Dal 2021-be. Némi habozás után azt mondtam, hogy miért is ne, és jelentkeztem!

Hogyan született meg a dal? Mit jelent számodra?

Ez is egy elég gyors történet volt. Otthon voltam a karantén miatt a négy fal közé zárva, és egyszer csak megszületett bennem egy dallam, majd hamarosan jött a refrén is. Néhány óra alatt elkészült a teljes nóta. Amikor egy új szerzeményen dolgozom, akkor van bennem egy erős gondolat, hogy az adott dallal mit szeretnék kifejezni. Az Áldom esetében ez az a tapasztalat volt, hogy mindig az vitt előre az életemben, amikor elkezdtem Istent dicsőíteni és a zenén keresztül kapcsolódni hozzá. Lehetünk bármilyen nehézség vagy harc közepén, mindegy, hogy hogyan érezzük magunkat, mert Isten az igazság az élethelyzetünktől függetlenül. Ezt a körülményektől való független örömöt, békességet, az Ő erejét akartam megfogalmazni a dalban.

Nem izgultál, hogy egy ennyire egyértelműen keresztény üzenettel állsz ki világi közönség elé?

Egyáltalán nem izgultam. Úgy gondolom, hogy az istenhit egy olyan téma, amiről nem szégyen beszélni! Egyedül szakmailag volt bennem egy kis feszültség, hogy a tőlem telhető legjobban tudjak teljesíteni.

Andelic Jonathan - Ez az a nap! 2016 - zenekarral
Jota Ez az a nap!-os rendezvényekről is ismert

Hogy érzed, sikerült ez? Hogyan értékelted magadban a produkciódat? Át tudtad adni azt, amivel készültél?

A színpadon nagyon jól éreztem magam, és úgy gondolom, hogy a kihívást sikerrel teljesítettem. De azt is látom, hogy van még hova fejlődnöm. Örülök nagyon a továbbjutásnak, nagyon hálás vagyok az embereknek, de most arra kell összpontosítanom, hogy még jobb legyen a produkció, és hogy mit kell még ehhez hozzáadnom.

Milyen érzés volt, hogy főműsoridőben a hitről és a keresztény zenéről beszélgetett a zsűri a dalod hatására?

Ez egy nagyon jó és bátorító érzés, de ugyanakkor egyben nagy felelősség is, mert ez egy olyan téma, ami nem csak nekem fontos, hanem emberek sokaságának. Nem az volt a lényeg, hogy itt egy dal, amit én írtam és elénekeltem, hanem egy olyan üzenetet közvetítettem, amit nagyon sok ember érez magáénak, ezért őket is képviselnem kellett. Hálás vagyok, hogy a zsűri pozitívan fogadta ezt a mondanivalót, és különösen örülök annak, hogy Ferenczi György kiemelte, hogy olyan emberek számára is befogadható volt az üzenet, akik nem gyakorló hívők.

Azt hogyan élted meg, hogy bár a zsűri pontjai alapján pont lemaradtál, de végül a közönségszavazatok alapján mégis továbbjutottál?

Utólag nagyon határozottan azt mondhatom, hogy szinte jobb volt, hogy így alakult! Természetesen nyugodtabb és kényelmesebb érzés lett volna, ha a zsűri szavazatai alapján jutok tovább, így viszont egyértelművé válhatott, hogy mennyire sok embernek szíve ügye ez a dal. Csodálatos volt átélni, hogy milyen sok ember van mögöttem, mennyien támogatnak és szeretnek, ez nagyon sok erőt és bátorítást ad a folytatáshoz. Életem egyik legszebb élménye volt, hogy a közönség juttatott tovább! Rendkívül hálás vagyok mindezért, és örömmel tölt el, hogy az Áldom által közvetített mondanivaló ilyen sokaknak fontos. Egy olyan szintű egység mutatkozott meg ami, ha a zsűri juttat tovább, akkor nem látszódott volna ennyire. Nagyon köszönök minden egyes szavazatot, megosztást, imát, bátorító üzenetet!

https://www.facebook.com/AndelicJonathan/posts/1602613773273121

Milyen tapasztalatokkal gazdagodtál?

Egy ilyen profi műsorba bekerülni nagy megtiszteltetés és rengeteg tapasztalatot ad. Nagyon szeretem ezt a közeget, és sok motivációt és ötletet szerzek arra, hogy az amatőr dolgokat lecsiszolva egyre inkább haladjak a profizmus felé. Ilyenkor elsősorban magammal versenyzem, saját magam vagyok az elsődleges kihívás. Az ilyen éles helyzetekben válnak egyértelművé az erősségek amiket meg kell tartani, és a gyengeségek, hibák, amiken javítani kell. Ezek a tapasztalatok nagyon sokat érnek!

Versenytársaiddal milyen kapcsolat alakult ki? Ők mennyire voltak nyitottak a dalodra?

Több társamnak is kiemelkedően tetszett a dal, és a szerkesztőség tagjait is hallottam, ahogy dúdolásszák az Áldomot. Jó viszony alakult ki a többiekkel, van, akivel régebb óta barátságban vagyunk. A produkció által biztosított táncosokkal is remek kapcsolat formálódott, nagyszerű volt velük dolgozni, profi és kedves hozzáállásuk inspirált, és sokat jelentett, hogy ők is szerették, velem együtt énekelték a dalt.

Andelic Jonathan és a tánccsapat
Andelic Jonathan és a táncosok

Hogyan készülsz az elődöntőre? Mi az, amiben más lesz az ottani produkció?

Az elődöntő során a dalnak egy teljesen akusztikus változata lesz hallható. Legyen meglepetés, hogy ez részleteiben hogyan fog megvalósulni, de annyit ígérhetek, hogy teljesen más ízvilága lesz! A dal tempója és dinamikája marad, sőt még lendületesebbé igyekszünk tenni, ugyanakkor az egésznek a hangulata sokkal inkább fog hasonlítani egy dicsőítéshez.

Csapatommal folyamatosan csiszoljuk a produkciót, keressük, hogy min lehet még fejleszteni, mi az, ami még hozzá tesz a dalhoz, ami megerősíti az előadást. Sok próba már mögöttünk van. Jelenleg a színpadi megjelenésen dolgozunk, beszéljük át a látványt, egyeztetünk a szerkesztőkkel. Egyszóval tervezzük a produkciót, ami remélem újra elnyeri a közönség tetszését!

Andelic Jonathan – Hozzád száll (Ez az a nap! 2015)