Szeretnénk hitben élni, de azt is szeretnénk, ha minden rossz dolgot meg tudnánk érteni, hogy miért történik. Azt akarjuk, hogy képesek legyünk azt mondani: “Ó, értem. Most már értem.” De ez nem a hitben való járás. Ez a látás alapján való járás. A hit azt jelenti, hogy bízunk Istenben akkor is, amikor nem látjuk őt. Amíg várunk arra, hogy megtapasztaljuk az örökkévalóság dicsőségét, bízhatunk abban, hogy Isten munkálkodik. És bízhatunk abban, hogy a Szentlélek tökéletesen közbenjár értünk.

“Gyöngeségünkben segítségünkre siet a Lélek, mert még azt sem tudjuk, hogyan kell helyesen imádkoznunk. A Lélek azonban maga jár közben értünk, szavakba nem önthető sóhajtozásokkal. S ő, aki a szíveket vizsgálja, tudja, mi a Lélek gondolata, mert Isten tetszése szerint jár közben a szentekért.”

Róma 8:26-27

Mit jelent az, hogy a Lélek sóhajtozik értünk? Pál ezt a “sóhajtozás” szót arra használja, hogy tükrözze azt, amit a teremtés tesz, és ez több dolgot elárul a Szentlélekről.

Először is, ez a sóhajtás mély érzelmekre utal. Talán nem gyakran gondolunk arra, hogy Jézus érzelmeket élt át, de életének egyik legmeghatóbb jelenete a János evangélium 11. fejezetében történik, amikor barátja, Lázár sírjánál sír. Ugyanígy a Lélek is velünk együtt érzi a fájdalmunkat. A legmélyebb pillanatainkban nem annyira válaszokat akarunk, mint inkább valakit, aki mellettünk van. Tudni akarjuk, hogy nem egyedül járunk a halál árnyékának völgyében. És pontosan ezt a bizonyosságot adja nekünk a Róma 8:26. Amikor sírunk, Isten Lelke velünk sír.

Ez jó hír egy olyan társadalomban, amely túl gyakran próbálja a fájdalmat lekicsinyítve kezelni. Hányszor hallottad már, hogy valakinek, aki nehéz időszakon megy keresztül, azt mondják: “Hát, legalább…”. Talán te is többször voltál már ennek a címzettje, mint szeretnéd. És ha őszinte vagy, valószínűleg te is mondtál már ilyeneket. A szenvedés azonban nem versenysport. Attól, hogy valaki mást elütött egy autó, még nem fog kevésbé fájni a krónikus térdfájásod. Attól, hogy valaki másnak halálos rákja van, a te meddőséged még nem kevésbé küzdelmes.

Hála Istennek, hogy a Lélek nem azzal reagál a fájdalmunkra, hogy “Legalább…”. A Lélek tudja, hogy a fájdalmunk valódi. Jézus tudja, hogy valódi. Ők veled együtt érzik, és a Lélek még mélyebben sóhajtozik, mint te.

De a Lélek nem csak együtt érez velünk. A sóhajtás a Lélek bölcsességét is jelzi. A Lélek Isten akarata szerint imádkozik. Az Atya akaratát imádkozza tökéletesen felettünk, hogy Isten jó szándéka beteljesedjen. A bizonyosság, hogy imádkozni fog értünk, olyasmi, amiben Jézus minden követője megnyugodhat.

Egy nagy imaharcos mindig azzal válaszolt egy szükséghelyzetre, hogy “Imádkozom érted. De ami még fontosabb, Jézus is”. És a Lélek is így tesz. Az egész Szentháromság részt vesz abban a munkában, hogy jót hozzon a szenvedésedből.

Légy bátorítva: A fájdalom pillanatában, amikor te magad sem tudod kifejezni a szavakat, a Szentlélek imádkozik érted.

Forrás: Churchleaders