Kedves 18 éves Jennie!

Ahogy nézem az életedet és a döntéseidet, az jut eszembe, hogy: “Hagyd abba!”. Hagyd abba a pörgést, az állandó aggódást, hogy ki mit gondol rólad. Lenne egy másik tanácsom is: “Kezdd el!”. Kezdj el nyugodtan az lenni, akinek Isten kigondolt, hallgass Lelkének a hangjára, hogy megtudd, mit szeretne veled és általad megtenni.

Ne próbálj mindent kontrollálni, és ne akarj annyira tökéletes lenni. Senki sem tökéletes, az csak Jézus tudott lenni. Nem létezik olyan futóverseny a földön, aminél ha áthaladsz a célon, akkor megnyugodhatsz, mert beérkeztél valami véglegesbe. Ez a végéremehetetlen hajszoltság nem fog megszűnni. Így jobb, ha le is állsz vele. Ne fuss ábrándok után, ne üldözd ezt a világot, s mindazt, ami abban van, mert az soha nem ad megelégedettséget. Mindened meglehet, mégis üres maradhatsz. Ne engedj tovább annak az érzésnek, hogy az embereknek elegük van belőled, s hogy talán Isten sem venné hasznodat.  Ő tudna mit kezdeni veled.

Jennie Allen
Jennie Allen

De mielőtt erre sor kerülne, át kell menned az aggódáson, depresszión, egy problémás házasságon, és az attól való félelmen, hogy elszúrtad a gyerekeid nevelését. Lehet, hogy jön egy vetélés és a gyógyulás egy evészavarból. Jönni fog egy életszakasz, amikor eléggé eldugott életet élsz majd. Ám amíg kevesebbet látszol, és nem is dícsér meg senki, tehetsz valamit Isten országáért. Egyszerűen szeresd az embereket. Szeresd azokat, akiket Isten hoz az utadba, úgy, hogy ez szimpatikussá tegye Őt. Bátran használd azokat az ajándékaidat, melyeket  Isten adott neked, amikor és ahol csak lehet. Időd többségében nyolcan lesztek a nappaliban, és a többieket gazdagíthatod az életeddel. Ez az, ami igazán számítani fog. Ne is csodálkozz ezen.

Ne aggódj a fiúk miatt. Istent kihagyva ne gondolj kapcsolatra. Mert ha össze is jönne, mindig éreznéd Isten hiányát. Kezdj el Vele időt tölteni. Tudom, hogy 18 évesen még szívesen tetted ezt… de később se hagyd abba. Legyen egy érzelemdús, bensőséges kapcsolatod Istennel, s ha kell, küzdj meg érte, hogy így lehessen. Mint ahogy küzd valaki, hogy a földön elérjen valamit. Amit ebben a kapcsolatban megélsz, annak kihatása lesz életed későbbi szakaszaira és az örökkévalóságra is. Ne függj annyira másoktól. Persze szükséged van rájuk, nekik pedig rád, de tudj nélkülük is dönteni, amikor elágazáshoz érsz. Ugyanakkor vedd észre, mennyire értékesek a kapcsolataid, barátságaid, mert rájuk bármikor szükséged lehet. Az a helyzet, hogy többekkel, akikkel most együtt tanulsz az egyetemen, egész életedben folytatódik majd a kapcsolatotok.

Fektess sokat ezekbe a kapcsolatokba, és ne a randikon járjanak a gondolataid. Ne az emberek véleménye alapján dönts, hanem tanuld meg felismerni Isten hangját. Arra pedig hallgass. Ismerd meg a Bibliát, hogy felismerd, mikor szól Isten, és mikor a téged körülvevő világ. Tudd megkülönböztetni a kettőt. A jövő miatt se aggódj. Azt gondolod, hogy tudod, hogy mit akarsz, s hogy miként fog az végbemenni, de minden máshogy alakul, mint ahogy most felvázolod. Sokkal nehezebb, és ugyanakkor sokkal jobb is lesz. Úgyhogy ne találgass, inkább fogadd el nyugodtan, hogy nem ismered a jövőt

Biztosíthatlak, hogy Isten újra meg újra megmutatja majd a következő lépést, és nem tesz rád túl sok terhet. Ha várni kell, legyél nyugodt, akkor is, ha bizonytalanságban vagy. Gyakorold, hogy megteszed azt, amit kér tőled, és engedelmeskedsz annak, amit a szívedre helyez. Lehet, hogy imádkozni kér valakiért, vagy beszélsz valakinek a hitedről, csak szokd, hogy engedelmeskedsz Isten kérésének, bárhol is jelez, bármit is kér, mert ez a javadra válik. Nagy dolgokat is fogsz majd tenni Isten ügyéért, de minden az apró engedelmességekkel kezdődik.

Hallgass rám, és hajtsd oda a fejed a mellkasára, és hallgasd, hogy mi az, amit most kér tőled. Ne nézegess tovább körbe, s ne a másokkal való összehasonlítgatás döntse el, hogy sikeres vagy-e. A körülötted lévők a csapattársaid, aki veled együtt futnak az élet pályáján.

Amíg összahasonlítod magad velük, addig nem leszel képes szeretni őket, és nem tudsz örülni annak, amit Isten tesz az életükben. Kezdj el örülni annak, amit Isten kialakított bennük, amit Ő adott nekik. A lányok közti egészséges barátság azon alapszik, hogy örülünk a másik sikereinek. Gyakorold ezeket, mert ennek hasznát veszed a későbbiekben is – úgy a szolgálatban, mint az életben. Most kezdd el, életed eme szakaszában. Ne ítéld el azokat, akik nem ismerik Istent, inkább tudd meg, mire lenne szükségük, mi az amit kedvelnek, miért lelkesednek.

Legyél elérhető, időnként keresd meg őket. Te juss először az eszükbe, ha bajba kerülnek, vagy nehéz szakaszon mennek át. Legyél a közelükben, mert éhezik Istent, és Isten teremt majd lehetőségeket azoknak az életében, akikkel jó kapcsolatot alakítottál ki, s akiket szeretsz.

Barátod,
Jennie