Az őshonos ír hangszereket is használó együttes története egy közös vággyal, Isten akaratának megismerésével és beteljesítésével indult, mely mára többek között nemzetközi ismertséget hozott számukra. A leginkább folk-indie stílusban, népzenei elemekkel vegyített dicsőítésben alkotó csapat üdítően hat a mai zenei világban.

Sokunknak elsőként az öröm jut eszébe, ha a zenétekre gondolok. Mi a gyökere ennek a folyamatos vidámságnak, ami rátok jellemző?

Úgy érezzük, hogy azért mutat a zenénk a jókedv felé, mert – bármennyire is hihetetlen –, de természetünknél fogva inkább komor emberek vagyunk. Egy nyirkos, esős országból származunk, ahol reggel felkelve nehéz életörömet találni, amikor a napra sem lehet rálelni. Rá kellett ezért döbbennünk, hogy a derű nem egy olyan dolog, ami automatikusan ott van az ember életében. Lelki fegyelmet igényel, melyet folyamatosan ápolnunk és gyakorolnunk kell. Jó érzéssel jár, ha megszerezzük a jogosítványunkat, vagy kapunk egy tábla csokit. De az öröm ennél sokkal mélyebb. A Szentírás azt mondja, hogy az Úrban való öröm a mi erősségünk, s ez az erőforrás az, ami megtart bennünket a próbák idején. Keresztényként miénk lehet ez a belső öröm, s ez az, amit mi is folyamatosan keresünk. Hogy ne csak vidámak legyünk, hanem boldogok is!

Rend Collective Budapest Aréna 2017
2017-ben a Budapest Arénában

Tavaly kiadtatok egy gyerekalbumot, hogyan jött az ötlet és milyen reakciókat kaptatok?

Amikor szülőkké váltunk és felismertük, hogy mennyi zenét és YouTube-videót fogyasztanak a gyermekeink, akkor elkezdtünk olyan dalokat keresni, melyek a hitet építik fel bennünk és Istenről tanulhatnak általuk. Azonban az igazság az, hogy bár találtunk párat, de nem igazán sokat. Ez volt az első szikra, hogy készítsünk valamit kifejezetten a gyerekeknek. Nagy örömmel tölt el bennünket, hogy a visszajelzések alapján azt látjuk, hogy a gyerekek mellett a szüleik is nagy örömmel hallgatják ezt az albumot. A kezdetektől fontos volt számunkra, hogy ez egy olyan projekt legyen, amit az egész család szeret és együtt énekel, s ez megvalósulni látszik.

Új színt hoztatok a dicsőítésbe, hogyan látjátok a dicsőítő zene jövőjét, szükség van ilyen folyamatos megújulásra?

Az a tapasztalatunk, hogy a dicsőítő zene egyre őszintébbé és művészibbé válik. Úgy érezzük az emberek ki vannak éhezve olyan zenék iránt, melyek mentesek a modern dicsőítés sokszor sajnos sablonos fajtáitól.

Sokan maguk is dalokat írnak. Milyen tanácsot adnátok számukra ebben a kreatív folyamatban?

Ne írjatok semmi olyat, ami nem őszinte, amit nem tapasztaltatok meg még saját magatok az életetekben. Gondoljatok bele, lehet, hogy a következő 15 évben ezt kell majd énekelnetek karrieretek során! Írjatok olyan dalokat, melyeknek igazi tartalmuk van, melyek valódi találkozásból és kinyilatkoztatásból fakadnak.