A ’90-es évek az elmúlt évtizedekre emlékeztető klasszikus keresztény dalok, valamint az új hangzások keverékét kínálták, amelyek a színtér hullámzásának változásával jöttek. A ’90-es évek után egy új dicsőítő mozgalom jött, olyan művészekkel, mint Chris Tomlin és a Casting Crowns, akik megaslágereket adtak ki. Az alábbiakban visszatekintünk a 90-es évekre és felsorolunk 10 népszerű dicsőítő dalt ebből a korszakból. Neked melyik a kedvenced?

“You Are Mine All in All” – Dennis Jernigan
(Erőt adsz minden helyzetben / Jézus, hű Bárány, áldom szent Neved)

Ahogy a cím is sugallja, ez egy olyan imádságos ének, amely az Urat hirdeti, mint egyedüli gondviselőnket. Azt mondja, hogy minden jó dolog, amit teszünk, minden csepp erőnk, amit összeszedünk, és minden, amire szívünk vágyik, mind Istenhez tér vissza. A Dennis Jernigan által írt dal a ’90-es évek egyik legnépszerűbb dicsőítő dala, és ma is sokan szívesen énekelik.

Golgota Dicsőítés – Erőt adsz minden helyzetben

“The Heart of Worship” – Matt Redman
(Zene nem szól már)

Az ezredforduló táján Matt Redman egy feltörekvő énekes-dalszerző volt, akiben megvolt a potenciál, hogy nagyszerű dicsőítésvezető legyen. A “The Heart of Worship” egy tiszta akusztikus dicsőítő dal, amely egyszerű, de rengeteg érzelmet és szenvedélyt tartalmaz. Sajnos gyakran a hitünkre úgy tekintünk, mint bármilyen más feladat vagy teljesítendő kötelesség. Az ehhez hasonló dalok megállítanak bennünket, és emlékeztetnek arra, hogy a hitélet több, mint a tennivalók listáján egy újabb sor.

Vekker – Zene nem szól már

“I Could Sing of Your Love Forever” – Delirious?
(Mindig csak rólad énekelnék / Hegyek és tengerek felett)

A Delirious? a ’90-es évek egyik legjobb keresztény zenekara volt. A brit rockerek számos élő albumot és stúdiólemezt adtak ki, és temérdek népszerű dicsőítő éneket szereztek. Az “I Could Sing of Your Love Forever” egy modern klasszikus, fülbemászó dallammal, és mélyreható imádságos mondanivalóval. Néhány további nagyszerű dal, amit érdemes meghallgatni tőlük: “Shout to the North”, “Did You Feel the Mountains Tremble?” és “Majesty”.

Szélrózsa Band – Mindig csak rólad énekelnék

“Shout to the Lord” – Hillsong
(Kiálts az Úrhoz / Úr Jézus, Megváltóm)

Mielőtt a Hillsong világszenzációvá vált volna, a dicsőítő mozgalom leginkább hazájukra, Ausztráliára korlátozódott. Az egyik első dal, amely nemzetközileg is nagyot szólt, a “Shout to the Lord” volt. A dal, amelyet eredetileg Darlene Zschech adott elő, a ’90-es évek közepén-végén vált népszerű dicsőítő himnusszá.

Pintér Béla – Kiálts az Úrhoz

“Lord, I Lift Your Name on High” – Rick Founds
(Hozzád száll az énekem / A mennyből jöttél közénk)

Itt egy kicsit csalunk, mert ez a dal valójában 1989-ből származik, de kétségtelen, hogy ez volt a ’90-es évek egyik legnépszerűbb dicsőítő dala. A “Lord, I Lift Your Name on High” egy egyszerű, lendületes szám, amely remekül működik vasárnap reggel egy jó kórussal. A dalt számos népszerű előadó feldolgozta a ’90-es évek elején, mint például Carman és a Petra.

Prazsák Laci – Hozzád száll az énekem

“You’re Worthy of My Praise” – David Ruis
(Teljes szívből / Hozzád szálljon minden hála)

A ’90-es évek végén megjelent “You’re Worthy of My Praise” egy másik olyan vidám dal, amely az ifjúsági csoportokban nagyon népszerű volt. Az éneket David Ruis szerezte és a Passion egyik korai slágereként lett ismert, olyan más századfordulós dicsőítő himnuszokkal együtt, mint a “You Alone” és a “We Fall Down”. A dal újra életre kelt, amikor Jeremy Camp és a Big Daddy Weave is feldolgozta.

Mike Sámuel – Teljes szívből

“Better is One Day” – Matt Redman

Matt Redman még 1998-ban tört be az dicsőítő színtérre a “The Friendship and the Fear” című debütáló albumával. Ezt a dalt, valamint a népszerű “Once Again” című szerzeményét tartalmazó album nagy sikerrel mutatkozott be világszerte. Az énekes-dalszerző a Passion konferenciák népszerű arca lett, ahol teltházas arénák előtt oszthatta meg zenéjét. A “Better is One Day”-t 2000-ben a Passion fő témájának is megválasztották.

Kim Walker-Smith – Better Is One Day

“Open the Eyes of My Heart” – Paul Baloche
(Nyisd meg a szívem)

Paul Baloche egyszerű felhívását az imádatra számos nagyszerű előadó feldolgozta már. A Sonicflood és Michael W. Smith is remekül adta elő a dalt, elősegítve, hogy a ’90-es és a 2000-es évek egyik legnépszerűbb dicsőítő himnuszává váljon. Ha az ének egy kicsit egyedibb verziójára vágysz, keresd Randy Travis feldolgozásában a “Worship & Faith” című albumán.

Golgota Dicsőítés – Nyisd meg a szívem

“Trading My Sorrows (Yes Lord)” – Darrell Evans

Ha a legtöbb dicsőítő dal egy kicsit túl lassú neked, akkor Darrell Evans “Trading My Sorrows” című éneke felüdülés lesz számodra. Ez a dal az 1998-as “Freedom” című albumról egy vidám szerzemény, amely az alábbi refrénnel erősíti a hívőket: “I’m trading my sorrows / I’m trading my shame / I’m laying them down for the joy of the Lord”.

Guy Penrod – Trading My Sorrows

“I Love You Lord” – Laurie Klein

Az “I Love You Lord” az egyik legegyszerűbb és legkedvesebb dicsőítő dal a ‘90-es évekből. Laurie Klein a magányosság idején írta, a dal a legalapvetőbb gondolatokra bontja le az imádatot. Ha valaha is énekelted ezt a dalt akusztikusan vagy acapella a gyülekezetedben, akkor tudod, hogy milyen erőteljes. A dal egyszerűsége időtlenné is teszi. Néhány éve a Hillsong Young & Free zenészei adtak ki egy videót az ő feldolgozásukkal. Itt van alább.

Hillsong Young & Free – I Love You Lord

Több tucat, ha nem több száz népszerű dicsőítő és imádó dal alakította számtalan keresztény életét. Az imádság és a napi bibliaolvasás mellett a Krisztust magasztaló zene hallgatása az egyik legjobb dolog, amivel befolyásolhatod a napodat. Neked melyik a kedvenc keresztény dalod a 90-es évekből?

Forrás: K-LOVE