Amikor izgalmas dolgok történnek, kivel akarod először megosztani? Amikor szívszorító híreket kapsz, kinek mondod el, hogy vigaszt és megértést találj? Amikor reggel először Istenhez fordulsz mindazzal, ami a szívedet és a gondolataidat nyomja, az emlékeztet arra, hogy Ő az első, és ez rányomja a bélyegét a napod további szakaszaira. Íme, hat módja annak, hogy hogyan javítja a napodat, ha minden reggelt imával kezdesz.

1. Ha imádsággal kezded a napodat, az emlékeztet a célodra.

Az ember legfőbb célja, hogy Istent dicsőítse és szeresse Őt. Arra lettünk teremtve, hogy kapcsolatban legyünk az élő Istennel. Ez egy csodálatos lehetőség. Amikor imádságban hozzá fordulsz, még mielőtt felkelsz, vagy ahogy felkelsz, vagy amint felkelsz, akkor eszedbe jut, hogy az élet az Istennel való kapcsolatról szól, arról, hogy örülj Benne, szolgáld Őt, engedelmeskedj Neki, tetszést szerezz a szívének. A Zsoltárok 16:11 azt mondja: “Teljes öröm van tenálad, örökké tart a gyönyörűség jobbodon.” Légy az Ő jelenlétében az imádság által, és tapasztald meg ezt az örömöt azzal, hogy már korán reggel az első dolgod Őrá tekinteni.

2. A reggelt imával való kezdés segít élesíteni a fókuszt.

Pál apostol a Filippi 3:13-14-ben azt mondta:

“Egyet teszek: ami mögöttem van, azt elfelejtve, ami pedig előttem van, annak nekifeszülve futok egyenest a cél felé.”

Mi felé futott? A díj felé – az Istennel való közösség felé. Pál tudta, hogy az egyetlen dolog, amit tennie kell, az az Istennel való kapcsolatának megtartása és megerősítése.

Mi az az egy dolog, amit minden nap meg kell tenned? Lehet, hogy a válaszod az, hogy “gondoskodnom kell a gyerekeimről”. Vagy “be kell fejeznem ezt a feladatot”. Talán még az is lehet, hogy “túl kell élnem ezt a napot”. Pedig Isten azt mondja nekünk a Máté 6:33-ban, hogy “keressétek először Isten országát és az ő igazságát, és mindezek ráadásként megadatnak majd nektek.” Azzal, hogy imádkozva Istenhez fordulsz, megmutatod neki, hogy tudod, mi az az egy dolog, amit minden nap meg kell tenned, és ezáltal minden más dolog a helyére fog kerülni.

Sok hívő tapasztalja azt, hogy ha időt szán arra, hogy jól kezdje a napot – azzal, hogy egy kicsit korábban kel, hogy legyen ideje elcsendesedni és beszélgetni Istennel -, akkor mindenekelőtt arra a dologra tud koncentrálni, ami a legfontosabb (az Istennel való kapcsolatra), és utána a többi tennivaló csodálatos módon a helyére kerül.

3. Ha imával kezded a napodat, az növeli a produktivásodat.

Ha minél több időt töltünk imádkozással reggelente, annál többet fogunk elvégezni a nap folyamán. Ezzel szemben, amikor hajlamosak vagyunk kihagyni a reggeli áhítatot, akkor úgy érezhetjük, hogy semmire sincs időnk. Hogy lehet ez így? Istennek megvan a módja arra, hogy megszentelje az időnket, és segítsen nekünk abban, hogy produktívabbak legyünk a nap folyamán, ha először Őt keressük.

Azzal, hogy minden tennivalónkat minden nap először Hozzá visszük, egyben átadjuk azt az Ő irányításának, ami leveszi rólunk annak a súlyát és terhét, hogy úgy érezzük, nekünk kell irányítani a nap összes gondját. Ez a stressz elengedése segít abban, hogy produktívabb legyél. Segít abban is, hogy kevésbé szorongva élj, mivel emlékeztet arra, hogy végül is semmit sem irányítunk.

Isten Igéje azt mondja:

“Minden gondotokat őreá vessétek, mert neki gondja van rátok.” (1Péter 5:7).

