A Biblia tele van inspirációval és bátorítással, és a Szentírást böngészve találhatunk olyan igeverseket, amelyek az emberi lét minden szegletéhez szólnak. Amikor megpróbáltatáson megyünk keresztül, a Bibliát keressük bölcsességért és vigasztalásért. Máskor egyszerűen csak elolvasunk egy napi részt, olyan igazságot keresve, amelyet aznap alkalmazhatunk. A Szentírás képes elérni az embereket szerte a világon, bizonyos célközönségekhez konkrétan is szólva. Amikor a sportolóknak szóló motivációs bibliaversekről van szó, talán meglepődsz, hogy mennyi mondanivalója van Istennek számukra.

1Korinthus 9:24-27

Nem tudjátok-e, hogy akik versenypályán futnak, mindnyájan futnak ugyan, de csak egy nyeri el a versenydíjat? Úgy fussatok, hogy elnyerjétek. Aki pedig versenyben vesz részt, mindenben önmegtartóztató: azok azért, hogy elhervadó koszorút nyerjenek, mi pedig azért, hogy hervadhatatlant. Én tehát úgy futok, mint aki előtt nem bizonytalan a cél, úgy öklözök, mint aki nem a levegőbe vág, hanem megsanyargatom és engedelmessé teszem a testemet, hogy amíg másoknak prédikálok, magam ne legyek alkalmatlanná a küzdelemre.

Mint a többi versben, amelyeket ebben a bejegyzésben tárgyalunk, ezeknek a verseknek is az üzenete mindenkire vonatkozik. Pál itt azt mondja, hogy mindig fegyelmeznünk kell magunkat. Ha LeBron Jamesnek, akit minden idők egyik legjobb kosárlabdázójának tartanak, még mindig szüksége van arra, hogy meccsfilmeket nézzen, súlyokat emeljen és gyakoroljon a csapatával, akkor tudjuk, hogy nekünk is mindig azon kell dolgoznunk, hogy fejlődjünk.

Soha nem fogod elérni azt a pontot, amikor már eléggé hasonlítasz Jézushoz ahhoz, hogy abbahagyd az Isten által neked adott hivatás követését. Még Pál is azt mondja itt, hogy továbbra is kihívások elé állítja magát, hogy ne üres szavakat mondjon. Ahogy a kereszténynek, úgy a sportolónak is minden alkalommal előre kell tekintenie. Ne nyomd meg a szundi gombot. Hagyd ki a gyorskaját. Nyugodtan pihenj, de ne hanyagold el a fegyelmet.

5Mózes 8:17-18

Ne gondold tehát majd magadban: Az én erőm és hatalmas kezem szerezte nekem ezt a gazdagságot! Hanem gondolj mindig Istenedre, az ÚRra, ő ad neked erőt a gazdagodáshoz, hogy szövetségét, amelyre esküt tett atyáidnak, fenntartsa mind a mai napig.

Amikor a sportolók sikert tapasztalnak, azt gyakran pénzzel, hírnévvel és/vagy más különleges kiváltságokkal jutalmazzák. Mindenki azt mondja, hogy milyen nagyszerű vagy, így természetesen ez a fejedbe szállhat. Könnyű azt gondolni, hogy “Én vagyok az, aki bejár az edzőterembe, aki rengeteg órát dolgozik. Megérdemlem ezt”. Ne feledd, hogy csak Isten kegyelméből lélegzel egyáltalán, nem is beszélve arról, hogy élvezed a munkád gyümölcsét.

Talán nem ez tűnik a legjobb választásnak a sportolóknak szóló motivációs bibliaversek közül, de ezekben a versekben igazából jó hírek vannak. Minden győzelmed, pénzed és bármi más áldásként adatott neked Istentől. Ezekben a versekben az izraelitáknak azt az üzenetet közvetítik, hogy az áldások, amelyeket Isten adott nekik, az irántuk való szeretetének jelei, valamint a hivatásuk betöltésének eszközei. Ha sikereket éltél meg a pályán, hogyan használod ezt a platformot? Mit teszel az áldásaiddal, hogy másokat Krisztushoz vezess?

