Bemutatnád az együttest azok számára akik nem ismerik?

Repertoárunkban a kelet-európai klezmer mellett a jiddis és izraeli tradicionális ill. modern dalok és táncok is fontos helyet foglalnak el. Célunk a zsidóság dallamainak magas szintű interpretálásán túl, visszatalálni e dalok szellemi gyökeréhez és forrásához, a Biblia valóságához. Ezért is lett szlogenünk, hogy: „Több, mint klezmer”.

Sokszor kérdezik tőlünk, hogy mi köze a zsidóságnak a kereszténységhez – vagy éppen fordítva –, tudva azt, hogy az együttes tagjai között nem csak zsidó származásúak vannak. Valamennyien hiszünk a Biblia kinyilatkoztatásaiban, és valljuk, hogy az Ószövetségben kapott messiási ígéretek, próféciák az újszövetségi időkben váltak láthatóvá. Izraelre és Jeruzsálemre nézve pedig, a még be nem teljesedett ígéretekre figyelve örvendezünk dalainkban és reménységgel várjuk azok közeljövőbeni beteljesedését.

Hogyan tekintesz vissza a zenekar 25 évére? Hogyan indultatok és jutottatok el idáig? 

Zenekarunk 1998-ban, egy kis budapesti zsinagógában Deutsch László főrabbi úr héber nyelvoktatásának záróünnepségén indult, ahol köszönetképpen előadtuk kedvelt izraeli dalainkat. A főrabbi úr ekkor mondott egy próféciát Jesája (Ézsaiás) könyvéből, hogy „Vigasztaljátok, vigasztaljátok az én népemet…”, ami azóta is végigkíséri fellépéseinket, mondhatni fundamentumként áll munkálkodásunk alatt. Az itt készült amatőr felvétel eljutott Raj Tamás főrabbi úrhoz is, akinek biztatására komolyabb munkába fogtam barátaimmal.

Egyre gyarapodtunk különböző hangszereket bevonva, végül mára már tízen, sőt sokszor még többen muzsikálunk, akik javarészt klasszikus zenekarok tagjai, mint a Magyar Állami Operaház, a Honvédség Központi Zenekara, a Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar, de jazz-, világ- és népzenészek is találhatók sorainkban.

Miként készültök a jubileumi koncertre? Mit várhat a kilátogató közönség?

Negyedszázada, első nyilvános fellépésünk a Zsidó Nyári Fesztiválon volt, majd több alkalommal adtunk önálló estet Európa legnagyobb zsinagógájában, a Dohány utcában. Szeptember 7-én, csütörtök este újra itt adunk koncertet a szintén 25 éves Zsidó Kulturális Fesztivál keretein belül (25 éves Sabbathsong Klezmer Band Jubileumi koncertje).

Idei vendégeink is a kulturális élet kiemelkedő alakjai lesznek, mint Sümegi Eszter Kossuth-díjas operaénekes, Beke Farkas Nándor, aki évtizedeken át volt a 100 Tagú Cigányzenekar vezetője és a virtuóz cimbalomművész Lisztes Jenő, aki tehetségével a világ legrangosabb koncerttermeit is meghódította, többek között a bécsi Musikvereint vagy a New York-i Carnegie Hallt.  Velünk lesz még az X-Faktor-győztes Oláh Gergő, Fekete László a Dohány utcai zsinagóga főkántora, Neumark Zoltán zongoraművész, a Kinneret kamarakórus és az est házigazdája, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Hegedűs D. Géza.

A koncert eseménye: bit.ly/45j3pii
Jegyek: bit.ly/44TXm4b