A keresztények életében gyakran a Biblia olvasása és az imádság kapja a legmagasabb prioritást, ha arról van szó, hogy közelebb kerüljünk Istenhez. Nem fogsz tőlünk érvet kapni e két dolog ellen, hiszen valóban nagyon fontosak. De mindannyian tudjuk, hogy többféle módon is erősíthetjük hitünket. Ilyen lehet a közösség, a tanítványság, az evangelizáció, a szeretetszolgálat és ide tartozik a dicsőítő zene is. Mindannyian egy kicsit másképp vagyunk felépítve. Vannak, akik szeretnek nagyszerű beszédet hallgatni, mások a videókat és a képi illusztrációkat élvezik, míg mások a közösségen keresztül kapcsolódnak a legjobban. Hogyan erősíthetik a dicsőítő dalok a hitünket? Nézzük meg!

A dicsőítő dalok más szintre juttatnak

Ez nem azt jelenti, hogy a dicsőítő énekek mélyebbek, mint a kereszténység más aspektusai, hanem azt, hogy maga a zene másképp hat ránk, mint mondjuk egy osztálytermi környezet. A tudósok már évek óta tisztában vannak azzal, hogy a zene milyen hatással van az agyunkra. Akár megváltoztatja a hangulatunkat, akár segít koncentrálni, vagy akár csökkenti a vérnyomásunkat, a zene egyértelműen hatással van az emberi szervezetre.

De hogyan tud ez áttevődni a dolgok spirituális oldalára? A dicsőítő énekek képesek úgy elérni minket, ahogyan egy prédikáció vagy egy tanítás nem. Fontos elmondani, hogy a dal hangjai nem szó szerint visznek közelebb Krisztushoz, hanem a zene miatt nyitottabbak vagyunk a dal üzenetére.

A dicsőítő dalok igazságot tartalmaznak

Lehet, hogy ezt a pontot túlságosan is nyilvánvalónak találod, de a legjobb dicsőítő dalok azok, amelyek tiszta igazságot tartalmaznak. Egy megnyugtató dallam vagy egy fülbemászó ritmus képes magával ragadni; azonban egy dicsőítő dal, amely mögött nincs abszolút igazság, értéktelen. Bármilyen nagyszerű is egy dicsőítő ének zeneileg, a szövegben rejlik az erő.

Bizonyos értelemben a dicsőítő zene célja az, hogy a Biblia igazságát énekelve közvetítse. Számos olyan dal is van, amely egyenesen a Szentírásból származik. Az olyan zenekarok, mint a Shane and Shane és a Third Day csak néhány, amelyek olyan dicsőítő dalokat adtak ki, amelyek erősen a Bibliából merítenek. Ha a Szentírást használod alapként a dicsőítő énekedhez, az egy nagyon jó módja annak, hogy az üzeneted a lényegre tapintható maradjon.

A dicsőítő dalok összehozzák az embereket

Ha voltál már olyan konferencián, ahol különösen erős dicsőítést tartottak, akkor tudod, hogy egy egyszerű dalszöveg képes egy egész arénát egy gondolat köré gyűjteni. Van valami a dicsőítő dalokban, ami még erőteljesebbé teszi őket egy nagy csoportban. Amikor egy egész teremnyi ember átadja magát egy dal üzenetének és kapcsolódik a Lélekbe, az hatalmas.

Erre pár éve volt egy jó példa, egy videó amelyet Matt Redman a Times Square-en forgatott. Bár nem egy hagyományos helyszín, a videó mégis megmutatja, hogy egy vegyes csoportban milyen ereje van egy közös éneknek.

Gondolj bele, milyen csodálatos, hogy egy dal, amit az mp3 lejátszódon hallgatsz, segíthet egy 2000 kilométerre lévő embernek újra kapcsolatba kerülni Istennel. Természetesen nem maga a zene az, amiben az erő rejlik, hanem az üzenetben rejlő igazság és az előadás őszintesége képes megváltoztatni életeket. A zene egyetemes nyelv, amely még erőteljesebbé válik, ha Istent dicsőítjük vele.

A dicsőítő dalok szólnak hozzánk

Sajnos az istentiszteleteken sokszor előfordul, hogy alig figyelünk oda egy énekben leírt szavakra. A refrének gyakran megmaradnak bennünk, de a versszakokra nehezen emlékszünk. Amikor azonban egy bizonyos megpróbáltatáson megyünk keresztül, eszünkbe juthat egy régi dalszöveg, ami teljesen új értelmet ad egy éneknek.

Ezt a hatást a Szentírás olvasásakor is megtapasztaljuk. Hónapokig tartó szenvedés után egy-egy nehézségen átesve ráakadunk egy versre, amely úgy tűnik, mintha nekünk íródott volna. Fontos megjegyezni, hogy a dalszövegeket nem szabad a Szentírással egyenlővé tenni, de mindkettő képes időről időre meglepni minket.

Mindenkinek megvan a maga módja arra, hogy közelebb kerüljön Istenhez és megerősödjön a hite. A dicsőítő énekek csak egy módját jelentik annak, hogy Isten megszólítson minket, de ezt erőteljesen megteheti ezen keresztül is.

Forrás: K-LOVE