Hogyan élted meg belülről az Ez az a nap! Roadshow-t?

Fantasztikus volt az egész, különösen sokat jelentettek a háttérben való összekovácsolódások és barátságok. Nagyon hálás vagyok, óriási lehetőségnek tartom és nagy kiváltságnak, hogy én is részt vehettem benne. Ritkán adódik az életben ilyen, nem is tudom lesz-e még ehhez hasonló lehetőség, abban reménykedem, hogy igen.

Egyébként is sokat turnézol, mennyiben más ez a Roadshow?

Sok fellépésem van, de ezzel össze sem mérhető. Ha van egy héten három vagy négy koncertem, akkor otthonról indulok, majd hazamegyek. Nincs meg az a feszítettség, hogy beállás, csapathoz igazodás vagy máshol alvás. Ez azért extrán intenzív, ahhoz az intenzitáshoz képest is, ahogy én egyébként mozgok.

Több év után új albumod jelenik meg. Mit lehet tudni róla?

A lemez címe Kék madár. A boldogság kék madara egyre nagyobb hangsúlyt kap, s hogy mindenkinek szaladnia kell utána. Még senki sem látta, de mindenki rohan utána, mint ahogy a címadó dalban is éneklem. Szükségünk van egy kis stop táblára, egy felkiáltó jelre, hogy megálljunk és elgondolkozzunk azon, hogy melyek is az igazán fontos dolgok. A kék madár nem létezik, de Isten szelleme igen, s a legendák helyett érdemesebb odafordítani a fejünket a valóság felé. Ez egy nehéz harc, hiszen a Biblia is mondja, hogy az utolsó időkben sokak figyelme a mesékre, a különböző víziókra fog irányulni, miközben az igazság elértéktelenedik az emberek szemében. Ezért újra és újra teljes odaszánással kell kiáltanunk feléjük, hogy lassítsatok és tekintsetek Isten felé! Amennyire ez az én szerény eszközeimmel megvalósítható igyekszem ezt tenni, s erről szól a Kék madár is.

Kiálts az Úrhoz! – énekelte Pintér Béla a 2015-ös Ez az a nap!-on

Eleinte gyereklemezek készítettél, később inkább dicsőítő albumokat. Tudatos volt ez a váltás?

A legelső albumom szólóalbum volt, de valóban a Csemeték „futottak be”. Bevallom, egy idő után elkezdett teherré válni számomra, hogy csak ezzel azonosítanak. Nagyon nehéz a pozitív skatulyából is kikerülni. Meghirdettünk egy dicsőítő alkalmat, és több volt a gyermek, mint a felnőtt, mert Pintér Bélát mindenki a Csemetékkel együtt ismerte. Ezért tudatosan próbáltam ezen változtatni, volt is több év amikor nem jelent meg gyerekalbum.

Az igény azonban megvan, s a Kék madár is gyermeklemeznek indul, igaz a szó nem abban az értelmében, mint ahogy 20 évvel ezelőtt volt egy gyerekalbum. A világ ugyanis nagyot változott, az én célom pedig elsősorban, hogy elérjem az evangéliummal azokat, akik még nem ismerik Jézust. Ezért a stílust – nem az üzenetet – tekintve egy kicsit az ő szájízük szerint készül az album. Bízom benne, hogy így többen meghallgatják és a mondanivaló is könnyebben eljut a szívekhez.

Pintér Béla a Csemetékkel Egerben

Tavaly indultak az Éneklő Város alkalmak. Mit lehet tudni ezekről? Milyen céllal jöttek létre és milyen hosszabb távú terveitek vannak vele?

Az Éneklő Város egy dicsőítő mozgalomnak induló kezdeményezés. Várjuk ebben Isten mozdulását. Ahogy az idő is halad előre és a szolgálatban is változunk, egyre inkább szükségét láttam annak, hogy a sok jövés-menés – 100-120 koncert egy évben – között legyen egy állandó hely, ahol saját felállással, menetrenddel, technikai háttérrel vezetjük a dicsőítést. Felépítettünk valamit, elindult, és működőképesnek tűnik. Egyszerűen arról van szó, hogy jobban menedzseljük azt, amit már 25 éve csinálunk. A dicsőítés olyan műfaj melyhez térre és résztvevőkre van szükség. Ezt próbáljuk megteremteni a Kelenföldi Montázs Központban, havi rendszereséggel. Bízunk benne, hogy a járvány okozta kényszerpihenő után hamarosan új lendülettel, az új albummal mehetünk tovább. Összefoglalva tehát az Éneklő Város ugyanaz, mint amit eddig is csináltunk, de már egy keretbe öntve, jobban menedzselve.

Hogyan látod az Ez az a nap! szerepét, vízióját a magyar egyházon belül?

