Ha valaki elfogadja Jézust megváltójának, akkor több olyan ígéretnek is a várományosa lesz, melyek beváltásáról maga Isten fog gondoskodni. Ezeket mi nem tudjuk létrehozni, ajándékba kapjuk. Olyan léptékűek, hogy időre van szükségünk, hogy valamennyire felfogjuk a dimenzióikat. A teljesség igénye nélkül felsorolunk néhányat közülük: 

  • örökéletünk van
  • meg vannak bocsátva a bűneink
  • fel fogunk támadni
  • Isten gyermekei lettünk
  • jutalmat fogunk kapni
  • Jézus minden nap velünk lesz
The man thank God on the mountain.

Mindezek majd odaát lesznek teljessé, de már most aktiválnunk kell őket, mert minél inkább beépítjük őket a gondolkodásunkba, annál könnyebben vesszük a földi akadályokat.

A feltámadás például szabaddá tesz a haláltól való félelemtől, mert tudjuk, hogy nem az a végállomás. Így tette képessé a kitartásra ez az ígéret minden korok mártírjait, akik a halálos fenyegetések ellenére sem tagadták meg Jézust. Ma körülbelül 200 millió hívő van kitéve üldözésnek vagy akár az élete elvesztésének is. Pár éve például néhányan arra vállalkoztak, hogy egy adott ország nyelvére lefordítsák a Bibliát. Ott komoly ellenérzések vannak Jézus tanítványai felé, és ez abban csúcsosodott ki, hogy rátörtek a fordítókra, és többeket megöltek közülük. Azért, mert fordítani merték a szeretet vallásának Könyvét!

Másképp rendezi be az életét az, aki számol az élet állandó tényezőivel. Ha belegondolsz, hogy Isten lánya illetve fia vagy, plusz Jézus minden nap veled van, akkor soha nem érzed majd magányosnak magad. Ha Vádló vádol korábbi bűneidért, akkor nyugodtan elutasíthatod, mert már bocsánatot nyertél, nem kárhoztathat sem a látható, sem a láthatatlan világból senki. Ha pedig nem veszik észre, hogy mennyi áldozatot hozol, és szótlanul elmennek megannyi gesztusod és segítséged mellett, akkor nem fog fájni a mellőzöttséged, mert tudod, hogy egy nap mennyei jutalmad lesz. Gúnyosan mondják, hogy: ” Isten fizesse meg!”, de tényleg jobb, ha ott kapsz elismerést, mint itt. Ezt Jézus is világosan megmondta. Ő is kapott jutalmat, és ennek a tudata neki is erőt adott. 

Hosszasan lehetne sorolni azokat a helyzeteket, melyekben az állandó ígéretek segítenek a változó helyzetekben. Arra kell törekednünk – és ez nem könnyű -, hogy az örökkévaló távlatok határozzák meg egyre inkább a gondolkodásunkat és az érzelmi világunkat is. Ha ez így van, akkor lehet szüntelenül örülni, folyamatosan hálát adni, szívesen fogadni a próbákat, és szabad szívvel megbocsátani az ellenünk vétkezőknek.

Jézus előre szólt, hogy a gazdagság, az élet gondjai elfojthatják Isten országának növényeit  – de csak ha hagyjuk. De ne hagyjuk. Mint minden, a gyakorlással ennek a kivédése is egyre könnyedébben mehet. Gyakoroljuk, alkalmazzuk és építsük be a lelkünkbe a hosszútávú ígéreteket. Időről-időre lépjünk ki a mindennapi mókuskerékből, a rohanásból, és gondoljuk át ezeket a szenzációs és nagyívű kijelentéseket, és akkor felemelnek minket magukhoz. A gondok, a problémák jönnek és mennek – pár év múlva nem is emlékszünk arra, hogy anno mi is okozott akkora fejfájást. Isten ajándékai azonban megmaradnak, mert amit Ő mondott, az úgy lesz. Ezt lássuk, ebben rejtőzzünk el, ezzel béleljük ki magunkat, ezen szárnyaljunk. Ez a valóság, ez a mi örökségünk. Egy részét már most átéljük, de a színe-virága majd odaát fog kinyílni. Isten országa már most bennünk van, éljünk meg minél többet belőle a hétköznapjainkban. Ha lenyomnak a gondok, nyomorultul érezzük magunkat, ha felnézünk, mindig van minek örülni. Ez a 15/15-ös szabály.

“A nyomorultak számára minden nap nehéz, de a vidám szívűnek minden napja ünnep.”

Példabeszédek 15,15