Hatalmas felszabadulást jelent, ha átadjuk Istennek – a nap elején – mindazt, ami aggaszt és nyomaszt bennünket. Ekkor Ő tölt el minket békéjével és azzal az energiával, amire szükségünk van ahhoz, hogy egész nap produktívak legyünk.

4. Ha imával kezded a napodat, az csökkenti a szorongásodat.

Isten tudja, hogy stresszelünk a dolgok miatt. Talán ezért mondta nekünk a Filippi 4:6-7-ben:

“Semmiért se aggódjatok, hanem imádságban és könyörgésben mindenkor hálaadással tárjátok fel kéréseiteket Isten előtt; és Isten békessége, mely minden értelmet meghalad, meg fogja őrizni szíveteket és gondolataitokat Krisztus Jézusban.”

Azzal, hogy csendes elmélkedéssel és imádsággal kezded a napodat, megnyitod a kommunikációs csatornákat Isten felé, ami emlékeztet arra, hogy soha nem vagy egyedül. Ez segít abban is, hogy arra összpontosíts, hogy Ő irányít, és nem te. Azzal, hogy imádsággal kezded a napodat, nyugalmat hozol a reggeledbe, és megakadályozod, hogy a káosz belecsapjon a napodba. Cseréld az aggodalmaidat békére, azzal, hogy minden reggelt imával kezdesz, ez javítani fogja az egész napodat és csökkenteni a szorongásaidat.

5. Ha imádsággal kezded a reggelt, az segít megtalálni a rejtekhelyedet Istennel.

Dávid király, aki időnként nyilvánvalóan stresszes és levert volt, azt mondta:

“Egy dolgot kérek az Úrtól, azért esedezem: hogy az Úr házában lakhassam egész életemben; láthassam, milyen jóságos az Úr, és gyönyörködhessem templomában. Megóv engem sátrában a veszedelem napján. Elrejt sátra mélyén, magas kősziklára helyez engem.”

Zsoltárok 27:4-5

Dávid úgy gondolta, hogy mindazok közül, amit birtokolhatott (és egy király számára nem sok minden elérhetetlen!), egy rejtekhelyet akart Istennel – egy helyet, ahol elrejtőzött, megbújt, ahol nem érheti el a baj. Ezt a helyet úgy találta meg, hogy az Úrról elmélkedett, kereste az Ő arcát. Megtalálta azt a csendes időt, amikor Istenre összpontosíthatott.

Dávid nyilvánvalóan megtapasztalta a stresszt és a kiégést, és időnként úgy érezhette, hogy lemerülőben van. Mégis minden énekében találunk utalásokat arra, hogy reggelente elmerül Isten jelenlétében. “Figyelj hangos kiáltozásomra, Istenem, királyom, mert hozzád imádkozom!” (Zsoltárok 5:3).

6. Ha imádsággal kezded a napodat, az segít egész nap ráhangolódni a Lélek hangjára.

Amikor reggel megnyitod a kommunikációs csatornákat Isten felé az ima által, akkor a “fogadó oldalára” állítod magad. Ha reggel Isten csendes hangjára figyelsz, az ráhangolja az értelmedet arra, amit Ő mondani akar, és egész nap “csendes üzemmódban” tart. Ez megóv attól, hogy olyan tempóban fuss, amitől úgy érzed, hogy üresjáratban haladsz. Ha már reggel elsőként le tudod csendesíteni a szívedet, és ezt a csendes szívet meg tudod tartani egész nap, akkor megtaláltad a módját annak, hogy a “szentélyedet” magaddal vidd a munkád és a feladataid során, és nyugodt, csendes üzemmódban maradj.

Most már csak rajtad múlik

Tudsz-e találkozni Istennel minden reggel néhány percre, és így jól kezdeni a napodat? Tudsz-e imádságban elmélkedni az Ő Igéjén, hogy összeállítsd a gondolataidat és fontossági sorrendet állíts fel a napodban? Tudsz-e emlékezni arra, hogy mindenekelőtt az Istennel való kapcsolatod az, amiért itt vagy?

Azzal, hogy minden reggelt imával kezdesz, kikerülsz a zaklatott rohanás szokásából, és átváltasz egy lassabb üzemmódba, amelyben élvezettel járhatod végig a napodat, így nem fogod magad estére üresjáratban találni.

Forrás: K-LOVE