Úgy gondolom, hogy az Ez az a nap! egyik legnagyobb erőssége, hogy a 20 év alatt – a szónak nem abban az értelmében, ahogy használni szoktuk –, nem járatódott le, nem lett unalmas. Tudott mindig újat felmutatni, mozgásban maradni, ami egyetlenegy ehhez hasonló mozgalomra sem volt jellemző. Üstökösként tűnnek fel, majd hullanak a porba mindenféle próbálkozások, miközben az Ez az a nap! folyamatosan ott van, sőt terjed, ezért mindenképpen Istentől valónak tartom. 20-25 év után is életképes legyen, friss maradjon, adni tudjon az embereknek – az Ez az az nap!-nak az az egyik erőssége és ezért is van győzelemre ítélve. A saját viszonyom is az Ez az a nap!-hoz a 20 év alatt sokszor megújult, s most is egy ilyen újulásban vagyok, s ez egy csoda.

Pintér Béla rendszeres fellépője a Reménység Estéknek

Mit vársz az Ez az a nap! 2021-től?

Azt várom, hogy ahogy eddig is, úgy Isten most is nagy bizonyságot fog tenni. Nem a méretektől függ ez persze, de azért mégiscsak egy európai szintű történet lesz. Úgy vélem, hogy már a Roadshow-val együtt szellemileg ez egy nagyon fontos történés. Sok dolog van, ami fizikailag nem látható, ezeket a Biblia vetésnek hívja. Sokszor elkövetjük a hibát, hogy elvetjük a magot, amire ráhull a föld, s úgy érezzük nem történt semmi. Dehogynem! Vetettünk! Valami történni fog. A vetés és aratás törvénye megmásíthatatlan, s az Ez az a nap! sok területen már az aratásban van. Ez sokak érdeklődését pro és kontra felkelti. Bízom benne, hogy az Ez az a nap! 2021 után a folyton kritizálók elhallgatnak. Ha nem is fogadják el jónak azt, amit csinálunk, de legalább nem tesznek keresztbe.

Sokféle közösségbe hívnak téged, mit jelent számodra a felekezetköziség, az ökumené?

Szerintem az egyháznak ez az alapja. Nagyszerű, hogy vannak gyülekezetek, de nem gondolkodhatunk csak a saját egyházunk falain belül, muszáj a külső kapcsolódást is megtalálnunk. Minden gyülekezet olyan, mint egy szál, egy kötél: egyesével próbáljuk belelógatni a vízbe, mert az Úr halfogásra hívott el bennünket. De se kampónk, se csalink, mert nem ismertük fel, hogy a feladat nem ez, hanem hogy a kis szálamat odategyem a másik mellé, s amikor öt szál már egymás mellett van és keresztbe is áll néhány, akkor azt már nem szálaknak, hanem hálónak hívjuk. Hiszem, hogy ha így merítünk, akkor meg fog történni az, amiért az egyház született.

Az Ez az a nap!-nak ez egy óriási erőssége, s én magam is mindenhol ezt keresem. Szeretném egyre inkább a falakat lerombolni. Merjük egymásnak azt mondani, hogy különb vagy mint én, mert a Biblia is azt mondja, hogy különbnek tartsátok egymást magatoknál. S ha ez megtörténik visszafelé is, akkor óriási dolgok, nyitások zajlódnak le, és megszűnnek a vélt vagy valós sérelmeink, amik eddig távol tartottak bennünket egymástól.

Mit jelent számodra az Ez az a nap! 2020 Online mottója, hogy Jézus az élet?

Ha Jézusról, mint az életről beszélünk, akkor teljesen el kell felejtenünk a földi vonalat. Amikor az ember megpróbálja megfogalmazni, hogy mi az Isten, akkor alapul veszi a saját életét, saját határait, s abba, arra nézve, azon mintán alapulva próbálja valahogy megfogalmazni a teremtőt. Ezt azonban így nem lehet. Ha nem kár és szemét mindaz, amit ma életnek hívunk – pénzt keresünk, házasodunk, karriert építünk –, ha nem tudom ebből a keretből kivenni Istent, akkor jönnek a torzulások. Ettől függetlenül kell, hogy megfogalmazódjon az Isten, és minden ráadásul megadatok nekünk. A Biblia ezt tökéletesen mondja. Keressük Isten országát, s akkor ő lesz az élet, és mindaz, amit én életnek hittem rájövök, hogy csak hab volt a tortán, mindaz csak a ráadás volt. De a sütemény, ami a lényeg, az a láthatatlan világ. Ez az élet. Az, hogy Jézus az élet az egy másfajta dimenzió, mint amiben most élünk, s ha az emberekkel ezt megtudjuk értetni akkor utána Isten már kézbe veszi a dolgokat. Ez nagyon izgalmas, ez az élet!