Martin Smith egy autóbaleset miatt lábadozott, de már nem lázadozott, hanem igent mondott. Elindult a Delirious? – így, kérdőjellel a végén. Elkezdődött egy 17 éves utazás, amely milliók életére volt aztán hatással. Először csak próbálkoztak a Cutting Edge formációval, melynek koncertjén így örültek a Megváltásnak, együtt énekelve a Happy Song (Boldog ének) dalt:

Martin Smith ekkora már technikusként dicsőítő csoportok sokaságát hallotta, látta Kevin Prosch szabadságát, és mindeközben formálódott a saját, egyéni stílusa is. Az együttes tagjai elég szoros kapcsolatban álltak egymással, hiszen a basszusgitáros három lánytestvére az énekeshez, a billentyűshöz és a doboshoz ment feleségül – szóval sógorock a javából.

Aztán jöttek az emblematikus dalok, mint a Did You Feel the Mountains Tremble? (Érezted, ahogy megremegnek a hegyek?), a History Maker és a többi.

Did You Feel the Mountains Tremble?

A brit pop-rock stílus jól kirajzolódik számaikban, ám például a Shout to the North dallamos felvételét bármelyik latin együttes bevállalná. Egy friss, lendületes, kreatív hangzás jelent meg a színpadon, élén a belső szabadságát művészileg megélő énekessel. A világon talán a legismertebb, de Amerikában biztosan a legkedveltebb ének, az I Could Sing of Your Love Forever (Örökké tudnék énekelni a szeretetedről), melyet az alábbi videón nem más ad elő egy szál gitárral, mint a nemrég hívővé lett Justin Bieber.

I Could Sing of Your Love Forever Justin Bieber előadásában

Az együttes rengeteget koncertezett Indiától Amerikáig, és hozzánk is eljutottak. A tengerentúli turnékra vitték mind a 17 gyereket, akik ugye unokatesók voltak, és rettentően élvezték ezeket az utakat.

Egy magyar lány segített másfél évig Martin Smith feleségének az öt gyerek nevelésében és a háztartás vezetésében. Mint elmondta, onnan a közelből is Martinék nagyon hitelesek voltak. És ez a legfontosabb: ugyanannak lenni a hétköznapokban és a színpadon is, és ugyanebből írni a számokat is. Az Ez az a nap! készül a Puskás Aréna stadionos dicsőítő alkalmára, ehhez hasonlóban eddig az 1997-es londoni Wembley volt a legnagyobb. A Delirious? itt is fellépett. Hallgassuk 45 ezer emberrel együtt a Sanctify (Megszentelődni) éneket a londoni stadionból:

Az együttes feloszlása után is aktívak maradtak a tagok. Martin szólókarrierjét jól ismerjük, az Ez az a nap! Roadshow koncerteken is velünk volt. A billentyűs, Tim Jupp elindította az egyik legnagyobb angol szabadtéri keresztény zenei fesztivált, Big Church Day Out elnevezéssel, a gitáros pedig Michael W. Smith zenekarában játszik.

Egy ilyen nagy formátumú együttes hatásait lehetetlen felmérni, hiszen akikre hatással voltak, azok másokra lettek hatással, akik szintén adták tovább az életet.

Végül következzen egy daluk, mely egy egész város Istenhez fordulását fejezi ki. A szöveg, a képek mind megrendítően mozgósítanak, hogy lássuk Istent egy egész települést átalakítani.

Paint the Town Red (Fesd pirosra a várost)

Delirious?: kezdd el kicsiben, találd meg a saját hangzásvilágodat, írd ki magadból a gondolataidat – és mindezt magas zenei színvonalon. Aztán menedzseld a sikert, a fényeket, a hírnevet, és maradj meg annak, aki voltál. Vagyis legyél mindvégig hiteles. Mindettől voltak annyira jók.

Delirious?
Delirious? csapatkép