Ha konfliktus merül fel, akkor szemtől szembe kell foglalkoznod vele. Ha konfliktusod van azokkal, akikkel együtt dolgozol, vagy az otthonodban, vagy az iskoládban, gyorsan foglalkozz vele. Ne hagyd, hogy elmérgesedjen. Nagy hiba azt gondolni, hogy “hagyjuk figyelmen kívül, és reméljük, hogy elmúlik”. Tapasztalatból mondhatom, hogy ez nem működik. A konfliktus figyelmen kívül hagyásával nem lehet megszabadulni tőle.

Az Efézus 4:26-27 azt mondja: “Haragudhattok, de ne vétkezzetek: a nap ne menjen le haragotokkal, helyet se adjatok az ördögnek”. Néhányan nagyon meglepődnek, amikor először olvassák ezt a verset. Azt kérdezik: “Helyes-e valaha is, ha egy keresztény haragszik?”. Igen. Honnan tudhatjuk, hogy egy kereszténynél rendben van, ha dühös lesz? Nos, hadd kérdezzem meg ezt: Jézus haragudott valaha is? Igen. Vétkezett Jézus valaha? Nem. Nyilvánvalóan vannak olyan idők, amikor a harag helyénvaló.

A vers azt mondja: ha megharagszol, ne hagyd, hogy haragod bűnbe vezessen. Ez arra utal, hogy van olyan harag, amely bűnbe vezet, és van olyan harag, amely nem vezet bűnbe. Van helyes módja a dühöngésnek és van helytelen módja a dühöngésnek. Honnan tudhatjuk a különbséget?

Mi a rossz fajta harag?

A rossz fajta harag az a harag, amely nem oldódik meg gyorsan. Ha dühös leszel, ne hagyd, hogy a dühöd bűnbe vezessen, és ne maradj dühös egész nap. Azzal esélyt adsz az ördögnek. Oldjátok fel gyorsan. Ne légy dühös egész nap. Soha ne feküdj le dühösen. Ez néha néhányunkat ébren tart.

A harag, amelyet nem kezelünk, keserűséggé válik. A keserűség mindig bűn. A harag rendben van. Ez egy megfelelő válasz. Ha szeretsz, néha dühösnek kell lenned. Dühös leszek, amikor látom, hogy az emberek olyan dolgokra pazarolják az életüket, amelyek haszontalanok. Dühös leszek, amikor látom, hogy az emberek belemennek valamibe, amiről tudják, hogy helytelen, és tudják, hogy tönkre fogja tenni őket. Ha törődsz az emberekkel, néha a harag a helyes válasz.

De a Biblia azt mondja, hogy gyorsan kell foglalkozni vele. Ha lenyelem a haragomat, a gyomromban fogom érezni. Te is tapasztaltad már, hogy ez igaz? Minden csomóba van kötve. Fekélyes. Fáj a hátad, vagy fáj a nyakad, vagy máshol is fáj. A Biblia azt mondja: Intézd el gyorsan. Ne hagyd, hogy lógjon. Oldjátok meg a konfliktust, amilyen gyorsan csak lehet.

A stressz nagy része csak olyan konfliktus, amit soha nem kezeltek. Ahelyett, hogy azonnal foglalkoznál a problémával, hagyod, hogy napról napra bosszantson téged… amíg teljesen stresszes nem leszel.

Mi a megoldás?

Hogyan kezeljük gyorsan a konfliktusokat? Elmondom, de nem fog tetszeni. A konfliktuskezelés megoldása egy szó: konfrontáció. Így van. Ha meg akarod oldani a konfliktust, konfrontálódnod kell. Nem kell azonban dühösen konfrontálódnod. Sőt, nem is szabad dühösen konfrontálódni. Szeretettel menj oda az illetőhöz, és az igazságot szeretetben kimondva azonnal foglalkozz a problémával.

Nagyon kevesen élvezzük a konfrontációt. Az egyetlenek, akik igen, azok a bajkeverők. Imádnak odamenni az emberekhez, és azt mondani: “Elszúrod!”. De a normális emberek nem szeretik a konfrontációt. Sajnos azonban ez az egyetlen módja a konfliktusok megoldásának. Kockázatos és kényelmetlen, és lehet, hogy az arcunkba vág. Ezért az átlagos emberek igyekeznek elkerülni a konfrontációt.

Ha egyszerűen muszáj konfrontálódni, mi a legjobb módja neki? A Jakab 1:19 három szabályt mond a konfrontációra: Mindenki legyen gyors a meghallgatásban, lassú a beszédben és lassú a haragban. Ez a három szabály akkor is érvényes, amikor szembesíteni akarsz egy másik embert. Légy gyors a hallásban, lassú a szólásban és lassú a haragban. Ha az első kettőt betartod, a harmadik automatikusan jön. Ha gyorsan hallgatsz, és ha lassan beszélsz, akkor lassan fogsz haragudni. Valaki rámutatott, hogy Isten két fület és egy szájat adott nekünk. Kétszer annyit kellene hallgatnunk, mint amennyit beszélünk.

Te mire figyelsz? Figyeled, hogy az adott személyben mi bánt. A bántó emberek mindig bántanak másokat. Ha valaki bunkó, az több mint valószínű, hogy azért van, mert az illetőnek fájdalmai vannak. Ha egy kicsit megérted a fájdalmukat, jobban megérted, miért teszik azt, amit tesznek, és egy kicsit türelmesebb vagy velük. A megértés mindig türelemmel jár. Amikor nem értjük a dolgokat, türelmetlenek vagyunk. Amikor megértjük őket, sokkal türelmesebbek leszünk.

A Biblia azt mondja: Amennyire tőletek függ. Ha megtetted a magad részét, függetlenül a válaszuktól, a többi a másik ember terhe. Ez már az ő problémája. Ha odamész az illetőhöz, és megpróbálod megbeszélni vele, akkor a Biblia azt mondja, hogy megtettél minden tőled telhetőt. Megpróbáltál foglalkozni vele. Amennyire rajtad múlott, békében éltél mindenkivel.

És Isten csak ennyit kér tőled.

Forrás: pastors.com/Rick Warren