Érdekes anyagból vagyunk mi gyúrva, sok minden ki tud jönni belőlünk, és tényleg az a jó, ha a józan ész a legjobb barátunk. A Stryper, mely nevében és csíkos ruhájú megjelenésében is Jézus szenvedésére utal, hihetetlen pályát futott be, és a fiúk (immár férfiak) ma is aktívak.

1983-ban indultak el, és rövidesen milliós példányszámban fogytak a lemezeik. Folyamatosan jelen voltak a MTV adásaiban, ami elképesztően nagy dolog volt. Ott hirdetni az evangéliumot, ahol sikamlós klipek és trágár rapszövegek mennek tucatszámra! A csapat frontembere, Michael Sweet (nekünk csak Édes Mihály) fantasztikus zeneszerző, a témák pedig élesek, amilyen a jó rock maga.

Stryper – Calling On You

Ehhez a stílushoz ilyen szavak illenek, mint: támadás, harcos, szabadság, teljes, mindig, le a gonosszal és így tovább. Ne köss alkut, adj oda mindent Jézusnak, küzdj, és teljesen kötelezd el magad. Megalkuvást nem tűrő tanítványságot fogalmaztak meg, magasra tették a mércét – pont oda, ahol a Bibliában van.

Mivel fantasztikusan jó zenét játszottak, a nemkeresztény közeg is befogadta őket, sőt odavolt értük. Bibliákat dobáltak a koncert alatt a közönség közé, és aki elkapta, nagy valószínűséggel máshonnan nem kapott volna. Ám a hívő társadalom nem fogta fel, hogy mekkora lehetőség adatott általuk, és sok kritikát kaptak.

Stryper
Sokakat döbbentett meg a Stryper megjelenésével

Olyan ez, mint amikor egy misszionárius jó feltételekkel bérelhetett egy Mercedes autót. Felrótták neki, hogy miért jár luxuskocsival, pedig annak a fenntartási költsége jóval alatta volt az amerikai autóknak. Végül aztán visszaadta a Mercit, vett egy másik kocsit, és egy csomó pénzt költhetett aztán javításokra.

Ez a felületes ítélkezés mindannyiunkat elérhet – nagyon vigyázni kell a véleményalkotással, pláne, ha az negatív végkimenetelű. Hőseink tíz év szárnyalás után feloszlottak, Sweet pedig egy évre rá, első szólólemezével megalkotta a talán legdallamosabb modern gospel pop-rock albumot. Aztán újra összeálltak, és azóta is jönnek a nóták, és szól a rock – Jézus üzenetével.

A Stryper egy újabb dala 2013-ból