Almási Kornélt az Ez az a nap!-okat látogatók leginkább a Joy Gospel Music vezetőjeként ismerik, akiket többször hallhattunk a Budapest Arénában rendezett alkalmainkon. Interjúnkban többek között beszélgettünk vele zenei pályafutásának állomásairól, a Joy Gospel megalakulásáról, Ez az a nap!-os emlékeiről és a közelmúltban indult új projektjéről (Almási Music Serving), mely küldetésének tekinti, hogy színvonalas keresztyén zenét juttasson el a közönséghez.

Mikor dőlt el, hogy zenei pályára lépsz?

Joy Gospel Music - Almasi Kornél (Ez az a nap 2019) 1

Kisgyermekkorom óta biztos voltam benne, hogy zenész szeretnék lenni. Zenei általános iskolába jártam, közben hegedülni tanultam. Országos szolfézsversenyt, népdaléneklési versenyt és különböző zeneiskolások számára megrendezett hangszeres versenyeket nyertem. Mindig zene vett körül. 14 évesen felvételt nyertem a Debreceni Zeneművészeti Főiskola Szesztay Zsolt tanár úr által vezetett különleges tehetségek osztályába, zeneelmélet szakra. A konzervatóriumban hegedű és zeneelmélet szakon végeztem. Ebben az időben kezdtem érdeklődni a népzene és jazz iránt is. A basszusgitárral is ekkor kezdtem komolyabban foglalkozni. Diplomáimat a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szereztem középiskolai énektanár, zeneelmélet tanár, illetve karvezetés szakokon. Emellett jazz basszusgitár előadóművészi és egyházzenei diplomát is szereztem. A Sorbonne (Fr.) és a Liberty International University (USA) egyetemeken folytatott doktori tanulmányaim eredményeként 2012-ben szereztem doktori fokozatomat PhD Music Programon.

Miként jött létre a Joy Gospel?

Már több, mint 20 évvel ezelőtt megfogalmazódott bennem, hogy létre kellene hozni egy olyan keresztyén együttest, amely nagy zenekari apparátussal, magyar nyelven, saját dalokkal, hitelesen adja át az evangéliumot – Contemporary Gospel zenei stílusban – a hallgatóknak. Isten különös ajándéka számomra, hogy 2006-ban megalakulhatott a Joy Gospel Music együttes, amellyel azóta is folyamatosan szolgálunk.

A Joy Gospel Music a 2019-es Ez az a nap!-on

Hogyan kezdtél el tanítani?

Már egyetemi tanulmányaim alatt is volt lehetőségem tanítani. Pályakezdőként a Fóti Önkormányzati Zeneiskolában voltam szolfézs- és zeneelméletet-tanár. Emellett basszusgitáros magántanítványaim is voltak. Ezt követően kerültem a Baptista Teológiai Akadémiára, ahol BA és MA szinten tanítottam kezdetben óraadóként, később kinevezett oktatóként, majd szakvezetőként számos zenei tárgyat: gospel stílusismeretet, zongorát, basszusgitárt, szolfézs – zeneelméletet, karvezetést. Emellett gospel zenekari gyakorlatot vezettem.

Miként jött létre az AMS zenei stúdió?

Az Almási Music Serving 2021 nyarán alakult meg azzal a céllal, hogy ötvözze egyrészt 25 éves zeneszerzői, zenepedagógiai és előadóművészi munkásságomat, másrészt válaszoljon azokra az igényekre, amelyek környezetemben megfogalmazódnak: koncertek, kurzusok, hangszeres és énekes képzések, hangfelvételek készítése, kották és egyéb zenei kiadványok elérhetővé tétele.

Az AMS küldetésének tekinti, hogy színvonalas keresztyén zenét juttasson el a közönséghez a legkülönbözőbb zenei stílusokban: Almási Kornél Jazztrió, Joy Gospel Music, BlesSing Énekegyüttes, különböző kórusok, szóló és duó formációk, gyerekdalok.

Az elmúlt évek gyakorlatát folytatva az AMS dicsőítő csoportok hétvégi továbbképző kurzusát is végzi. Hangfelvételek rögzítését, kották kiadását is tervezzük saját anyagainkból. Ezek megvásárlására is lesz lehetőség, mellyel támogatható a munkánk. Szakmai segítséget nyújtunk zenei produkciók megvalósulásához, akár hangszereléséhez is.

Az elmúlt években sokan kerestek meg azzal is, hogy énekesként vagy hangszeres muzsikusként szeretnének megismerkedni különböző zenei stílusokkal. Az AMS Zenei Stúdió nekik kínál nagyszerű lehetőséget a tanulásra. A stúdióban olyan kiváló művésztanár kollégákkal tanítok együtt, akikkel évtizedes közös munka van mögöttünk. Ének, dob, basszusgitár, billentyű, gitár, hangszerelés, zeneszerzés, zeneelmélet szakokon képezhetik magukat a jelentkezők. Korhatár nincs, a jelentkezés folyamatos, kezdőket és haladókat egyaránt szeretettel várunk!

AMS zenei stúdió

Milyen személyes emlékek, élmények fűznek az Ez az a nap!-hoz, a Budapest Arénában rendezett alkalmainkhoz?

Három alkalommal volt lehetőségem fellépni az Ez az a nap! rendezvényein együttes-, illetve kórusvezetőként. Először 2013-ban, amikor László Viktor a Papp László Sportarénában az Ez az a nap! kórus művészeti vezetésére kért fel. Örömmel vállaltam el a feladatot, mivel korábban többször is dolgoztam már hasonlóan nagy apparátussal. Ezt követően 2015-ben a Joy Gospel Music együttessel, 2019-ben pedig a megújult Ez az a nap! kórussal álltunk színpadra. Mindhárom alkalommal a Joy Gospel Symphonic kísérte a kórust. Ez a hazánkban egyedülálló kezdeményezés hiánypótló, ugyanis meggyőződésem, hogy a napjainkban méltatlanul háttérbe szoruló kóruséneklés is áldott eszköze lehet Isten dicsőítésének. Már a próbákon is megtapasztaltuk, milyen nagy ereje van a közös éneklésnek, amikor egyszerre ilyen sokan emeljük fel Jézus nevét. A hallgatóság mellett számos visszajelzést kaptunk a kórustagok részéről is, hogy életreszóló élményt jelentett számukra ez a nagyszerű lehetőség.

Szóljon az ének – 1000 fős kórus 2013-ban

Van-e még beteljesedendő álmod?

Sok zenei tervem van a jövőre nézve: több szerzői lemezanyag vár kiadásra klasszikus és könnyűzenei stílusokban egyaránt. Különböző zenei projektek megvalósítása is a terveim között szerepel. Szeretném, ha minden zenei tevékenységem Isten dicsőségét szolgálná!

Joy Gospel Music - Almási Kornél (Ez az a nap 2019) 2
Joy Gospel Music – vezényel Almási Kornél (Ez az a nap 2019)