Zsidókhoz írt levél 12:1-2

Ezért tehát mi is, akiket a bizonyságtevőknek ekkora fellege vesz körül, tegyünk le minden ránk nehezedő terhet és a bennünket megkörnyékező bűnt, és állhatatossággal fussuk meg az előttünk levő pályát. Nézzünk fel Jézusra, a hit szerzőjére és beteljesítőjére, aki az előtte levő öröm helyett – a gyalázattal nem törődve – vállalta a keresztet, és Isten trónjának a jobbjára ült.

A Zsidókhoz írt levél 12:1 az egyik első vers, ami az embereknek eszébe jut, amikor a sportolóknak szóló bibliaversekről van szó, és nem véletlenül. Sportos értelemben a vers azt mondja a sportolónak, hogy tisztítsa meg az elméjét minden zavaró tényezőtől, és teljes gőzzel a célra tekintsen. Amikor egy stadionban versenyzel, mindenhonnan érkezhetnek feléd zavaró tényezők. Fontos, hogy a feladatra koncentrálj. Természetesen a sportolónak más dolgok is elhomályosíthatják az elméjét. Iskola, családi gondok, pénzügyi kérdések, párválasztás, stb. Az élet gyakran útjába állhat annak a dolognak, amit hajszolunk.

A keresztény sportolók számára a versnek van egy másik értelme is. Mi, hívők, mindannyian a Teremtőnk által ránk hagyományozott igaz hivatást követjük. Könnyű belemerülni az élet dolgaiba, és elfelejteni, hogy mi az, ami igazán számít. Ahelyett, hogy a mindennapi rutinok miatt elakadnánk, helyezzük előtérbe a fontos feladatokat a felesleges vagy talán kifejezetten ártó dolgokkal szemben. A krisztusiasság sokkal magasabb cél, mint egy érem vagy egy bajnoki cím.

Zsidókhoz írt levél 12:11

Az első pillanatban ugyan semmiféle fenyítés nem látszik örvendetesnek, hanem keservesnek, később azonban az igazság békességes gyümölcsét hozza azoknak, akik megedződtek általa.

Minden sportoló tudja, hogy a fegyelem kemény dolog lehet. A nehéz döntés meghozatala, hogy akkor is edzeni kell, amikor lustálkodni akarsz, az élet nagyjából minden területén igaz.

Ugyanez elmondható a keresztény életről is. Bár könnyebbnek tűnhet, mint maratont futni vagy minden nap edzőterembe járni, vannak olyan napi fegyelmek, amelyek mellett a keresztényeknek nehéz lehet elkötelezni magukat. A következetes csendes idő megtartása, az evangelizáció, a tanítványság és az imádság csak néhány olyan terület, ahol a keresztényeknek nehéz olyan aktívnak lenniük, amennyire szeretnének. Nem számít, milyen fegyelmet próbálsz elsajátítani hívőként vagy sportolóként, fontos, hogy ne feledd, az előnyök erősen felülmúlják a hátrányokat.

Ézsaiás 40:28-31

Hát nem tudod, hát nem hallottad? Örökkévaló Isten az ÚR, ő a földkerekség teremtője! Nem fárad el, és nem lankad el, értelme kifürkészhetetlen. Erőt ad a megfáradtnak, és az erőtlent nagyon erőssé teszi. Elfáradnak és ellankadnak az ifjak, még a legkiválóbbak is megbotlanak. De akik az ÚRban bíznak, erejük megújul, szárnyra kelnek, mint a sasok, futnak, és nem lankadnak meg, járnak, és nem fáradnak el.

