Óriási viharba került a hajó, és bármelyik pillanatban elsüllyedhetett. A herrnhuti hívők azonban rendületlenül énekeltek, és beszéltek Istenről. John Wesley is ott volt a hajón, és megkérdezte őket, hogy nem félnek-e a haláltól? Mondták, hogy nem. – És a gyerekeitek? – Ők sem. Ez egy olyan Istenhez való közeledést indított el benne, aminek eredményeképpen Anglia és Amerika történelme megváltozott. Mert a Feltámadás az Élet totális győzelme a Halál felett. Nem elméleti, hanem valóságos, melynek minden ember a kedvezményezettje. Már, ha él vele. Mert akkor él általa is.

Az Élet szeretne bejutni oda, ahol a halál már megjelent, mert az pusztítani akarja a kapcsolatainkat. Sértődés, bántás, rosszakarat, bosszú, megcsalás, elhagyás, pletyka, rosszindulat, féltékenység, kibeszélés és társaik. Az Élet válasza erre: a szeretet, a hűség, a szavatartás, a botlások nem kiteregetése, a törődés, a másik melletti kitartás, elfogadás és tűrés, remény a javulásra, és (ha kell) konfrontálás az igazsággal.

Mert nem magától jön a kényszer, hogy többet és rendszeresen igyál alkoholt, vagy drogozz, még ha átmenetileg bele is menekülhetsz a fájó valóságból. Aztán persze majd a függés fog diktálni. Mi hajt bele a szex iránti felfokozott érdeklődésedbe, a perverziókba, a pornó kényszeres nézésébe? Talán lerobbant a stoppoló férfinek a kocsija, és amint elvittük A-ból B-be, útközben elmondta, hogy állandóan muszáj volt játékgépeznie. Valami betörte az akaratát, félretette a gondolkodását, be kellett mennie, és költenie a család pénzét.

Az Élet szabaddá tesz, és mentessé a rossz muszájoktól. A tőle kapott erővel te döntöd el, mit szeretnél csinálni, nem kényszeríthet senki. Nem ejt rabul semmilyen szokás, ami tönkretenné az egészségedet, elvenné a pénzedet, és a szeretteidre, barátaidra fordítható idődet. Lesz erőd nemet mondani, és szabadságnak, nem pedig lemondásnak látod nem tenni azt, ami ártana, vagy függésbe vinne. Az Élet ki akar váltani a félelemből, a pánikérzésekből, az önmagaddal való állandó elégedetlenségekből, a zavarból, az elhúzódásból, a bizonyos helyzetekben átélt kényelmetlen érzésekből. Az Élet szeretetet áraszt, és akkor nem számít, hogy csámpás vagy, pattanásos vagy, hogy rossz döntéseid miatt szégyenkezned lehetne. Az Élet nem korhol, és le akarja oldani rólad mások vagy önnön magad hibáztatását, vádlását, kárhoztatását. Az Élet felemeli és széppé teszi a lenézettet, a megvetettet, a kudarcost, a hibázót. Repülhetsz a szárnyain, melyeket aztán oltalmazva kerít köréd.

És végül a legnagyobb vívmánya a Feltámadásnak: maga a Feltámadás. A Halál egy személy és egy állapot is, aki nem szeretné, ha tudnánk, hogy létezik. Mindenhol ölni és pusztítani akar, de úgy, hogy ne derüljön ki, hogy ő van mindezek mögött. A Feltámadás előtt is ölt, de nem tudta, hogy az Élet az erősebb. És azóta is ez az Élet dolgozik azokban, akik kapcsolatba lépnek az Élettel. Ez a feltámadt Élet aktívan támad, behatol a halál uralta helyekre, és kiszabadítja a tántorgó megtévesztetteket. Tanúi tudatában vannak annak, hogy győzött az Élet, kitartóan imádkoznak, szelíden viselkednek, próbálnak jót tenni, mondani és gondolni. Tudják szeretni a legutálatosabbakat is, a fizikailag és lelkileg undorítókat. Az Élet azért tud segíteni, mert ő is elment a mocsokba, a legszélére, a legmélyére. Nem lehetünk annyira lenn, ahol ő ne járt volna. Pont azért, hogy megértsen, kimentsen, s hogy bízhassunk benne. Volt a láthatatlan világban egy jelenet, amit a Marvelnek kellene megfilmesítenie. A feltámadt Jézus totális letámadást indított, pellengérre állította az összes gonosz lényt, aki csalja, bántja, öli az emberiséget, ahogyan „a szellemi világ fejedelmeit és uralkodóit Krisztus közreműködésével megfosztotta hatalmuktól, és diadalmenetében közszemlére tette őket, mint győztes hadvezér a foglyait.” A Feltámadás tanúja, Péter biztosan tudta:

„Tudjátok, hogy Jézus sok helyen járt, sok jót tett az emberekkel, és megszabadította azokat, akiket a Sátán az uralma alatt tartott — mert Isten volt vele. Mi láttuk mindazt, amit Jézus tett Júdeában és Jeruzsálemben, és tanúskodunk arról, hogy mindez igaz. Azután Jézust keresztre feszítve megölték, de Isten a harmadik napon feltámasztotta, és világosan megmutatta az embereknek, hogy Jézus él.”

Ahogy az egyedülállóan szenzációs Carman énekelte: bármilyen fájdalmas is a péntek, a vasárnap már közeledik felénk.

Sunday is on the Way