Michael W. Smith például már most egy hosszú életpályára tekinthet vissza. 25 éves korában lett ismert énekes, és máig “ott van a szeren”. 44 évesen a Worship albummal (pont ama szeptember 11-én jelent meg) váltott a popzenéről a dicsőítésre, és innen ívelt egy újabb magasságba a pályája. Ha úgy tetszik, ez után lett igazán lévita belőle, és 65 évesen ma is aktív. Itt az az ének, mely általa is lett annyira közismert, és pár éve szinte himnuszává vált a modern dicsőítésnek:

Waymaker (Útkészítő)

De ugyanez elmondható a legendás rap csapat a DC Talk két énekeséről is. TobyMac illetve Michael Tait hallatlanul aktív, fiatalos és lendületes. TobyMac Istenbe vetett bizalmát az sem ingatta meg, hogy elvesztette huszonéves fiát, hanem inkább elmélyítette azt. Ha azt énekli, hogy átjutunk a nehézségeken, akkor elhisszük, mert tudjuk, hogy miken ment keresztül, és látjuk, mennyire bizakodó, s miként ragaszkodik Istenhez. Íme egy tavalyi koncertfelvétele:

21 Years/See the Light (21 évesen/Lásd a fényt)

Következő idősödő lévitánk Michael Card, aki ma is aktívan koncertezik, sorra írja a dalait – talán termékenyebb, mint valaha volt. Ezen a felvételen egy másik korosodó, nála is három évvel idősebb géniusszal énekel együtt. John Michael Talbot egy lemezen felénekelte Card hat dalát, és viszont. Most együtt hallhatjuk őket:

One Faith (Egy a hit)

Ám jó, ha egy modernkori lévita már fiatalon beleveti magát a szolgálatba. Erre volt nagyszerű példa a Jesus Culture, mely egy gyülekezetnek volt az ifjúsági dicsőítő zenekara. Aztán az egész világé lettek. Az a szabadság, az a mélység, az a lendületesség, az az elsöprő vágy Isten megismerésére. Amilyen intenzíven vonzotta őket Jézus, s amilyen eredeti módon hitelesítette mindezt a Szentlélek. Egyik ikonikus daluk volt a Your Love Never Fail (A te szereteted nem szűnik meg):

Your Love Never Fail (A te szereteted nem szűnik meg)

Eileen Walker elsős középiskolás kora óta kellett hogy küzdjön az aggódással és a félelemmel, és akkoriban jelezte neki Isten, hogy csak nyugodjon meg, és pihenjen ott nála. Ha fiatalon átéljük Isten gondoskodását, akkor ezt egyre erőteljesebben tudjuk másoknak is átadni. Dávid király sokszor tapasztalta, hogy Isten miként vigyáz rá, és segíti meg harcaiban. Ezért is tudott kiállni és győzni aztán Góliát ellen is. Eileen éneke minden helyzetre igaz: – nem kell aggódnom, nem kell félnem.

Rest (Pihenj meg)

Eleinte újdonságként éljük meg egy dicsőítő csapat feltűnését. Volt a Maranatha, aztán jött a Scripture in Song és a Vineyard. Graham Kendrick és Noel Richards majd Matt Redman. Megérkezett a Hillsong, a Jesus Culture, a Bethel és az Elevation. És ott van még sok ezer brazil, Dél-afrikai, francia, svéd, horvát orosz és amerikai együttes, akik hétről-hétre dicsőítik Istent és Jézust. Közülük lesz, aki szélesebb körben ismertté válik, ám a többség egy közösség keretein belül szolgál hűségesen. Először fiatalon, lelkesen, majd idősebben lelkesen, később pedig – szintén lelkesen – esetleg átadva tapasztalatait a következő generációknak. Kezdjük el fiatalon, és énekeljünk az Úrnak, ameddig csak tudunk. Aztán pedig majd örökkön örökké.