Játszottál már olyan mérkőzésen, ahol mindenki azt várta tőled, hogy jobbá tedd a csapatot? Nehéz lehet annak, akinek minden meccsen a győztes dobást kell bevinnie. Milyen jó érzés tudni, hogy az üdvösségünk nem a saját erőnkön múlik. A nap végén Isten irányít. Nem számít, milyen erős vagy gyors vagy, előbb-utóbb elfáradsz. A világegyetem Istene azonban korlátlan energiakészlettel rendelkezik. Ő nem pihen.

Egy másik igazság ebből a kiválasztott szentírási részből az, hogy Isten erőt is adhat nekünk. Amikor a bajban az Ő nevét hívjuk segítségül, Ő megadja nekünk a szükséges kitartást, hogy túléljük a támadást. Lehet, hogy még mindig emberek vagyunk, de az Úr meg tudja adni nekünk azt a második lendületet, amire szükségünk van ahhoz, hogy túléljük a napot.

2Timóteus 4:7

Ama nemes harcot megharcoltam, futásomat elvégeztem, a hitet megtartottam.

Mindannyian szeretnénk elmondani a nap végén, hogy mindent beleadtunk. Akár tanár, akár építőmunkás, sportoló vagy orvos, jó érzés este a párnára hajtani a fejünket azzal a tudattal, hogy nem fogtuk vissza magunkat. Kevés olyan kiábrándító dolog van, mint elveszíteni egy meccset, és tudni, hogy többet is tehettél volna. Ez azt jelenti, hogy cserben hagytad az edződet, a családodat, a szurkolóidat és a csapattársaidat. Mennyivel fájdalmasabb lenne ez az érzés, ha az egész életedet összefoglalná?

Amikor eljön a nap, amikor szögre akasztjuk a cipőinket, valószínűleg lesz egy-két olyan eredmény, amit nem értünk el. Ez felzaklató, de ilyen az élet természete. Ez a vers a jól megélt élet himnusza. Pál nem azt mondja, hogy minden apró dolgot megtett, amit valaha is meg akart tenni az életben. Azt mondja, hogy a fontos dolgokat megtette. Megtette, amit Isten kért tőle.

Zsoltárok 73:26

Ha elenyészik is testem és szívem, szívemnek kősziklája és örökségem te maradsz, Istenem, örökké!

Lehet, hogy nehéz beismerni, de minden sportoló eléri a töréspontját. Legyen az egy sérülés, öregedés vagy csak egy átmeneti visszaesés, a kudarc olyasmi, amivel egyszer szembe kell néznünk. Ezekben a pillanatokban el kell gondolkodnunk a történteken és azon, hogyan lépjünk tovább. Ha a kudarcod valami egyszerű dolog, például a sportod mechanikája, akkor dolgozz azon, hogy korrigáld a tetteidet. A sérülések háttérbe szoríthatnak, de dolgozhatsz azon, hogy még jobban térj vissza.

Természetesen a játék egy nap véget ér. Minden sportoló visszavonul. Bármivel is nézel szembe, a legfontosabb dolog, amit nem szabad elfelejtened, hogy Isten fedez téged. Az értékedet nagyobb mércék határozzák meg, mint az, hogy hogyan teljesítesz a pályán. Isten az erőd és a célod forrása. Az, hogy elmaradnak az eredményeid, még nem jelenti azt, hogy kevesebb vagy, mint Isten gyermeke. Ő a végső díj.

Sportolóként meg fogod tapasztalni a sikert és a kudarcot, a dicsőséget és a fájdalmat. Ha a sikerhez kötöd az értékedet és a boldogságodat, egy ponton ez is kudarcot fog vallani. Ehelyett alapozd a létedet Krisztusra. Ő nemcsak megbízhatóbb, mint a siker, de kielégítőbb is. 

A Biblia az elejétől a végéig fontos igazságokat tartalmaz, ezért több száz más verset is lehetne még inspiráló bibliaversnek nevezni sportolók számára. Ez a néhány azonban jó kezdet. A keresztény sportolóknak nagy lehetőségük van arra, hogy az igazságot képviseljék a társadalomban és példaképként szolgáljanak a fiatalabb keresztények számára.

Forrás: K-LOVE