Minden kicsiben kezdődik el. Jézus megjelenhetett volna a felhőkben, dicsőségesen, angyalok ezrei kíséretében, de ő más módon érkezett. Kicsi és jelentéktelen kezdetet választott, és ha mi segíteni akarunk valahol, akkor az szintén gyakran kicsiben indul.

Egy néni, egy bácsi, egy megzuhant barát, egy válás felé tántorgó házaspár vagy egy hajléktalanság közeli ismerős. Mai példánk legyen biztatás mindenkinek, aki az élet bármelyik területén szeretne segíteni. Mert néha egy egészen apró ötlet akár millióknak segíthet. De ha nem, az sem baj, egy ember megsegítése is óriási dolog. Főleg neki.

Yad Sarah

Lássuk, hogy egy kicsi magból mekkora fa magasodhat. Létezik egy szervezet, melynek Yad Sarah (Sára emlékére) a neve, mely egy középiskolai tanártól (Uri Lupolianski) indult el az 1970-es években. Egyik diákjának télre kellett egy belélegeztető készülék, melyet végül a felesége kért el egy szomszédjuktól. Uri rájött, hogy nincs ilyen rövid távú bérbeadásos egészségügyi eszköz kölcsönző, s így saját pénzéből vett még néhány ilyen készüléket. Ezt hallva, az ismerősei elkezdtek hozni mankókat, járókereteket és tolókocsikat, hogy kölcsönadhassa azokat. Többekkel konzultált, majd az apjától kapott pénzzel tovább fejlesztve, országos szervezetté tette ezt a kis kezdeményezést.

Céljuk, hogy – kortól, nemtől, vallástól függetlenül – hozzásegíthessék az embereket, hogy otthoni körülmények között gyógyulhassanak. Ma már 7000 önkéntes segíti munkájukat az ország 120 helyén. 750 ezer honfitársuknak segítenek évente, így az ország lakosainak többsége már találkozott velük. A koronavírus idején ők reagáltak a leggyorsabban, és 28 ezer otthonba juttattak el oxigént adó, illetve lélegeztető gépet, s ezzel nagyon sok életet mentettek meg. Ennek köszönhetően több hely maradt a kórházakban, és ennek is sokan köszönhették az életüket. A fenntartásukhoz szükséges pénz 87%-a magánemberektől érkezik, és betegségmegelőző, könnyítő tevékenységük, átszámítva 130 milliárd forint könnyebbséget jelent az egészségügynek.

Elképesztően ötletes tevékenységeikből jöjjön egy kis ízelítő: 300 ezer darab, 300 féle ingyenesen kölcsönözhető orvosi segédeszköz, asszisztens képzés 50 év fölötti új bevándorlóknak, elsőként az országban személyi segélyhívők kihelyezése, speciális mikrobuszokkal mozgáskorlátozottak eljuttatása az orvosokhoz, rászoruló turistáknak ugyanez a reptérről a szállodába, ételt visznek, ruhát a tisztítóba, megtanítják, hogy kell a segédeszközöket használni, jogi képviseletek adnak, olcsóbb fogászatot biztosítanak, megjavítják, ha elromlik valami a rászorultaknál, foglalkoztatási központjaik vannak, időseknek, gyerekeknek speciális foglalkozás illetve játékok.

A lezárások idején volt, hogy egy termetes hölgy kerekesszéke nem fért be a liftbe, és emiatt nem tudott kimozdulni otthonról. Addig kerestek, míg nem találtak egy olyan kocsit, melynek keskenyebb volt a keréktávolsága. Egy másik esetben pedig egy nagyon ritka gyógyszer miatt lett rosszul valaki, melyet a járvány miatt akkor nem lehetett beszerezni. Addig mentek utána, míg nem találtak egy hasonló hatásút a készletükben, s így időben tudtak segíteni. Lupolianski azt mondja, hogy ez nem egy szervezet, melynek vannak önkéntesei, hanem vannak az önkéntesek, és ez az ő szervezetük.  

Egy tanár szeretett volna segíteni egy légzési nehézségekkel küszködő diákjának. Egy kisbaba megszületett Betlehemben. Valaki megír egy kis éneket, más pedig meghallgatja egy barátjának a problémáit. Lesz, aki naggyá növi ki magát, és lesz, aki csak egy valakin segít. Ezt nem mi döntjük el, ezt sok minden befolyásolja. De az a mi hatalmunkban áll, hogy fejlesszük a jellemünket, az időbeosztásunkat, az Úrral és a mellettünk levőkkel való kapcsolatunkat. Ha ezekben fejlődünk, akkor többféle módon, nagyobb időkeretben, okosabban tudunk másokon segíteni. Kicsiben vagy nagyban – ami mindegy. Mert aki hűséges a kevesen, az a sokon is az lesz. Mert az egy belélegeztetőből lehet 300 ezer is idővel. De minden eggyel kezdődik, aztán jöhet a kettő és a több. Ötlet és hűség. E kettő kell nekünk. 

Forrás: Cross Rhythms Magazine